avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Administratorul blocului nu este de acord cu montarea ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Administratorul blocului nu este de acord cu montarea repartitoarelor.

Administratorul blocului in care locuiesc nu este de acord cu montarea repartitoarelor de caldura si nu inteleg motivul acestuia. Cf legii 121/2014 privind eficienta energetica ,,in imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizata cu energie termica, este obligatorie montarea contoarelor pana la 31 decembrie 2016 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru incalzire/racire si apa calda la nivelul fiecarui apartament sau spatiu cu alta destinatie". In caz contrar cine nu are contor va primi amenda. Intrebarea mea este cum imi pot pune repartitor de caldura daca administratorul imi interzice acest lucru?
Cel mai recent răspuns: stefan1957 , utilizator 18:47, 3 Decembrie 2022
1. Actiunea de montare a repartitoarelor o hotarasc proprietarii si comitetul executiv al asociatiei, nu administratorul.
El e pus acolo sa duca la indeplinire deciziile proprietarilor.
Daca proprietarii, in proportie de 80% doresc contorizarea la nivel de apartament, atunci comitetul executiv poate contacta una sau mai multe firme abilitate pentru oferta de pret.

2. Asa cum am zis mai sus, trebuie sa vrea minim 80% dintre proprietari, altfel aceste repartitoare nu se pot monta pentru ca este o conditie impusa de ANRSC si, deci, si de catre firmele care fac acest lucru. Pe langa montarea acestor repartitoare, firma trebuie sa faca si inventarierea instalatiei de caldura, dar si calculul lunar al acesteia.
Presedintele de asociatie in calitate de reprezentant al acesteia are obligatia sa dispuna masuri in vederea materializarii interesului majoritatii proprietarilor
In cazul repartitoarelor de cost caldura,legiutorul a prevazut obligativitatea existentei acordului a 80% dintre proprietari
Daca proprietarii nu dau acordul pentru instalare repartitoare de cost,presedintele de asociatie nu poate dispune,nu are temei legal sa impuna instalarea repartitoarelor de cost
Rolul acestui forum este sa ajute oamenii sa inteleaga ca administratorul este un salariat care isi exercita meseria. Deciziile le iau comitetele in baza hotararilor adunarilor generale.
Vă adresez rugămintea să mă lămuriţi şi pe mine în legătură cu acest aspect, deoarece astăzi am avut adunarea generală a asociaţiei de proprietari şi, deşi toţi cei prezenţi au spus că nu doresc montarea repartitoarelor de căldură, o duduie care s-a prezentat a fi jurist a invocat faptul că suntem obligaţi de lege să montăm aceste repartitoare. Vă rog mult să-mi spuneţi dacă, într-adevăr, până la finalul acestui an este obligatorie montarea repartitoarelor, deoarece din discuţia de mai sus deduc că există o portiţă prin care putem să nu le montăm. Vă mulţumesc
Legea nr. 121/2014 privind eficienţa energetică
Art. 18.
(1) Constituie contravenţii următoarele fapte:
a) nerespectarea de către operatorii economici a prevederilor art. 9 alin. (1) lit. a);
b) nerespectarea de către operatorii economici a prevederilor art. 9 alin. (1) lit. b);
c) nerespectarea de către operatorii economici a prevederilor art. 9 alin. (1) lit. c);
d) nerespectarea de către operatorii economici a prevederilor art. 9 alin. (4);
e) nerespectarea de către operatorii economici a prevederilor art. 9 alin. (6);
f) nerespectarea de către operatorii economici a prevederilor art. 9 alin. (7).
(2) Contravenţiile prevăzute la alin. (1) se sancţionează, după cum urmează:
Art. 10
: (5) În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea contoarelor până la 31 decembrie 2016 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea repartitoarelor individuale de costuri pe toate corpurile de încălzire din fiecare unitate imobiliară în parte.


Din relatarea dvstra , ad. generala nu este de acord. In legea 121 este prevazut in art 10 (5) obligatia de montare dar daca nu se monteaza nu este prevazuta nici o contraventie ptr atr 10

Alte discuții în legătură

Legea nr. 121/2014 privind eficienţa energetică și alte acte normative GHIGU GHIGU Este obligatorie sau nu montarea pana la 31.12.2016 a repartitoarelor de caldura in imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare ... (vezi toată discuția)
Contorizare pe apartament a consumului de energie termica buna ... hilda ion hilda ion Contorizare pe apartament a consumului de energie termica Buna ziua. Sunt proprietarul apartamentului unde locuiesc. Intr-o adunare generala asociatiei de ... (vezi toată discuția)
De cand se aplica utilizarea repartitoarelor de caldura. locuiesc ... mihail_cojocaru@yahoo.com mihail_cojocaru@yahoo.com De cand se aplica utilizarea repartitoarelor de caldura. Locuiesc intr-un imobil ( bloc ) 4 etaje iar asociatia de proprietari se opune aplicarii legii. ... (vezi toată discuția)