avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 969 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... EXPERTIZA CONTABILA CU DREPTURI DE AUTOR
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

EXPERTIZA CONTABILA CU DREPTURI DE AUTOR

Buna ziua.
As dori sa va intreb daca expertul parte are aceleasi drepturi si obligatii ca si expertul numit , de exemplu , in cadrul convocarii , daca este voie sa comunice cei doi experti.As dori sa va intreb daca parata are obligatia de a-mi inmana toate documentele relevante pentru a raspunde obiectivelor stabilite de instanta,sau trebuie enumerate in scrisoarea de convocare?Va multumesc si astept raspunsul dvs. cu mare interes!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:15, 1 Aprilie 2016
Cei doi experti participa impreuna la expertiza, au acces la aceleasi documente care trebuie depuse la dosarul cauzei de catre partile in proces, au in vedere aceeasi legislatie de referinta si se pronunta numai vis a vis de lege. Expertul parte chiar daca este platit separat de catre partea in proces care l-a solicitat, nu apara interesele acestei parti.
Convocarea partilor in proces si a expertului parte la expertiza se face de catre expertul desemnat de instanta de judecata, sa efectueze expertiza.
Daca expertul parte este de acord cu concluziile din raportul de expertiza intocmit de catre expertul desemnat, atunci va seman raportul de expertiza alaturi de expertul desemnat.
Daca expertul parte nu este de acord cu concluziile raportului de expertiza, va intocmi un raport separat in care isi va expune punctul sau de vedere.
Expertul desemnat poate solicita prin adresa de convocare, nominal, de ce documente are nevoie pentru efectuarea expertizei.
Va rog sa-mi spuneti concret daca in timpul convocarii expertul numit poate vorbii cu expertul parte(adica daca poate sa-l intrebe diverse informatii pentru completarea procesului verbal incheiat cu ocazia convocarii).
Experții numiți de instanță sau de părți sunt obligați să coopereze între ei.Expertiza judiciară este însă a expertului principal,pentru care răspunde.Expertul consultant sau parte trebuie sa semneze raportul,iar dacă nu este de acord cu răspunsurile la obiectivele transmise,scrie că nu este de acord. Dacă va considera de cuviință,Instanța poate cere la următorul termen și punctul de vedere al expertului consultant.
Va multumesc foarte mult pentru aceste raspunsuri, dar ma puteti ajuta unde se specifica exact ca cei doi experti pot colabora (la intocmirea procesului verbal).Juristul paratei a sustinut ca eu(numit) , nu pot fi ajutat de catre cel parte.
OG nr.2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare privind expertiza tehnica judiciara si extrajudicara
-art.18 (1) Partea interesată are dreptul să solicite ca pe lângă expertul tehnic judiciar numit să mai participe la efectuarea expertizei, pe cheltuiala acesteia, şi un expert tehnic judiciar sau un specialist, nominalizat de aceasta şi încuviinţat de organul judiciar care a dispus efectuarea expertizei, în calitate de consilier al părţii, din categoria persoanelor prevăzute la art. 11 - 14.
Raportul se intocmeste de catre expertul desemnat.
-art.17 (1) Organul îndreptăţit să dispună efectuarea expertizei judiciare numeşte expertul sau, după caz, specialistul, indică în scris, prin încheiere sau prin ordonanţă, obiectul expertizei şi întrebările la care trebuie să răspundă acesta, stabileşte data depunerii raportului de expertiză, fixează onorariul provizoriu, avansul pentru cheltuielile de deplasare, atunci când este cazul, şi comunică biroului local pentru expertize tehnice judiciare numele persoanei desemnate să efectueze expertiza.
Conform art.18, responsabilitatea intocmirii raportului revine expertului desemnat, iar conf. art.17 expertul parte participa la expertiza. Cei doi experti nu colaboreaza la intocmirea raportului, discuta doar despre expertiza cu toate documentele in fata, la data efectuarii expertizei. Expertul desemnat trimite raportul intocmit, spre studiu, la expertul parte, care daca este de acord cu concluziile, semneaza raportul, iar daca nu, intocmeste un raport separat in care isi sustine punctul de vedere referitor la concluzii.
@Dorian Negoi...
Mentionati, citez: "...Expertul consultant sau parte trebuie sa semneze raportul,iar dacă nu este de acord cu răspunsurile la obiectivele transmise,scrie că nu este de acord. Dacă va considera de cuviință,Instanța poate cere la următorul termen și punctul de vedere al expertului consultant."
Procedura este cea indicata de mine. Raportul si punctul de vedere al expertului parte (daca nu este de acord cu concluziile raportului) se iau in discutie impreuna, la termenul fixat de organul judiciar pentru depunerea raportului de expertiza.
Daca expertul parte care nu este de acord cu concluziile raportului nu isi precizeaza in scris punctul sau de vedere, organul judiciar cum poate cunoaste punctul de vedere al acestuia referitor la concluziile raportului (doar ca scrie ca nu este de acord pe raport ?!).

Alte discuții în legătură

Expert consultant Carmen Aionesei Carmen Aionesei Pentru efectuarea unei expertize judiciare s-a stabilit de instanta un expert consultant din partea partii parate. Este necesar intocmirea unui plan de lucru ... (vezi toată discuția)
Semnatre expertiza - expert consilier SorinIo SorinIo Acum ceva timp am fost numit de instanta ca expert contabil intr-o cauza penala. Am facut lucrarea si acum trebuie sa o aduc la cunostinta expertilor ... (vezi toată discuția)
Va rog sa-mi spuneti ce obligatii si responsabilitati are un ... vmihacea vmihacea Va rog sa-mi spuneti ce obligatii si responsabilitati are un expert consilier parte intr-un proces civil Va multumesc (vezi toată discuția)