avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Contributie asigurari de sanatate datorate de romani ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Contributie asigurari de sanatate datorate de romani cu resedinta in UE

Buna ziua --sunt o persoana fizica din Romania cu resedinta din 2001 in Italia . Lucrez cu acte in regula si cotizez aici la asigurari de sanatate. In Romania am toate impozitele platite la timp. Am primit o adresa de la ANAF in 2015 prin care se cere plata la asigurari de sanatate .
Am facut contestatie , nu am primit raspuns prin posta ,doar email prin care mi se spune sa astept deoarece s-a dat o amnistie fiscala . A fost emis titlu executoriu,banii mi-au fost luati din cont in luna iulie ,cu toate ca email-ul l am primit in septembrie 2015.
In februarie 2016 am primit din nou o decizie cu penalitati de platit . Ce trebuie sa fac ????? Nu beneficiez de asistenta sanitara in Romania si nu cred ca datorez acesti bani statului roman . Poate ca in situatia mea se afla foarte multi romani plecati in strainatate . Va multumesc

[Va rugam sa nu mai scrieti exclusiv cu majuscule.]
Ultima modificare: Joi, 18 Februarie 2016
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: gena_b , utilizator 01:46, 21 Mai 2016
Aveti buletin de Romania?
DA AM . DE CE???
(1) Sunt asiguraţi, potrivit prezentei legi:
a) toţi cetăţenii români cu domiciliul în ţară şi care fac dovada plăţii contribuţiei la fond, în condiţiile prezentei legi;

(3) Calitatea de asigurat şi drepturile de asigurare încetează:
a) pentru persoanele prevăzute la alin. (1) lit. a), odată cu pierderea dreptului de domiciliu în România


Reiese ca daca aveti buletin de Romania, sunteti asigurat in tara.
E valabil ce spune trandafir2 insa doar pentru romanii care muncesc ''la negru''. Daca aveti rezidenta si munciti cu forme legale acolo nu datorati CASS.

Art. 153 din noul cod fiscal a fost completat cu alin. 2 si suna asa:

(1) Sunt asiguraţi, potrivit prezentei legi:
a) toţi cetăţenii români cu domiciliul în ţară şi care fac dovada plăţii contribuţiei la fond, în condiţiile prezentei legi;
[...]
(2) Persoanele prevăzute la alin. (1) lit. a)-e), care deţin o asigurare pentru boală şi maternitate în sistemul de securitate socială din alt stat membru al Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene sau în statele cu care România are încheiate acorduri bilaterale de securitate socială cu prevederi pentru asigurarea de boală-maternitate, în temeiul legislaţiei interne a statelor respective, care produce efecte pe teritoriul României, şi fac dovada valabilităţii asigurării, în conformitate cu procedura stabilită prin ordin comun al preşedintelui A.N.A.F. şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, nu au calitatea de contribuabil la sistemul de asigurări sociale de sănătate.


Prin urmare, LAU78, sunteti scutit de plata CASS dar trebuie sa depuneti la ANAF dovada ca platiti asigurarile sociale de sanatate in Italia.
Nu stiu daca acea dovada trebuie eliberata de angajator sau de institutia care colecteaza asigurarea, mai asteptati raspunsuri. Poate cineva cunoaste exact procedura, eu am cautat-o dar n-am gasit-o.
Incercati sa obtineti dovada de la angajator si de la statul italian ca platiti acolo impozitele si sanatatea. Apoi ar trebui traduse, legalizate si depuse la finante. Mutati contul bancar pe alt nume. Daca nu va inpoiaza apoi sumele retinute trebuie deschis proces, dar cel mai bine discutati cu un avocat.
Ultima modificare: Vineri, 19 Februarie 2016
GermanAlex, utilizator

Alte discuții în legătură

Scutire cass pe chirii daneliuc daneliuc am rezidenta in Italia si am asigurare medicala in Italia dovedita cu un card [tessera sanitaria]. Este aceasta documentul portabil cerut de ANAF prin ord ... (vezi toată discuția)
Cas persoane care lucreaza in ue lorelena1306 lorelena1306 Am rugamintea sa ma ajutati cu cateva informatii: Am o ruda care este plecata in Italia de cativa ani. Acolo este platitoare de taxe la statul italian. Ar vrea ... (vezi toată discuția)
Plata asigurari de sanatate-cetatean roman rezident in strainatate adragan adragan Buna seara,sunt cetatean roman rezident de 20 de ani in Italia.In august am venit in romania in vacanta , am trecut si pe la Administratia financiara Sector 6 ... (vezi toată discuția)