avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent de insertie si concediu fara plata pentru ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent de insertie si concediu fara plata pentru crestere copil

Buna ziua,

Doresc sa ma ajutati cu un raspuns legat de stimulentul de insertie.
Eu am optat pentru CCC de un an iar potrivit legii ar trebui sa ma intorc la munca inainte sa faca copilul 11 luni.
Mai exact eu am nascut pe 30 iunie si trebuie sa ma intorc cel tarziu pe 29 mai pentru a beneficia de stimulent.
Daca solicit concediu fara plata in ultima luna(luna a 12-a) deoarece sotul nu poate sa stea acasa in luna care era destinata pentru el ,si sa ma intorc la munca dupa ce face copilul un an pot sa mai beneficiez de stimulentul de insertie?
Trebuie sa am venituri impozabile inainte de a face copilul un an?
Inca o intrebare daca mai aveam zile din concediu de odihna de anul trecut inainte sa intru in prenatal pot sa le mai solicit dupa un an?adica angajatorul ar trebui sa mi le dea?

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: geoanda , utilizator 12:07, 21 Aprilie 2016
1. Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor
Art. 4^1
(1) În aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanţa de urgenţă, celălalt părinte sau cealaltă persoană prevăzută la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă care nu a solicitat dreptul la indemnizaţie poate solicita acest drept, dacă îndeplineşte condiţiile de acordare, oricând până la împlinirea de către copil a vârstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap. Dacă acest drept nu se solicită, concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului se reduc cu o lună.

(2) În situaţia prevăzută la alin. (1), persoana îndreptăţită care se află în concediu pentru creşterea copilului poate opta pentru concediu fără plată sau, după caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.
.....
(5) În situaţia în care persoana îndreptăţită optează potrivit alin. (2) la concediul fără plată, cererea pentru acordarea acestuia se depune şi se înregistrează la angajator, pe această perioadă aplicându-se corespunzător prevederile art. 21 alin. (3) şi art. 22 din ordonanţa de urgenţă.

(6) Prevederile alin. (1)-(5) nu se aplică în situaţia în care persoana îndreptăţită solicită numai acordarea stimulentului de inserţie sau acesta este solicitat cu cel puţin 3 luni înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an ori cu 6 luni înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap.

art.12
(1) Stimulentul de inserţie prevăzut la art. 7 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă se acordă lunar persoanelor îndreptăţite care au optat pentru acordarea concediului pentru creşterea copilului şi a indemnizaţiei lunare prevăzute la art. 2 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă, dacă acestea realizează venituri supuse impozitului, după cum urmează:
a) înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, în situaţia prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din ordonanţa de urgenţă;
b) după împlinirea de către copil a vârstei de un an, în situaţia prevăzută la art. 2 alin (1) lit. b) din ordonanţa de urgenţă.

(2) Acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului sau, după caz, a stimulentului de inserţie se face la cererea scrisă a persoanei îndreptăţite, ori de câte ori aceasta solicită, cu respectarea condiţiilor prevăzute de ordonanţa de urgenţă.

(3) Dacă persoana îndreptăţită care a optat pentru concediul prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a) din ordonanţa de urgenţă, în perioada în care beneficiază de stimulentul de inserţie, solicită acordarea concediului fără plată prevăzut la art. 6 din ordonanţa de urgenţă, nu mai beneficiază de stimulentul de inserţie la reluarea realizării de venituri supuse impozitului.

(4) În situaţia prevăzută la art. 4^1 alin. (1) şi (2), dacă solicitarea concediului de cel puţin o lună se produce în ultima lună înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, stimulentul de inserţie se acordă începând cu împlinirea de către copil a vârstei de un an persoanei îndreptăţite care a solicitat iniţial dreptul, dacă aceasta realizează venituri profesionale, cu respectarea prevederilor art. 7 alin. (1).

2.
Inca o intrebare daca mai aveam zile din concediu de odihna de anul trecut inainte sa intru in prenatal pot sa le mai solicit dupa un an?adica angajatorul ar trebui sa mi le dea?

Puteti sa le solicitati inainte de intrarea in concediu de maternitate sau va puteti prevala de dispozitiile Codului Muncii si anume :
art.146
..
(2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
...

Prin urmare, angajatorul este obligat sa va acorde CO aferent anului 2016 pana la data de 30.iunie 2018.
Daca reluati activitatea pe 29 mai si apoi, cu aceeasi data, intrati in concediu fara plata pentru o luna, veti beneficia de stimulentul de insertie dupa implinirea de 1 an a copilului daca aveti venituri din salarii.
multumesc frumos pentru raspunsuri si clarificari,sper sa fie totul bine
Buna ziua,

Mai am o nelamurire legata de primirea stimulentului in caz de concediu fara plata.Asa cum am inteles pot sa primesc stimulentul de insertie daca solicit concediu fara plata pentru ultima luna, insa nu stiu cand trebuie sa ma intorc tinand cond ca trebuie sa am venituri din salarii.
Trebuie sa vin mai devreme din concediu fara plata sau pot sta pana la finalul lunii calendaristice cand face copilul un an de ex:30 iunie?
In alin. (4) scrie ca se acorda stimulentul daca se realizeaza venituri profesionale; se refera la veniturile pe care le voi realiza incepand cu varsta de 1 an sau trebuie sa am venituri profesionale inainte de implinirea varstei de 1 an?

Multumesc

(4) În situaţia prevăzută la art. 4^1 alin. (1) şi (2), dacă solicitarea concediului de cel puţin o lună se produce în ultima lună înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, stimulentul de inserţie se acordă începând cu împlinirea de către copil a vârstei de un an persoanei îndreptăţite care a solicitat iniţial dreptul, dacă aceasta realizează venituri profesionale, cu respectarea prevederilor art. 7 alin. (1[

Ultima modificare: Luni, 18 Aprilie 2016
geoanda, utilizator
1. Beneficiati de stimulentul de insertie dupa ce implineste copilul 1 an dar numai daca aveti venituri din salarii incepand cu data cu care solicitati stimulentul de insertie.

2. Deci trebuie sa aveti venituri din salarii dupa ce implineste copilul 1 an.

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil jooana05 jooana05 sunt in concediu pana la un an copilul face un an in 13 iunie,tatal renunta la luna lui, -cand trebuie sa ma intorc la lucru ? -cand trebuie depusa cererea ... (vezi toată discuția)
Acordare stimulent de insertie hogye lavinia hogye lavinia In cazul acordarii stimulentului de insertie angajata trebuie sa se intoarca la locul de munca inaintea implinirii 1 si 11 luni sau in ziua urmatoare ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie - concediu paternal irinao irinao Buna ziua. Nu am reusit sa identific in forum raspunsul la urmatoarea intrebare. Imi cer scuze daca se repeta. In cazul in care parintele aflat in CCC revine ... (vezi toată discuția)