avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Respingere dosar indemnizație CIC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Respingere dosar indemnizație CIC

Bună ziua,

Expun și eu următorul caz. Mama nu poate beneficia de concediu de maternitate deoarece nu a lucrat. Tatăl a întocmit dosarul pentru CIC cu data nașterii copilului (04.01.2016), el are 12 luni lucrate anterior datei nașterii copilului. Însă de la AJPIS i se respinge dosarul de CIC deoarece el pe luna ianuarie nu are nici o zi lucrată și nu are venituri realizate. M-au acuzat ca trebuia să îl pontez o zi să plătesc ceva la stat să am un venit net, o sumă oarecare că doamna de la AJPIS nu are cum să calculeze indemnizație. Menționez că inițial am completat anexa 2 conform art. 3, alin. 6 din OUG 111/2010 și mi s-a spus că nu este corect trebuie să o refac și să nu trec nici o sumă. S-a mai întâlnit cineva cu o astfel de problemă, mă poate ajuta cineva cu un sfat. Mulțumesc anticipat!:sorry:
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:46, 9 Martie 2016
1. Deoarece copilul s-a nascut in ianuarie cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de CCC si indemnizatia aferenta sunt februarie 2015 - ianuarie 2016.

2. In aceste 12 luni tatal trebuie sa aiba venituri din salarii, din activitati indepenente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat , concedii medicale etc.).

3. Daca in ianuarie 2016 nu are lucrata nici macar o zi si nu are venit din salariu atunci nu poate beneficia de CCC si indemnizatie.

Ce ar trebuie să fac eu ca angajator în cazul de față?

Ultima modificare: Miercuri, 9 Martie 2016
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
1. Daca vreti neaparat sa-l ajutati pe salariat trebui sa-l pontati pe luna ianuarie macar cateva zile.

2. Pentru aceasta va trebui sa refaceti statele de plata si declaratiile lunare D112.

3. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).
...

Cand i s-a suspendat c.i.m. pentru tata?
freeelis a scris:

Cand i s-a suspendat c.i.m. pentru tata?

Data nașterii copilului: 04.01.2016.

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de crestere a copilului Lauraalexia Lauraalexia Buna ziua! Am si eu o intrebare. Vreau sa stiu daca ma pot incadra la idemnizatia de creștere a copilului.. Am fost in somaj din noiembrie pana pe 11 mai ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil 2016 SENE SENE Buna ziua . As dori sa stiu daca pot solicita concediul de crestere copil in daca sunt in urmatoarea situatie . Lucrez in cadrul inspectoratului de politie ... (vezi toată discuția)
Lipsa cotizatie 4 zile v_myky v_myky sunt insarcinata in 3 luni si din stagiul de cotizare imi lipsesc 4 zile. Pentru aceste 4 zile de neplata, mai pot beneficia de concediu pentru cresterea ... (vezi toată discuția)