avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cum se poate retrage plângere penală pentru ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Cum se poate retrage plângere penală pentru înşelăciune?

Bună ziua!

În 2014 am fost victimul unei înşelăciune şi am depus plângere penală.
Acum câteva zile am primit un citat că trebuie să mă prezint la tribunal.

Cum pot să retrag plângerea penală?

Nu pot să mă prezint la tribunal,
eu sunt din Arad, momentan lucrez în străinătate iar locul instanţei este la Suceava, plus sunt sigur că nu am nici o şansă să primesc despăgubire.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:17, 14 Decembrie 2015
Doar in faza de urmarire puteati.
Acum doar prin mediere puteti stinge litigiul.
Nu se retrage plangerea pentru aceasta infractiune, trebuie sa intervina impacarea pentru incetarea procesului penal, puteti face acest lucru până la citirea actului de sesizare a instanţei, daca s-a trecut de aceasta etapa, puteti apela la mediere pentru incetarea procesului penal.
~ Conținut șters la cerere ~



Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.


Impacare a trebuie sa fie personala, totala, expresa, acest subiect fiind transat in mod clar prin Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 27/2006 in sensul ca ”Incetarea procesului penal in cazul infractiunilor pentru care impacarea partilor inlatura raspunderea penala poate fi dispusa de instanta numai atunci cand aceasta constata nemijlocit acordul de vointa al inculpatului si al persoanei vatamate de a se impaca total, neconditionat si definitiv, exprimat in sedinta de judecata de aceste parti, personal sau prin persoane cu mandat special, ori prin inscrisuri autentice” .


Impăcarea este incidenta până la citirea actului de sesizare a instanţei.

Art. 82. - Persoana împotriva căreia s-a pus în mişcare acţiunea penală devine parte în procesul penal şi se numeşte inculpat.
Art. 77. - Persoana cu privire la care, din datele şi probele existente în cauză, rezultă bănuiala rezonabilă că a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală se numeşte suspect.

Împăcarea

Art. 159. - (1) Împăcarea poate interveni în cazul în care punerea în mişcare a acţiunii penale s-a făcut din oficiu, dacă legea o prevede în mod expres.

(2) Împăcarea înlătură răspunderea penală şi stinge acţiunea civilă.

(3) Împăcarea produce efecte numai cu privire la persoanele între care a intervenit şi dacă are loc până la citirea actului de sesizare a instanţei.

(4) Pentru persoanele lipsite de capacitate de exerciţiu, împăcarea se face numai de reprezentanţii lor legali, iar persoanele cu capacitate de exerciţiu restrânsă se pot împăca cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de lege.

(5) În cazul persoanei juridice, împăcarea se realizează de reprezentantul său legal sau convenţional ori de către persoana desemnată în locul acestuia. Împăcarea intervenită între persoana juridică ce a săvârşit infracţiunea şi persoana vătămată nu produce efecte faţă de persoanele fizice care au participat la comiterea aceleiaşi fapte.

(6) În cazul în care infracţiunea este săvârşită de reprezentantul persoanei juridice vătămate, dispoziţiile art. 158 alin. (4) se aplică în mod corespunzător.


Succes.
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Efecte retragere plangere penala alin.zaharia alin.zaharia Buna ziua! Va rog daca se poate, as avea nevoie de o clarificare in ceea ce priveste un proces penal in care sunt parte vatamata. Astazi se va citi actul de ... (vezi toată discuția)
Recunoastere furt, despagubire pagubasi PaulPLM PaulPLM acum aproximativ 1 an am fost un grup de baieti , mai exact 4 si am sustras ceva bunuri din 3 locuinte , in care in timpul ala nu era nimeni acasa , erau ... (vezi toată discuția)
Retragere plangere raluca-didi raluca-didi Buna seara! As dorii sa ma lamuresc intro privinta.Sotul meu e acuzat ca ar fi luat 2 mousuri de la o sala de internet...m-am dus sa vorbesc cu patronul care a ... (vezi toată discuția)