avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract colectiv
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract colectiv

Buna seara,
Firma unde eu lucrez are un contract colectiv de munca semnat si inregistrat la ITM ce a expirat la finele lui 2013. De atunci alt contract nu a mai existat. Are insa Regulamentul intern actualizat. Firma are 25 salariati. Ce pot face (retro ) pentru a fi in regula sau de aici inainte? Retro nu mai poate fi inregistrat la ITM.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: comancorinaadelina , utilizator 09:02, 14 Decembrie 2015
TITLUL VIII - Contractele colective de muncă
Art. 229. [definitia legala si obligativitatea contractului colectiv de munca]
(1) Contractul colectiv de munca este conventia incheiata in forma scrisa intre angajator sau organizatia patronala, de o parte, si salariati, reprezentati prin sindicate ori in alt mod prevazut de lege, de cealalta parte, prin care se stabilesc clauze privind conditiile de munca, salarizarea, precum si alte drepturi si obligatii ce decurg din raporturile de munca.
(2) Negocierea colectiva la nivel de unitate este obligatorie, cu exceptia cazului in care angajatorul are incadrati mai putin de 21 de salariati.
(3) La negocierea clauzelor si la incheierea contractelor colective de munca partile sunt egale si libere.
(4) Contractele colective de munca, incheiate cu respectarea dispozitiilor legale, constituie legea partilor.

Art. 230. [reglementari speciale privind contractul colectiv de munca]
Partile, reprezentarea acestora, precum si procedura de negociere si de incheiere a contractelor colective de munca sunt stabilite potrivit legii.
1. Incheierea unui contract colectiv de munca (CCM) la nivel de unitate nu este obligatorie.

2. Obligatorie este numai negocierea unui CCM, in cazul in care se decide incheierea unui astfel de contract si numai daca unitatea are cel putin 21 de salariati.

3. - Daca CCM al unitatii dvs. a incetat in 2013 nu este nici o problema ca nu ati mai incheiat altul pana acum.
- O puteti face de acum inainte daca angajatorul si reprezentantii salariatilor sunt de acord.
Nu se poate incheia retroactiv un c.c.m.
Multumesc pentru raspuns.
Ce anume presupune acea negociere (suntem 25 de salariati)?
Imi puteti trimite un model?
Se va inregistra si la ITM?
Multumesc.
Este obligatoriu sa ce incheie CCM? Nu reusesc sa fac diferenta intre ceea ce presupune incheierea CCM si negocierea aceea obligatorie la peste 21 salariati. Sa inteleg ca poate exista CCM incheiat dar fara negociere dar si unitate fara CCM incheiat si implicit fara negociere , ambele cazuri fiind corecte. (fara amenzi de la ITM).
Mai clar pentru mine, in cazul de fata unitatea nu are CCM incheiat si nici negociere nu exista, si pot merge asa mai departe fara ca cineva sa ma ,,traga de maneca'' Suntem 25 de salariati.
- Nu prea inteleg ce cuprinde CCM-ul si ce cuprinde negociere.
Negocierea ar fi acel proces-verbal in care sunt trecute ceea ce este in CCM?
Multumesc foarte mult .

Alte discuții în legătură

Contractul colectiv de munca laszloecaterina laszloecaterina am peste 21 de salariati (34 sezon si extrasezon (oct-martie 5) cum se procedeaza pentru initierea contractului colectiv de munca. Multumesc (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca mopy mopy daca am 20 angajati cu CIM pe nedeterminata si trei cu CIM pe determinata trebuie sa fac CCM? (vezi toată discuția)
Negocierea ccm la nivel de unitate Arion Ramona Arion Ramona Buna ziua,am inteles ca e obligatorie negocierea ccm daca firma are peste 21 de angajati,cum e in cazul nostru.Problema este ca nu stiu pasii care trebuiesc ... (vezi toată discuția)