avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Trecere plata impozit pe profit
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Trecere plata impozit pe profit

Buna ziua! In aceasta primavara am infiintat o firma. Am ales plata impozitului pe venit cu toate conditiile aferente. Momentan situatia m-ar forta sa trec aceasta firma pe optiunea de plata a impozitului pe profit. Mentionez ca nu am depasit nici CA 100.000 euro, nici nu am multi angajati si nici venituri din consultanta mai mari de 50%. Mai este posibila anul acesta trecerea la plata pe impozitul pe profit si in ce conditii? Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Imago Expert Consult SRL , Contabil 17:27, 2 August 2009
aceasta trecere are loc automat prin depasirea unui criteriu , daor ca la momentul depasirii trebuie sa depuneti o declaratie la finante pentru schimbarea vectorului fiscal in termen de 30 de zile, parca. Nu sunt sigura asupra termenului trebuie verificat.
asa cum e acum codul fiscal nu mai e prevazuta nicio cota de impunere pentru 2010 si de aceea am auzit opinii ca de la anul micro se vor desfiinta . Nu e decit zvon .
Ultima modificare: Luni, 27 Iulie 2009
Magda Staicu, Consultant fiscal
prin aceste 2 articole sper sa va lamuriti..

"""Codul Fiscal:
Art. 107.1. - Prin excepţie de la prevederile art. 109 alin. (2) şi (3), dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 100.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanţă şi management în veniturile totale este de peste 50% inclusiv, aceasta va plăti impozit pe profit luând în calcul veniturile şi cheltuielile realizate de la începutul anului fiscal, fără posibilitatea de a mai beneficia pentru perioada următoare de prevederile prezentului titlu. Calculul şi plata impozitului pe profit se efectuează începând cu trimestrul în care s-a depăşit oricare dintre limitele prevăzute în acest articol, fără a se datora majorări de întârziere. La determinarea impozitului pe profit datorat se scad plăţile reprezentând impozitul pe veniturile microîntreprinderilor efectuate în cursul anului fiscal.
....
Norme metodologice (cod fiscal):
101. În situaţia în care, în cursul anului fiscal, o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 100.000 de euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanţă şi management în veniturile totale este de peste 50%, inclusiv, aceasta datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care limita sau ponderea au fost depăşite, luându-se în calcul veniturile şi cheltuielile realizate de la începutul anului fiscal. Contribuabilul va înştiinţa organul fiscal cu privire la modificarea tipului de impozit datorat prin depunerea în acest scop a declaraţiei de menţiuni, potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Pentru încadrarea în condiţia privind nivelul veniturilor realizate în cursul anului fiscal, inclusiv pentru stabilirea ponderii veniturilor realizate din consultanţă şi management în veniturile totale, se vor lua în calcul aceleaşi venituri care constituie baza impozabilă prevăzută la art. 108 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
Cursul de schimb LEU/EUR pentru determinarea echivalentului în euro a veniturilor realizate de microîntreprinderi este cel comunicat de Banca Naţională a României pentru ultima zi a fiecărei luni a perioadei căreia îi este aferent venitul respectiv.
Impozitul pe profit datorat de contribuabil, începând cu trimestrul în care s-a depăşit limita prevăzută la art. 107.1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, reprezintă diferenţa dintre impozitul pe profit calculat de la începutul anului fiscal până la sfârşitul perioadei de raportare şi impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat în cursul anului respectiv.
.....
Codul fiscal:
Art. 109. - (1) Persoanele juridice plătitoare de impozit pe profit comunică opţiunea organelor fiscale teritoriale la începutul anului fiscal, prin depunerea declaraţiei de menţiuni pentru persoanele juridice, asociaţiile familiale şi asociaţiile fără personalitate juridică, până la data de 31 ianuarie inclusiv.
(2) Persoanele juridice care se înfiinţează în cursul unui an fiscal înscriu opţiunea în cererea de înregistrare la registrul comerţului. Opţiunea este definitivă pentru anul fiscal respectiv.
(3) În cazul în care, în cursul anului fiscal, una dintre condiţiile impuse nu mai este îndeplinită, microîntreprinderea are obligaţia de a păstra pentru anul fiscal respectiv regimul de impozitare pentru care a optat, fără posibilitatea de a beneficia pentru perioada următoare de prevederile prezentului titlu, chiar dacă ulterior îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 103.
(4) Pot opta pentru plata impozitului reglementat de prezentul titlu şi microîntreprinderile care desfăşoară activităţi în zonele libere şi/sau în zonele defavorizate.
....
Norme metodologice (cod fiscal):
16. Opţiunea se înscrie în cererea de înregistrare la registrul comerţului şi este definitivă pentru anul fiscal respectiv şi pentru anii fiscali următori, atâta timp cât sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 103 din Codul fiscal. Persoanele juridice plătitoare de impozit pe profit pot opta pentru impozitul pe venit numai la începutul anului fiscal, dacă la finele anului precedent sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 103 din Codul fiscal şi nu au fost plătitori de impozit pe venitul microîntreprinderilor pe parcursul funcţionării lor.
Opţiunea se comunică organelor fiscale teritoriale la începutul anului fiscal, prin depunerea Declaraţiei de menţiuni pentru persoane juridice, asociaţii familiale şi asociaţii fără personalitate juridică, până la data de 31 ianuarie inclusiv.
Pot opta şi persoanele juridice care desfăşoară activităţi în zonele libere şi/sau în zonele defavorizate. """



In primul rand vreau sa multumesc tuturor celor care mi-au raspuns. In al doilea rand as cere din nou un raspuns clar (DA sau NU). In general cei care mi-au raspuns s-au referit la facilitatea microintreprinderii de a plati impozit pe venit si conditiile ce trebuiesc inceplinite, precum si obligativitatea impozitarii profitului in cazul incalcarii anumitor conditii. Eu intreb daca benevol pot trece "de maine" la impozitarea pe profit, fara a mai astepta sfarsitul anului fiscal pentru a depune declaratia 010. Multumesc anticipat
Nu se poate trece benevol, trebuie sa depasiti CA de 100 000.Cand e depasita aceasta cifra atunci depuneti declaratia la finante pentru schimbare.

Alte discuții în legătură

Pragul de trecere de la microintreprindere la platitor de impozit pe profit Admin Admin Pragul de trecere de la microintreprindere la platitor de impozit pe profit e tot de 100 de mii de euro? Sau s-a modificat ceva? (vezi toată discuția)
Impozit pe microintreprindere cu venituri din consultanta DanGabriel13 DanGabriel13 Buna ziua, In 2014, o microintreprinderea care realiza venituri din consultanta si management a caror pondere depasea 20%, devenea platitoare de impozit pe ... (vezi toată discuția)
Venituri ce depasesc 100.000 euro ADRIANA RATIU ADRIANA RATIU Buna ziua. Va rog sa ma lamuriti ce se intampla daca pe parcursul anului veniturile realizate de o SC supusa pe impozitului pe venitul microintreprinderilor ... (vezi toată discuția)