Buna ziua,in prezent ma aflu in cic.Pe actele depuse la agentia pt. prestatii si plati sociale am bifat ca stau 2 ani acasa in cic dar ma gandesc sa ma intorc mai devreme la serviciu. Copilul implineste 2 ani pe data de 20 noiembrie2016. Stiu ca statul acorda o suma de 500 lei daca te intorci mai devreme la servici, Intrebarea mea este daca beneficiez de cei 500 lei acordati de catre stat daca eu am bifat ca stau 2 ani acasa? Va multumesc. Astept raspuns.
1. Daca ati optat pentru concediu crestere copil (CCC) pana la varsta de 2 ani veti beneficia de stimulentul de insertie daca reluati activitatea dupa ce implineste copilul 1 an.
2. Stimulentul de insertie este de 500 lei lunar si se acorda pana implineste copilul 2 ani si numai daca in aceasta perioada aveti venituri din salarii (inclusiv concedii medicale).
Eu am sunat la agentia pentru plati si prestatii sociale ilfov ( eu locuiesc in judetul ilfov) ca sa intreb acolo daca beneficiez de acest stimulent iar doamna care mi-a raspuns mi-a spus ca nu beneficiez deoarece am bifat 2 ani si ca nu se poate modifica.
Aratati dnei de la AJPIS Ilfov prevederile legale in materie.
OUG 111/2010
art.7
(1) Persoanele care în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obţin venituri supuse impozitului prevăzute la art. 3 au dreptul la un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 1 ISR.
(2) Stimulentul de inserţie prevăzut la alin. (1) se acordă după cum urmează:
a) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), dacă acestea obţin venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani; b) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. b), dacă acestea obţin venituri supuse impozitului, după împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani;
c) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului cu handicap în vârstă de până la 3 ani, prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), oricând, pe toată perioada.
(3) În cazul persoanelor care beneficiază de indemnizaţia lunară şi solicită dreptul la stimulent de inserţie, plata acestei indemnizaţii se suspendă.
Nu este vorba despre nicio modificare a optiunii duratei CCC, asa cum ar sustine AJPIS Ilfov.