Buna ziua,
La subiect...sotul meu are contract de administrare iar eu nu am servici. Ma poate lua in intretinere sau coasigurare?
Multumesc anticipat pt raspunsuri.
Potrivit art.77 alin.3 C.fisc., persoana în întreţinere poate fi soţia/soţul, copiii sau alţi membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soţului/soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile şi neimpozabile, nu depăşesc 300 lei lunar, cu excepţia veniturilor prevăzute la art. 62 lit. o), w) şi x) şi/sau a pensiilor de urmaş cuvenite conform legii, precum şi a prestaţiilor sociale acordate potrivit art. 58 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Potrivit art.224 alin.1 lit.b teza a II-a din Legea nr.95/2006, beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.
Asadar, sotia dvs poate fi trecuta ca persoana in intretinere , dar si coasigurata.
Opinia mea este ca se incadreaza intr-una din urmatoarele prevederi :
art.76 C.fisc.
... (2) Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplică şi următoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:
....
f) remuneraţia obţinută de directorii cu contract de mandat şi de membrii directoratului de la societăţile administrate în sistem dualist şi ai consiliului de supraveghere, potrivit legii, precum şi drepturile cuvenite managerilor, în baza contractului de management prevăzut de lege;
....
o) remuneraţia administratorilor societăţilor, companiilor/societăţilor naţionale şi regiilor autonome, desemnaţi/numiţi în condiţiile legii, precum şi sumele primite de reprezentanţii în adunarea generală a acţionarilor şi în consiliul de administraţie;
......
Totusi pentru a primi un raspuns destul de concludent pe aceasta tema, puteti intreba la ANAF.
Coasigurat
camelia adina
sotia poate sa fie coasigurat fara ca sotul sa beneficieze de deducere la salar?
adica 0 (zero ) personae in intretinere.
nu il intereseaza deducerea , ... (vezi toată discuția)