avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajati cu varsta peste 50-55 ani
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajati cu varsta peste 50-55 ani

Citisem cu ceva timp in urma, ca angajatii care angajeaza persoane cu varste de peste 50-55 ani, beneficiaza de scutiri la plata asigurarilor pentru respectivii angajati, pentru o perioada de un an. Mai este in vigoare?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:05, 31 Iulie 2019
Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

art. 85
(1)Angajatorii care incadreaza in munca, pe perioada nedeterminata, someri in varsta de peste 45 de ani sau someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 18 luni.


(2)De facilitatile prevazute la alin. (1), cu exceptia scutirii de la plata contributiei la bugetul asigurarilor pentru somaj, datorata de angajator pentru persoanele respective, beneficiaza si angajatorii care, in raport cu numarul de angajati, si-au indeplinit obligatia, potrivit legii, de a incadra in munca persoane cu handicap, precum si angajatorii care nu au aceasta obligatie legala, daca incadreaza in munca pe durata nedeterminata persoane cu handicap si le mentin raporturile de munca sau de serviciu cel putin 2 ani.

....

(4)Angajatorii care inceteaza raporturile de munca sau de serviciu ale persoanelor prevazute la alin. (1) si (2), anterior termenului de 18 luni, sunt obligati sa restituie, in totalitate, agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare persoana pentru care a incetat raportul de munca sau de serviciu anterior termenului mentionat, plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, daca incetarea acestora a avut loc din motivele prevazute la art. 83 alin. (2).

(5)Angajatorii care incadreaza in munca, potrivit legii, someri care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplinesc, conform legii, conditiile pentru a solicita pensia anticipata partiala sau de acordare a pensiei pentru limita de varsta, daca nu indeplinesc conditiile de a solicita pensia anticipata partiala, beneficiaza lunar, pe perioada angajarii, pana la data indeplinirii conditiilor respective, de o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj.

(6)Nu beneficiaza de facilitatile prevazute la alin. (1), (2) si (5) angajatorii care in ultimii 2 ani au fost in raporturi de munca sau de serviciu cu persoanele angajate din categoriile prevazute la aceste alineate.
Multumesc mult pentru raspuns dar cautand pe aici am gasit si asta :

"1) Angajatorii care nu vor mai beneficia de facilitati la plata contributiilor la somaj

Legea nr. 250/2013, act normativ ce aduce o serie de modificari legislatiei in domeniul asigurarilor pentru somaj, a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 457, din 24 iulie 2013 si intra astazi in vigoare.

Printre modificarile operate de documentul citat se numara si eliminarea unor facilitati acordate de stat pentru unii angajatori. Mai precis, este vorba despre cei care incadreaza in munca absolventi de liceu sau de facultate, someri de peste 45 de ani, precum si someri parinti, care sunt unici sustinatori ai familiilor monoparentale.

Astfel, conform noilor reglementari, acesti angajatori NU vor mai fi scutiti de la plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta categoriilor de salariati mentionati mai sus.

Pana acum, legislatia stabilea ca:

Angajatorii care incadreaza in munca pe perioada nedeterminata someri in varsta de peste 45 de ani sau someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale sunt scutiti, pe o perioada de 12 luni, de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta persoanelor incadrate din aceste categorii, si primesc lunar, pe aceasta perioada, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 2 ani" – Art. 85, Legea nr. 76/2002

"Angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamant sunt scutiti, pe o perioada de 12 luni, de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta absolventilor incadrati" – Art. 80, Legea nr. 76/2002

Practic, au fost eliminate, din cuprinsul Legii nr. 76/2002, prevederile care stabileau scutirea, pe o perioada de un an, de la plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj.

Atentie! In ceea ce priveste angajatorii care incadreaza in munca persoane cu handicap, regulile nu se schimba, intrucat acestia nu beneficiau nici pana acum de scutire de la plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj."


Ce parere aveti ?
Legile se adopta , se modifica dupa cum vrea puterea legislativa a tarii ...noi nu prea avem cuvant in astfel de situatii.
Multumesc mult, cred ca am inteles, in sfarsit...angajatorul nu mai este scutit de plata contributiilor la somaj dar primeste timp de 12 luni acea suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 18 luni.
Atentie : Angajatorii care inceteaza raporturile de munca sau de serviciu ale acestor persoane , anterior termenului de 18 luni, sunt obligati sa restituie, in totalitate, agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare persoana pentru care a incetat raportul de munca sau de serviciu anterior termenului mentionat, plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, daca incetarea acestora a avut loc din urmatoarele motivele :
a) încetarea raportului de muncă în temeiul art. 55 lit. b), art. 56 lit. d) şi e), art. 61 lit. d) şi art. 65 din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b) încetarea raportului de serviciu în temeiul art. 97 lit. b), art. 98 alin. (1) lit. e), art. 99 alin. (1) lit. b) şi c) din Legea nr. 188/1999privind Statutul funcţionarilor publici, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Alte discuții în legătură

Perioada de somaj elis16 elis16 buna ziua, as dori sa stiu daca perioada de somaj se calculeaza la stagiul de cotizare. ce benefifii au angajatorii care angajeaza persoane peste 50 ... (vezi toată discuția)
Angajare somer BRANDY_B BRANDY_B Buna ziua.As dori sa va intreb cum se procedeaza in cazul in care o persoana care se afla in somaj de o luna sau doua este angajata.Angajatorul primeste o ... (vezi toată discuția)
Facilitati angajare persoane peste 45 ani carmen carolina carmen carolina As dori sa stiu daca exista facilitati pentru angajatorii care angajeaza persoane cu varsta peste 45 de ani. (vezi toată discuția)