avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... credit în franci
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

credit în franci

Bună ziua,
în anul 2007 am contractat un credit în franci elvețieni de la OTP Bank. Din iulie 2014 suntem în proces cu banca pentru clauze abuzive. Am cerut reducerea dobânzii la nivelul inițial și convertirea creditului în lei la cursul valutar de la data contractării creditului. Am câștigat partea cu dobânda, însă judecătorul nu s-a pronunțat referitor la cursul valutar (sentința a fost emisă la 6 luni după ultimul termen - nu știm de ce... ). Ambele părți au declarat apel (încă nu avem termen). În data de 15 ian.2016 am primit ofertă de la bancă: discount 25% din suma datorată (nu și din dobânda aferentă), ceea ce în cazul nostru înseamnă reducere de cca. 4000 de franci + convertirea creditului în lei la cursul de zi. Asta ar însemna o rată de cca. cu 300 de lei mai mic ca acum. Dar !!! : dobânda va fi variabilă + trebuie să semnăm o declarație că renunțăm definitiv la proces.
S-ar putea, că dacă acceptăm oferta, dobânda va crește (cum a crescut și după ce am contractat creditul), și iar ne trezim cu aceeași rată ca acum și nu vom putea apela nici la instanța de judecată.
Nu mai avem deloc încredere în bancă pentru că la contractarea creditului pur și simplu ne-au înșelat, afirmând că garantează (au folosit termenul : garantează !!!), că francul nu se va scumpi mai mult de 5% în 20 de ani + au majorat dobânda după cca. 6 luni de la semnarea contractului + au vândut contractul în Olanda, apoi l-au răscumpărat, toate acestea, desigur, fără a ne întreba și fără să fim consultați.
Am primit 2 săpt.de gândire dacă acceptăm oferta sau nu. Până atunci procesul nu se va finaliza. Nu știm ce să facem.
Întrebări:
- dacă cunoaște cineva un caz similar, în care clientul a câștigat procesul?
- cât de ”variabilă” poate să fie dobânda - dacă există limite legale, sau totul depinde de bancă?
- cum aș putea dovedi că în anul 2007 contractul a fost încheiat prin dol ?
Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns.

Alte discuții în legătură

Credite in valuta dariusIII dariusIII am un credit ipotecar in euro, contractat in anul 2007. in contractul initial aveam comision de urmarire riscuri de 1la suta din valoarea creditului(lunar). la ... (vezi toată discuția)
Despre credite Canadianul7 Canadianul7 Buna ziua,as vrea sa va rog sa ma indrumati ce sa fac,am un imprumut in franci elvetieni pe care nu mai pot sa-I rambursez (am ramas fara loc de munca) . Dupa ... (vezi toată discuția)
Denominare REMUS70 REMUS70 \\"Denominarea\\" este posibila. Ratele bancare vor putea fi platite la cursul de schimb din momentul semnarii contractelor de credit! Acest lucru este valabil ... (vezi toată discuția)