salut
as vrea sa aflu pareri in urmatoarea speta cu care se confrunta un coleg
in mai 2007 a fost surpris in timp ce circula in localitate cu 104 km/h adica 54 peste limita fiind sanctionat cu amenda si suspendarea permisului.
in baza unor neregularitati in intocmirea si constatarea contraventiei a formulat contestatie,
plangerea a fost respinsa, recursul a fost respins in mai 2008.
decizia de la tribunal nu se mai comunica fiind definitifa.
legea instituie obligatia predarii carnetului in 5 zile ceea ce el nu a facut mai bine de 1 an de zile
considerati sanctiunea prescrisa?
conform art 121 OUG 195/2002 (2) Executarea sanctiunii contraventionale complementare se prescrie in acelasi termen in care se prescrie sanctiunea contraventionala principala.
iar conform OG 2/2001ART. 13
(1) Aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei.
Mai risca sa i se ridice permisul sau mai aud recent sa i se intocmeasca dosar penal?:sorry::sorry:
Pai in speta de fata, nu este prescris nici sanctiunea principla nici cea complementara, aceste sanctiuni au fost aplicate in termenul prevazut de art.13. adica , 6 luni, pe perioada procesului executarea lor a fost suspendata,
Executarea amenzi inregistrata la finante se prescrie in termen de 5 ani (prevederile Codului Fiscal ). Daca i-a fost permisul suspendat, si in baza certificatului de grefa, la recuperat de la politie, in momentul in care l-a ridicat, nu a semnat un angajament ca il pune la dispozitia politiei daca pierde procesul ?
Sanctiunea a fost aplicata.Plangerea impotriva p.v. de constatare a contraventiei a fost respinsa, definitiv si irevocabil. Deci contravenientul nu a fost exonerat nici de la plata amanzii contraventionale si nici de la aplicarea masurii complementare. Prin urmare, amenda contraventionala nu s-a prescris, ea se prescrie in termen de 5 ani de la data savarsirii faptei (fiind vorba despre o creanta bugetara) si in plus, curgerea termenului de prescriptie a fost suspendat pe perioada cat a durat procesul iar pe cale de consecinta, nu s-a prescris nici sanctiunea complementara...
Potrivit Codului rutier: Art. 118. - (1) Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiilor se poate depune plangere, in termen de 15 zile de la comunicare, la judecatoria in a carei raza de competenta a fost constatata fapta.
(2) Plangerea suspenda executarea amenzilor si a sanctiunilor contraventionale complementare de la data inregistrarii acesteia pana la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti.
(3) Dovada inregistrarii plangerii depuse la judecatorie in termenul prevazut la alin. (1) se prezinta de contravenient la unitatea de politie din care face parte agentul constatator, care va efectua mentiunile in evidente si ii va restitui permisul de conducere.
(4) In termen de 15 zile de la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti prin care instanta a respins plangerea impotriva PV de constatare a contraventiei, contravenientul este obligat sa se prezinte la serviciul politiei rutiere care il are in evidenta pentru a preda permisul de conducere.
(5) Neprezentarea contravenientului in termenul prevazut la alin. (4), in mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce. ;)
practic executarea sanctiunii complementare a suspendarii dreptului de a conduce se prescrie in 5 ani.
prevederile codului fiscal. inteleg.
dar daca el sustine ca in acest an care a trecut a predat permisul si i-a fost eliberat dupa trecerea perioadei de suspendare.
poate fi obligat sa faca dovada acestui lucru?
cum ar putea-o face?
Practic el poate oricand(pana la momentul implinirii prescriptiei, termenul curge de la momentul ramaneri definitive a hotararii ) sa primeasca aceea instintare de predare a permisului, plus sanctiunea de 30 de zile suplimentar, va trebui sa predea permisul pentru ca nu poate face in nici un mod dovada ca a predat permisul anterior.....V-am intrebat de acel angajament, daca la semnat cumva, in momentul in care si-a recuperat permisul, de la politie pentru ca in acel angajament sunt niste obligatii........