avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cumul de functii la angajatori diferiti
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cumul de functii la angajatori diferiti

Buna ziua!
Am un salariat nou caruia i-am incheiat un contract de munca pe perioada determinata de 6 luni, cu timp normal de 8 ore/zi. Astazi m-a anuntat ca ar dori sa mai incheie un contract de munca la un alt angajator cu timp partial de 1 ora/zi. As dori sa stiu care este durata maxima legala? Se stabileste pentru persoana ? Sau legea se aplica pentru fiecare contract in parte? Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: FinlandDream , utilizator 13:56, 7 Septembrie 2017
1. Orice salariat are dreptul de a muncii, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea (art. 35 alin. (1) din Codul muncii ).
Fac exceptie de la aceste prevederi situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.

Codul muncii nu face distinctia intre diferitele tipuri de contracte de munca care pot fi incheiate de o singura persoana si nici nu limiteaza numarul contractelor de munca incheiate de o singura persoana, astfel incat acestea pot fi, dupa caz, cu norma intreaga sau cu timp partial, pe perioada nedeterminata sau pe perioada determina, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator.

In speta, persoana respectiva poate incheia c.i.m. cu timp partial cu un nou angajator chiar daca mai are un c.i.m. cu norma intreaga

2. Dispozitiile art. 35 din Codul muncii consacra posibilitatea salariatului de a cumula mai multe functii in baza unor contracte individual de munca, fie la angajatori diferiti, fie la acelasi angajator.

Textul nu ne prevede insa cum sa se coreleze aceasta situatie cu dispozitiile legale care instituie durata maxima a timpului de munca.

Din interpretarea coroborata a dispozitiilor art. 112 alin. (1) C. muncii, cu dispozitiile art. 35, art. 113, art. 118 din acelasi cod, deducem ca durata normala a timpului de munca, de 40 de ore pe saptamana, se refera la un singur contract de munca. (Ion Traian Stefanescu, Tratat teoretic si practic de dreptul muncii, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2010, p. 525)

Durata normala a timpului de munca, de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana, se raporteaza la un singur contract de munca, intrucat, in caz contrar, s-ar goli de continut dispozitiile art. 35 din Codul muncii ce permit salariatului sa cumuleze mai multe contracte individuale de munca. (Alexandru Athanasiu, Luminita Dima, Regimul juridic al raporturilor de munca in reglementarea noului cod al muncii, in Pandectele romane nr. 1/2004, p. 269, Alexandru Athanasiu, Luminita Dima, Dreptul muncii, Editura All Beck, Bucuresti, 2005, p. 165).
Bună ziua!

Sunt profesor titular într-un liceu din Oradea. Vă rog să-mi transmiteți dacă există vreun cadru legal cu privire la situația de a fi profesor titular în învățământul preuniversitar și profesor asistent titular universitar în același timp. Aș dori să particip la un concurs pentru postul de asistent universitar titular și în aceeși timp să-mi păstrez postul de titular la liceu.
Există vreun cadru legal care îmi interzice acest lucru? Poti fi titular în două instituții diferite?
Totodată vă rog să-mi spuneți dacă aș câștiga concursul, se pot considera ambele funcții de bază?
Este posibil sa fiti profesor titular în învățământul preuniversitar și profesor asistent titular universitar, insa functia de baza nu poate fi decat la o singura institutie de invatamant.
Imi puteti da exemplu de HG pe marginea asta? Ambele părți consideră că titular pot fi doar având la ei funcția de bază!
Codul fiscal
ART. 7 - Definiții ale termenilor comuni

în înțelesul prezentului cod, cu excepția titlurilor VII și VIII, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:

1. activitate dependentă - orice activitate desfășurată de o persoană fizică într-o relație de angajare generatoare de venituri;

2. activitate dependentă la funcția de bază - orice activitate desfășurată în baza unui contract individual de muncă sau a unui statut special prevăzut de lege, declarată angajatorului ca funcție de bază de către angajat; in cazul în care activitatea se desfășoară pentru mai mulți angajatori, angajatul este obligat să declare numai angajatorului ales că locul respectiv este locul unde exercită funcția pe care o consideră de bază.

....

Alte discuții în legătură

Legalitatea lucrului in 2 locatii/contracte Cornelissa Cornelissa Este legal ca un profesor din invatamantul superior sa fie platit norma intreaga (8 ore/zi) timp de o luna de zile ca verificator tehnic la o lucrare a unei ... (vezi toată discuția)
Cumul de funcții medic Medicspecialist Medicspecialist Sunt angajat medic specialist la spital clinic cu norma intreaga. Pot avea și norma intreaga asistent universitar? (vezi toată discuția)
Buna ziua.am dreptul de a avea cumul de functii, contabil la ... cordeamon1ca@yahoo.com cordeamon1ca@yahoo.com Buna ziua.Am dreptul de a avea cumul de functii, contabil la doua unitati de invatamant( angajatori diferiti) avand contract de 8 ore la fiecare?. Mentionez ca ... (vezi toată discuția)