Expun și eu următorul caz. Mama nu poate beneficia de concediu de maternitate deoarece nu a lucrat. Tatăl a întocmit dosarul pentru CIC cu data nașterii copilului (04.01.2016), el are 12 luni lucrate anterior datei nașterii copilului. Însă de la AJPIS i se respinge dosarul de CIC deoarece el pe luna ianuarie nu are nici o zi lucrată și nu are venituri realizate. M-au acuzat ca trebuia să îl pontez o zi să plătesc ceva la stat să am un venit net, o sumă oarecare că doamna de la AJPIS nu are cum să calculeze indemnizație. Menționez că inițial am completat anexa 2 conform art. 3, alin. 6 din OUG 111/2010 și mi s-a spus că nu este corect trebuie să o refac și să nu trec nici o sumă. S-a mai întâlnit cineva cu o astfel de problemă, mă poate ajuta cineva cu un sfat. Mulțumesc anticipat!:sorry:
1. Deoarece copilul s-a nascut in ianuarie cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de CCC si indemnizatia aferenta sunt februarie 2015 - ianuarie 2016.
2. In aceste 12 luni tatal trebuie sa aiba venituri din salarii, din activitati indepenente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat , concedii medicale etc.).
3. Daca in ianuarie 2016 nu are lucrata nici macar o zi si nu are venit din salariu atunci nu poate beneficia de CCC si indemnizatie.
1. Daca vreti neaparat sa-l ajutati pe salariat trebui sa-l pontati pe luna ianuarie macar cateva zile.
2. Pentru aceasta va trebui sa refaceti statele de plata si declaratiile lunare D112.
3. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...
Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.
(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).
(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).
...