avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... mersul dosarului penal
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

mersul dosarului penal

Buna ziua,

Va rog sa ma lamuriti si pe mine asupra mersului dosarului penal

In urma cu 1 luna de zile mi-a fost intocmit dosar penal pentru conducerea unui autovehicul fără a avea permis de conducere conform categoriei din care face parte vehiculul respectiv. Mentionez ca la acea data aveam efectuata atat scoala cat si trecerea examenului teoretic cu politia pentru acesta noua categorie, ramanand doar ex practic.
Din cele citite pe forum am inteles ca ar exista sanse pentru NUP si amenda administrativa (fara antecedente, cooperare cu politia).

In acest moment dosarul meu este la cercetari penale. Daca se va dispune solutia de mai sus, acesta va fi data de cei de la cercetari penale sau va urma o infatisare si declaratie la procuror urmand ca acesta sa decida ce se va intampla cu dosarul meu. ?

Iar daca voi fi chemata la audiere la parchet voi fi chemata in calitate de inculpata ? ( si ar fi probabil o buna idee sa merg insotita de un avocat la aceasta audiere ?)

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Consilier juridic Dana Maxim , Mediator 22:42, 9 August 2009
Organul de cerecetare penala poate face numai o propunere privind inlocuirea raspunderi penale cu o amenda administrativa pentru pericolul social redus al faptei savirsite. La parchet aveti calitatea de invinuit numai dca doarul este trimis la judecatorie deveniti inculpata.Ar fi bine sa mergeti la Parchet cu un avocat
"Exceptand ceea ce trebuie exceptat"-"Exceptis excipiendis"


Si eu consider,ca de altfel si dl.avocat,ca ar trebui sa angajati un avocat pentru a obtine o hotatare judecatoreasca cat mai favorabila..Din nefericire ,sunt mari sanse sa deveniti inculpata.
Organul de cercetare penal(in speta de fata serviciul cercetari Penale din cadrul politiei ) va face o propunere catre procuror de incepere a urmaririi penale deoarece in cazul dvs este vorba de o infractiune evidenta si cu pericol social ridicat ...puteati sa omorati pe cineva sau sa il schiloditi pe viata ! Nu mai vorbesc de faptul ca stiati care sunt regulile de circulatie(obtinuseti promovarea la proba scrisa!)
Procurorul va semna referatu de incepere a urmaririi penale si veti fi audiata la parchet in calitate de INVINUIT! Calitatea de INCULPAT nu o capatati decat daca procurorul decide intocmirea rechizitotiului si trimiterea dvs in judecata , iar atunci ajungeti in fata judecatorului , capatand abia atunci calitatea de INCULPAT!
Este posibil sa primiti o amenda penala care va figura in cazier si sa se dispuna anularea examenului scris pe care l-ati sustinut ! Totul depinde de procuror! Este foarte posibil daca aveti un avocat "bun" sa luati doar o amenda administrativa!B-)
SUCCES!
dupa ce a efectuat cercetarea, organul de cercetare penala va intocmi un referat care cuprinde probele administrate si incadrarea juridica, pe care il va inainta procurorului.Procurorul va decide , daca veti fi chemat pentru citirea rechizitoriului si trimiterea in judecata, moment in care veti deveni inculpat. Parerea mea este sa apelati la serviciile unui avocat.
O intrebare --ati sustinut si proba practica ? Ati luat intre timp si permisul de conducere? Fiindca nimic nu va impiedica sa faceti acest lucru!:D

Alte discuții în legătură

Exemplificare termen ! tutu12 tutu12 Termenul : ,,[b]este pusa in miscare actiunea penala [/b]....'' reprezinta inceperea audierii de catre organele de politie a audierii reclamantului, paratului ... (vezi toată discuția)
Urmarire penala - urgent ramiha ramiha Buna ziua, Este posibil sa fii sub urmarire penala fara a ti se aduce la cunostinta acest lucru si fara ca macar sa stii de ce esti invinuit? Cum poti afla ... (vezi toată discuția)
Urmarirea penala maran maran Buna ziua, As vrea sa stiu daca trebuie sa fi anuntat in momentul in care s-a inceput urmarirea penala impotriva ta si daca apare ceva pe cazier(pentru ... (vezi toată discuția)