avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Stagiu militar se calculeaza la sporul de vechime?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Stagiu militar se calculeaza la sporul de vechime?

Buna ziua,
In ce conditii perioada stagiului militar se calculeaza la sporul de vechime?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:35, 3 Aprilie 2023
Depinde despre ce perioada vorbim ...

Art.20 alin.2 din Legea nr.3/1977 : Constituie vechime in munca si timpul in care o persoana incadrata in munca si-a intrerupt activitatea deoarece:
a) a indeplinit serviciul militar in termen, a fost concentrata, mobilizata sau in prizonierat;
...

Legea nr.3/1997 a fost abrogata la data de 01.04.2001 de Legea nr.19/2000 ... asadar, pana la 01.04.2001 perioada respectiva constituie vechime in munca.

Legii nr. 19/2000 prevedea:
Art. 38
(1) In sistemul public se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat sau beneficiaza de drepturi de asigurari sociale, cu exceptia celor prevazute la art. 40 lit. a)-c) si e);
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat.
......

Potrivit prevederilor actuale, Legea nr.263/2010, perioada cat ati urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii si perioada cat ati satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită constituie stagiu de cotizare asimilat la pensie si nu vechime in munca.

Legea nr.263/2010
art.49
(1) În sistemul public de pensii se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
...
b) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă;
c) a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
....

Asadar, incepand cu 01.04.2001, perioada stagiului militar nu poate fi luata in calcul la acordarea sporului de vechime. Aceasta poate fi valorificata numai pentru calculul stagiului de cotizare la sistemul in pensii.
Multumesc frumos
~ Conținut șters la cerere ~
De unde știu că stajul militar a fost luat în calcul?
în Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, la art. 3 alin. 6 scrie așa:
„Perioada de timp în care o persoană îndeplinește serviciul militar activ sau alternativ ori este concentrată sau mobilizată constituie vechime în serviciu ori vechime în muncă, după caz, precum şi stagiu de cotizare la sistemul public de asigurări sociale. Sunt exceptaţi de la prevederile prezentului alineat elevii liceelor şi colegiilor militare. (alineat modificat prin art. unic pct. 5 din Legea nr. 128/2012, în vigoare de la 21 iulie 2012)”

Alte discuții în legătură

Vechime în munca ioanadenisa ioanadenisa Bună ziua. Menționez ca am făcut stagiul militar în perioada 2001-2002 după care m-am angajat cu carte de munca. Vreau sa știu dacă acest an întra la ... (vezi toată discuția)
Vechime in munca Mihai Nicolcioiu Mihai Nicolcioiu Buna ziua, Sunt absolvent al UPB promotia 1983, sectia Ingineri, zi (5 ani). Va rog sa aveti amabilitatea sa imi spuneti daca perioada studiilor ... (vezi toată discuția)
Vechime in munca mavrodinioan mavrodinioan Buna ziua! va rog sa-mi spuneti daca armata se calculeaza la vechimea in munca? Multumesc. (vezi toată discuția)