avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensia anticipată parţială
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensia anticipată parţială

Ce conditii trebuie indeplinite pentru a iesi la pensie anticipata partiala?
Sunt nascuta la 12 ianuarie 1961.
Cel mai recent răspuns: flavianda , utilizator 19:51, 15 Septembrie 2017
-Varsta 57 de ani.
-Stagiu 32 de ani,fara stagiul asimilat(cursuri universitare de zi,pensie de invaliditate).
Bna ziua si La Multi Ani. Aceeasi intrebare in cazul: femeie nascuta la 20.04.1963 si locuind in orasul Baia Mare afectat de poluare istorica. Multumesc, Cu respect, ing. Pop
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru pensie anticipata partiala cu penalizare:
-Varsta 57 de ani si 5 luni
-Stagiu 33 de ani si 1 luna,fara stagiul asimilat.
Pentru pensie anticipata partiala fara penalizare:
-Varsta 60 de ani si 5 luni
-Stagiu 33 de ani si 1 luna,fara stagiul asimilat.
Buna ziua.
Va rog sa ma lamuriti intr-o problema. Am pus intrebarea de mai sus si Casei de Pensii Maramures si am primit urmatorul raspuns, dupa care am ramas total debusolata. Nu este cumva o greseala din partea dumnealor la pensia anticipata partiala? Conform legii inteleg ca pot iesi in pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea varstei standard, adica la 57 ani si 5 luni daca am stagiul de cotizare de 33 ani si 1 luna - asa cum mi-ati spus d-stra, iar de la Casa de Pensii spune ca doar cu 2 ani inainte, adica la 60 ani si 5 luni!?
Va redau mai jos raspunsul primit de la Casa de Pensii:
"'Conform legislatiei in vigoare varsta standard de pensionare pentru femeile nascute in aprilie 1963 este de 62 ani si 5 luni, iar stagiul complet de cotizare prevazut este de 33 ani si 1 luna. Pensia anticipata partial conform art. 65 alin. (5) din Legea 263/2010 se acorda cu 2 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, adica la 60 ani si 5 luni, cu conditia sa aveti un stagiu complet de cotizare de 33 ani si 1 luna (fara facultate) si sa fi locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorită’extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice, precum şi a emisiilor de amoniac şi derivate, respectiv Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna şi Târgu Mureş, pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi."
Sper sa fie o eroare raspunsul de la Casa de Pensii.
Multumesc.
Raspunsul casei locale se refera la pensia anticipata partiala fara penalizare(zone afectate de poluare remanenta)..
Pentru pensie anticipata partiala cu penalizare conditiile de indeplinit sunt:
-Varsta 57 ani si 5 luni
-Stagiu 33 ani si 1 luna, fara stagiul asimilat(cursuri universitare de zi, pensie de invaliditate).

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata,locuitor in zona miniera aloaurica aloaurica femeie,nascuta in 6.09.1957,muncesc si acuma cu 37 ani vechime,cu peste 30 de ani locuiti in zona miniera _baia mare.Cand pot iesi la pensie fara ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata vavas vavas Locuiesc in loc.Lupeni , jud. HD, , sunt nascuta in 25.06.1964 si am vechime in munca de 35 ani si 5 luni . Va rog sa-mi spuneti, cand ma pot pensiona ... (vezi toată discuția)
Aplicarea art. 65, alin. (5) din legea 263/2010, asa cum a fost modificat de legea 142/2016 fgg fgg Buna ziua! A-si vrea sa va intreb in conditiile art 65 alin 5 din legea 142/2016 ,fiind locuitor al orasului Targu Mures de mai mult de 30 de ani si avind 21 ... (vezi toată discuția)