avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident - suspendare permis - dosar penal
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident - suspendare permis - dosar penal

Bună ziua,
Acum câteva luni am fost implicat într-un accident de circulație. Mai exact, lucrurile stau cam așa:
Mă deplasam pe prima bandă pe un drum cu două benzi pe sens. În apropierea unei treceri de pietoni, am văzut un pieton de pe trotuar că se pregătea să traverseze. Am redus viteza, i-am dat prioritate, iar după ce pietonul a ajuns cam la mijlocul benzii 2 de pe sensul meu, considerând că nu mai am nicio treabă cu el iar pe trecere sau trotuare nefiind alți pietoni, am luat piciorul de pe frână în ideea de a-mi continua drumul.
Când am ajuns la maxim 2-3 metri față de marcajul trecerii, am auzit un sunet puternic de frână și mi-am dat seama că era de la un autoturism aflat pe banda 2, care a observat târziu respectivul pieton. Acesta s-a speriat mai mult de zgomot, căci capul nu prea l-a întors să se asigure, însă nu și-a continuat traversarea ci s-a întors brusc înapoi pe prima bandă, respectiv în fața mea. Astfel l-am acroșat ușor, încât nu aveam viteză din moment ce îi acordasem anterior prioritate. S-a dezechilibrat și a căzut pe drum, julindu-se în genunchi superficial.
Șoferul de pe banda 2 a reușit să oprească la vreo 5 metri după trecere, deci dacă pietonul nu ar fi reacționat, l-ar fi lovit el.
La fața locului a venit ambulanța și poliția care a început demersurile pentru întocmirea unui dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.
Pietonul a fost transportat la spital, i s-au făcut analizele și investigațiile de rigoare și după două ore a plecat acasă.
Întrucât victima a avut de la medicul legist 2-3 zile de îngrijiri medicale, procurorul a dispus clasarea dosarului iar poliția mi-a suspendat dreptul de a conduce auto pe o perioadă de 3 luni. Buuuuuun
Acum vine dilema cea mare: după ce am dus sentința procurorului la poliție și am făcut o cerere pentru clarificarea situației din dosar, am sunat la poliție să văd ce rezultat au găsit. Domnul polițai cu care am vorbit la telefon mi-a comunicat faptul că am permisul suspendat 3 luni, și dacă nu mă prezint în astea 3 luni la o testare a cunoștințelor din domeniul circulației mi se va prelungi cu încă 30 de zile perioada de suspendare. Buuuun și asta
La câteva zile m-am prezentat la poliție să-mi fac programare pentru a susține examenul respectiv (cu 15 întrebări am înțeles). Aici, la ghișeu, un alt domn polițai îmi spune că nici vorbă să fie nevoie să dau testul respectiv, și că în cazul meu mă prezint pur și simplu cu buletinul și dovada după alea 3 luni și îmi iau permisul.#-o Lam întrebat de cadrul legislativ care privește situația și mi-a răspuns: "dom le, ce lege îți mai trebuie dacă EU îți zic că nu tre să dai nicio testare?" (am plecat gândindu-mă că omu știe, și poate chiar știe)
În această situație, care dintre polițai are dreptate? nu vreau să risc și să nu merg la testarea aia și să mai stau o lună pe tușă.
Mă poate ajuta cineva spunându-mi ce lege/ordin/articol reglementează situația aceasta?
Mulțumesc anticipat,
Numai bine!
Cel mai recent răspuns: Arteni , utilizator 15:17, 10 Februarie 2019
oug195
Art. 106. – (1) Pana la expirarea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier si tramvai trebuie sa se prezinte la serviciul politiei rutiere care il are in evidenta, pentru verificarea cunoasterii regulilor de circulatie, dupa cum urmeaza:
a) cand permisul de conducere i-a fost retinut pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea la culoarea rosie a semaforului, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
b) cand fapta a fost urmarita ca infractiune contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice, iar procurorul a dispus clasarea ori renuntarea la urmarirea penala sau instanta a dispus renuntarea la aplicarea pedepsei ori amanarea aplicarii pedepsei;
c) cand a solicitat reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, conform art. 104.
(2) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se prelungeste cu 30 de zile, daca titularul permisului de conducere nu promoveaza testul de cunoastere a regulilor de circulatie, in situatiile prevazute la alin. (1) lit. a) si b), sau nu se prezinta la serviciul politiei rutiere pentru sustinerea verificarii cunoasterii regulilor de circulatie.
Mulțumesc! OUG 195 din ce an? înțeleg că defapt trebuie să susțin respectiva testare
ART. 106 OUG 195/2002
(1) *) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie, după cum urmează:
a) când permisul de conducere i-a fost reţinut pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
#M19
b) când fapta a fost urmărită ca infracţiune contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice, iar procurorul a dispus clasarea ori renunţarea la urmărirea penală sau instanţa a dispus renunţarea la aplicarea pedepsei ori amânarea aplicării pedepsei;
#M5
c) când a solicitat reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conform art. 104.
(2) **) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se prelungeşte cu 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere nu promovează testul de cunoaştere a regulilor de circulaţie, în situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b), sau nu se prezintă la serviciul poliţiei rutiere pentru susţinerea verificării cunoaşterii regulilor de circulaţie.
#CIN
*) Alin. (1) al art. 106 include şi modificarea efectuată prin art. I pct. 35 lit. c) din Ordonanţa Guvernului nr. 21/2014 (#M19).
**) Alin. (2) al art. 106 include şi modificarea efectuată prin art. I pct. 35 lit. e) din Ordonanţa Guvernului nr. 21/2014 (#M19).

Daca cercetarile in dosarul penal au durat mai mult de 4 luni, permisul ar trebui sa vi se restituie pe loc.
Mulțumesc pentru răspuns!
Acum am calculat că din data producerii accidentului și până la data expirării ultimei vize de pe dovadă (moment care aprox. coincide cu data eliberării sentinței) sunt 135 de zile, adică 4.5 luni. Aș putea merge pe varianta spusă de dvs măcar acum? Menționez că mai am aproximativ o lună din perioada de suspendare
Acuma imi dau seama ca dvs ati avut dovada cu drept de circulatie si ati prelungit dreptul de circulatie din 30 in 30 de zile, in cazul asta nu e valabil ce v-am spus.

Alte discuții în legătură

Recuperare permis de conducere în urma unei infracțiuni - testare pe calculator ion_marin ion_marin Bună ziua, Acum aprox. jumătate de an am fost implicat într-un accident, în urma căruia am lovit 2 pietoni pe trecerea de pietoni, eu fiind șoferul. ... (vezi toată discuția)
Suspendarea permisului de conducere pt 30 zile TeoTea TeoTea Buna ziua! Mi s-a suspendat permisul pt 30 zile pt neacordare de prioritate la trecerea de pietoni, va rog sa imi spuneti daca trebuie sa dau si testul pt ... (vezi toată discuția)
Permis suspendat 30 zile viorelmusa viorelmusa Am permisul suspendat pentru 30 de zile pentru depasire pe linie continua. Trebuie sa sustin testul de cunoastere a regulilor de circulatie? Multumesc! (vezi toată discuția)