avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... declaratia notariala
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

declaratia notariala

Buna ziua!am o nelamurire cu privire la aceasta declaratie notariala a parintelui pentru iesirea cu un minor in afara tarii.....sunt divortata si am hotararea de incredintare a minorului definitiva si irevocabila.
1.am nevoie ,totusi,de aceasta declaratie notariala din partea tatalui ?(sunt multe pareri dar cred ca fiecare caz are particularitatile lui)
2.chiar daca in hotarare nu este mentionat absolut nimic cu privire la dreptul de vizita(tatal nu a cerut),totusi ,are dreptul la vizita sau depinde de mine daca vreau sa-l vada sau nu?

Multumesc pentru timpul acordat!
Cel mai recent răspuns: Silvia Aldea , Consilier juridic 21:46, 27 Iulie 2009
1.Nu mai aveti nevoie de absolut nici un fel de declaratie pentru a putea iesi din tara. Doar hotararea in original si pasapoartele!
2. Chiar daca nu este mentionat in hotarare parintele (in speta de fata tatal copilului) are dreptul sa-si viziteze copilul. In cazul in care nu-i permiti el va poate actiona in judecata pentru stabilirea unui program de vizitare !B-)
SUCCES!
Intrucat copilul va este incredintat prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila nu mai este nevoie de declaratia tatalui. Trebuie insa sa aveti la dumneavoastra hotararea.
In ceea ce priveste programul de vizitare, daca instanta nu s-a pronuntat nu sunteti obligata sa permiteti efectuarea unor vizite ....insa trebuie sa va ganditi in primul rand la binele copilului si sa mai lasati alte probleme deoparte.
"Actele oficiale au valoare prin ele insele"-"Acta publica probant se ipsa"

In situatia in care minorul va este incredintat prin hotarare judecatoreasca definitiva nu este nevoie decat de acordul dvs.,dar este necesar sa prezentati si copie de pe acea hotarare cu mentiunea "definitiva "
il dati in judecata pentru a fi obligat sa permita iesirea afara din tara.daca nu a obtinut hotarare de vizitare a minorului puteti sa nu-l lasati sa vada minorul
Conditiile privind calatoria cetatenilor romani minori in strainatate sunt stabilite de Legea 248/2005, care prevede faptul ca acestia pot iesi din tara in aceleasi conditii ca si persoanele adulte, in baza unui document de calatorie valabil - pasaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani) - numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora si cu acordul parintilor.
Politistii de frontiera vor permite iesirea din tara a cetatenilor romani minori numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora, in urmatoarele cazuri:
•in situatia in care calatoreste in strainatate insotit de ambii parinti;
in situatia in care calatoreste impreuna cu unul dintre parinti, numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte sau, dupa caz, face dovada decesului celuilalt parinte.Declaratia trebuie sa cuprinda si urmatoarele mentiuni:◦scopul deplasarii;◦ruta urmata pana in statul de destinatie;◦indicarea faptului ca daca minorul urmeaza sa ramana in statul de destinatie, caz in care trebuie mentionata persoana careia urmeaza a-i fi incredintat minorul, sau daca urmeaza sa se intoarca cu un insotitor.Nu mai este necesara declaratia celuilalt parinte, daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila. •daca este insotit de o alta persoana fizica majora i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu aceasta numai daca persoana insotitoare prezinta o declaratie:◦a ambilor parinti,◦a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila,◦a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal. Prin reprezentant legal se intelege persoana desemnata, potrivit legii, sa exercite drepturile si sa indeplineasca obligatiile parintesti fata de minor.
Poate avea calitatea de insotitor si o persoana anume desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de transport international de persoane.
Insotitorii minorilor, altii decat parintii, vor trebui sa prezinte la iesirea din tara si cazierul judiciar.
Declaratiile prevazute ca si conditii la calatoria minorului in strainatate trebuie redactate in doua exemplare si trebuie sa fie autentificate in tara de notarul public, iar in strainatate, de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei ori, daca au fost date in fata autoritatilor straine, sa indeplineasca conditiile de supralegalizare prevazute de lege sau sa aiba aplicata apostila conform Conventiei cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, adoptata la Haga la 5 octombrie 1961, la care Romania a aderat prin Ordonanta Guvernului nr. 66/1999, aprobata prin Legea nr. 52/2000, cu modificarile ulterioare. Un exemplar al declaratiei se pastreaza de catre insotitor, iar al doilea exemplar insoteste pasaportul sau cartea de identitate a minorului
In concluzie, dumneavoastra nu aveti nevoie de acea declaratie, ci va trebui sa faceti dovada ca minorul v-a fost incredintat printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila.

Alte discuții în legătură

Incredintare minori! iesire din tara! duscaandreea duscaandreea este adevarat ca sa schimbat legea? este adevarat ca poti iesi din tara cu copilul minor fara acordul tatalui, daca ai hotorare definitiva si irevocabila? (vezi toată discuția)
Doresc sa plec din tara cu copiii Lili Sina Lili Sina Sunt o mama, in care Curtea de Apel Timisoara imi incredinteaza spre crestere si educare cei doi copii (17 si 12 ani), decizia fiind irevocabila, fara ca in ... (vezi toată discuția)