avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 780 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... cerere de stramutare - judecata plangerii impotriva ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

cerere de stramutare - judecata plangerii impotriva actelor procurorului este in procedura de camera preliminara?

Pardon, am vrut sa intitulez subiectul: "cerere de stramutare - judecata plangerii impotriva actelor procurorului este in procedura de camera preliminara?"

As vrea sa depun o cerere de stramutare impotriva unui judecator care stiu ca e lipsit de impartialitate, intr-un dosar avand obiectul plangerea impotriva actelor procurorului, care precum stiti se judeca de judecatorul de camera preliminara

Aceasta inseamna ca este procedura de camera preliminara, pe care observa ca se refera la art. 342-348 din CPP, nu si la art. 341 din CPP? Sau orice judeca judecatorul de camera preliminara e procedura de camera preliminara?

Intreb fiindca:

Codul de procedura penala
Art. 72 - Cererea de stramutare si efectele acesteia
(1) Stramutarea poate fi ceruta de parti sau de procuror. In cursul procedurii de camera preliminara nu se poate face cerere de stramutare.

EDIT1: am descoperit ca

[ link extern ]

"Doua articole din Cpp se bat cap in cap

De asemenea, exista chiar si doua articole din Codul de procedura penala care se contrazic. Este vorba despre art. 72 si art. 75, din Sectiunea a VI-a - Incompatibilitatea si stramutarea:

Art. 72 -Cererea de stramutare si efectele acesteia

"(1) Stramutarea poate fi ceruta de parti sau de procuror. In cursul procedurii de camera preliminara nu se poate face cerere de stramutare".

Art. 75 - Alte dispozitii:

"(1) Dupa stramutarea cauzei, contestatiile si celelalte cai de atac se judeca de instantele corespunzatoare din circumscriptia instantei la care s-a stramutat cauza.

(2) Prevederile art. 71-74 se aplica in mod corespunzator si in procedura de camera preliminara.

(3) In cazul in care se dispune stramutarea in cursul procedurii de camera preliminara, judecarea cauzei se efectueaza de instanta la care s-a stramutat cauza.

(4) In cazul in care se dispune stramutarea judecarii caii de atac a apelului, rejudecarea cauzei, in caz de desfiintare a sentintei cu trimitere spre rejudecare, se va efectua de catre instanta corespunzatoare in grad celei care a solutionat fondul din circumscriptia celei la care s-a stramutat cauza, indicata prin decizia de desfiintare".

Avem deci urmatoarea situatie: potrivit art. 72 alin. (1) Cpp, in cursul procedurii de camera preliminara nu se poate face cerere de stramutare a unui dosar. Conform art. 75 alin. (3), in cursul procedurii de camera preliminara se poate dispune stramutarea cauzei, prin urmare, se poate face cerere de stramutare."

EDIT2: am sa fac o derogare de la art. 72 din CPP “In cursul procedurii de camera preliminara nu se poate face cerere de stramutare.”, in conflict cu art. 75 din CPP “In cazul in care se dispune stramutarea in cursul procedurii de camera preliminara”, invocand art. 4 (2) din Legea 303/2004 “Judecătorii nu pot refuza să judece pe motiv că legea nu prevede, este neclară sau incompletă”

Intrebarea ramane daca procedura de camera preliminara se refera la toate competentele judecatorului de camera preliminara
Ultima modificare: Vineri, 26 Februarie 2016
eusaisapte, utilizator

Alte discuții în legătură

Stamutare dosar penal gancuta gancuta pot cere stramutarea dosarului pe baza anchetei la parchet ?s-au dictat la martori ce sa scrie in declaratii (vezi toată discuția)
Pot solicita schimbarea judecatorului sau stramutarea procesului in alt oras? aldearocsana aldearocsana as dori ca procesul fratelui meu pentru omor din culpa sa fie mutat in alt oras daca s-ar putea sau macar sa fie schimbata judecatoarea deoarece locuim intr-un ... (vezi toată discuția)
Cerere stramutare aurelpesa aurelpesa am calitatea de inculpat. La urmatorul termen vreau sa introduc o cerere de stramutare. Ma intereseaza daca dupa ce predau cererea presedintei la inceputul ... (vezi toată discuția)