va rog daca imi puteti mentiona un art de lege...pentru ca mie mi s-a raspuns verbal de catre organul de urmarire penala ca ei nu il pot obliga sa depuna aceste docuemnte daac el nu le depune de buna voie.adica ei ii vor pune in vedere sa le aduca dar adac nu le aduce/.....asta e!
SECŢIUNEA a 3-a
Ridicarea de obiecte şi înscrisuri
#B
ART. 169 c.p.p.
Ridicarea de obiecte şi înscrisuri
Organul de urmărire penală sau instanţa de judecată are obligaţia să ridice obiectele şi înscrisurile ce pot servi ca mijloc de probă în procesul penal.
ART. 170
Predarea obiectelor, înscrisurilor sau a datelor informatice
#M2
(1) În cazul în care există o suspiciune rezonabilă cu privire la pregătirea sau săvârşirea unei infracţiuni şi sunt temeiuri de a se crede că un obiect ori un înscris poate servi ca mijloc de probă în cauză, organul de urmărire penală sau instanţa de judecată poate dispune persoanei fizice sau juridice în posesia căreia se află să le prezinte şi să le predea, sub luare de dovadă.
(2) De asemenea, în condiţiile alin. (1), organul de urmărire penală sau instanţa de judecată poate dispune ca:
a) orice persoană fizică sau juridică de pe teritoriul României să comunice anumite date informatice aflate în posesia sau sub controlul său, care sunt stocate într-un sistem informatic ori pe un suport de stocare a datelor informatice;
b) orice furnizor de reţele publice de comunicaţii electronice sau furnizor de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului să comunice anumite date referitoare la abonaţi, utilizatori şi la serviciile prestate, aflate în posesia sau sub controlul său, altele decât conţinutul comunicaţiilor şi decât cele prevăzute la art. 138 alin. (1) lit. j).
(2^1) Persoanele fizice sau juridice, inclusiv furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice sau furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, au posibilitatea să asigure semnarea datelor solicitate în baza alin. (2), utilizând o semnătură electronică extinsă bazată pe un certificat calificat eliberat de un furnizor de servicii de certificare acreditat.
(2^2) Orice persoană autorizată care transmite date solicitate în baza alin. (2) are posibilitatea să semneze datele transmise utilizând o semnătură electronică extinsă bazată pe un certificat calificat eliberat de un furnizor de servicii de certificare acreditat şi care permite identificarea neambiguă a persoanei autorizate, aceasta asumându-şi astfel responsabilitatea în ceea ce priveşte integritatea datelor transmise.
(2^3) Orice persoană autorizată care primeşte date solicitate în baza alin. (2) are posibilitatea să verifice integritatea datelor primite şi să certifice această integritate prin semnarea datelor, utilizând o semnătură electronică extinsă bazată pe un certificat calificat eliberat de un furnizor de servicii de certificare acreditat şi care permite identificarea neambiguă a persoanei autorizate.
(2^4) Fiecare persoană care certifică datele sub semnătură electronică răspunde potrivit legii pentru integritatea şi securitatea acestor date.
(2^5) Aplicarea prevederilor alin. (2^1) - (2^4) se face cu respectarea procedurilor stabilite prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
(3) *** Abrogat
#B
(4) Ordonanţa organului de urmărire penală sau încheierea instanţei trebuie să cuprindă: numele şi semnătura persoanei care a dispus predarea, numele persoanei ce este obligată să predea obiectul, înscrisul ori datele informatice, descrierea obiectului, înscrisului sau a datelor informatice ce trebuie predate, precum şi data şi locul unde trebuie să fie predate.
(5) Dacă organul de urmărire penală sau instanţa de judecată apreciază că şi o copie a unui înscris sau a datelor informatice poate servi ca mijloc de probă, reţine numai copia.
(6) Dacă obiectul, înscrisul sau datele informatice au caracter secret ori confidenţial, prezentarea sau predarea se face în condiţii care să asigure păstrarea secretului ori a confidenţialităţii.
ART. 171
Ridicarea silită de obiecte şi înscrisuri
(1) Dacă obiectul sau înscrisul cerut nu este predat de bunăvoie, organul de urmărire penală, prin ordonanţă, sau instanţa de judecată, prin încheiere, dispune ridicarea silită. În cursul judecăţii dispoziţia de ridicare silită a obiectelor sau înscrisurilor se comunică procurorului, care ia măsuri de aducere la îndeplinire, prin organul de cercetare penală.
(2) Împotriva măsurii dispuse potrivit alin. (1) sau a modului de aducere la îndeplinire a acesteia se poate face plângere de către orice persoană interesată. Dispoziţiile art. 250 se aplică în mod corespunzător.
#M2
În procesul penal trebuie aflat adevărul.
Dacă nu aveți avocat o sa tot fiți fentata și riscul este ca și o persoana nevinovata poate fi condamnata dacă nu se apară corespunzător.
După cum ați debutat șanse pot fi mari sa se întâmple asa...evident...daca sunteți nevinovata...
E destul de clar ca polițistul nu o sa va ajute deloc si probabilitatea este foarte mare sa va înfunde ușor,ușor.
Prima declarație este foarte importanta.
fiica mea minora este parte vatamata in acest dosar de abandon de familie.am solicitat depunerea de catre inculpat (la dosarul aflat in cercetare penala la politie) a pasaportului.
inculpatul sustine ca nu are loc de munca desi acesta pleca in tari care nu sunt in uniunea europeana ptr a munci in strainatate.contracetle le semneaza direct cu firme straine, neavand angajator roman.ptr aflarea adevarului am solicitat ca inculpatul sa depuna la dosar o copie legalizata de la prima pagina si pana la utima de pe pasapor ptr a se observa ca din 2 in 2 luni acesta pleaca in bahamas, gabon si alte state.
politistul de acz mi-a spus ca nu il poate forta sa depuna acest document daca acesta nu vrea sa il aduca de buna voie.binenteels ca acesta nu a vrut sa il aduca...dar dosaruyl se afla inca in cercetare la politie.