annajanette a scris:
Va salut dragii mei,
Problema mea este urmatoarea: am un teren de 10ha pe care doresc sa-l vand. Bunicul meu a decedat acum 10 ani, era veteran de razboi si era scutit de taxe la impozit.A ramas sotia supravietuitoare( in speta bunica mea) care era urmasa de veteran de razboi si care la randu-i era scutita de jumatate din taxele aferente. Anul trecut a decedat si ea. Problema mea este ca, am de platit impozitul, fara de care nu pot vinde pamantul si nu stiu exact cum sa fac socoteala adica de cand trebuie luat in considerare termenulde plata a impozitului: de cand a decedat bunicul sau bunica?
Multumesc
Vedeti dumneavoastra stimata colega trebuie facut un calcul matematic.:)Astfel , la decesul bunicului , a ramas bunica (sot supravietuitor ) si descendenti? Terenul fusese bun comun sau era bun propriu al bunicului? Fiindca aceste aspecte au o foarte mare importanta la calculul cotelor de mostenire si implicit la plata impozitului!
Cazul 1--Daca bunicul avea acel teren bun propriu atunci bunica mostenea de la el 1/4 ,restul de 3/4 fiind al descendentilor!
Cazul 2--Daca era bun comun , atunci bunica avea 1/2 plus 1/4 din rest , adica plus 1/8 , deci bunica avea 5/8 iar descendentii 3/8.
Plata impozitului se va face astfel:
Cazul 1--scutit 1/2 de taxe parte bunic/bunica si plata impozit pentru cei 3/4
Cazul 2--scutit de 1/2 de taxe bunic /bunica si plata impozit pentru cei 3/8
Daca existau descendenti plata impozitului se va calcula de la data cand a murit bunicul si li se cuvenea de drept acea cota!=D>
Sper ca v-am lamurit!