avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 959 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... fals si uz de fals ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

fals si uz de fals ?

Buna ziua as dori si eu o lamurire intr-un litigiu de munca :
Prietena mea a fost data afara fara preaviz si iau fost date niste hartii tipizate dar necomplectate in totalitate pe care ea a refuzat sa le semneze ,moment in care ia fost comunicat faptul ca are interdictie de a mai intra in barul in care lucra .
A doua zia mers la itm ca sa vada care este situatia exacta a contractului de munca si sa faca o plangere in acest sens si a constatat ca are contractul de munca desfacut cu acordul ambelor parti . A depus plangere si a mentionat ca nu a semnat nimic ( state de plata , cerere de lichidare si nici fisa de protectia muncii ) .acum a primit raspuns de la itm prin care este informata ca la controlul facut la punctul de lucru li sau prezentat toate actele semnate ( cerere lichidare la zi ,fisa sare rezulta ca a primit toate drepturile banesti , pontajul din care rezulta ca ea lucra 12/24 si 12/48 . Programul real de lucru era 24 cu 72 . Are rost sa le facem plangere penala pentru fals si uz de fals sub semnatura privata ??? Avem si 2 fosti angajati ai firmei care pot sustine ca programul de lucru nu este celcare lau declarat reprezentantii firmei la itm si ce celtuieli vom avea daca ajungem in instanta
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:19, 22 Aprilie 2016
1. ITM-ul nu are competenta de a stabili veridicitatea semnaturilor pe actele prezentate de catre angajatori la control.

2. Puteti depune o plangere penala pentru savarsirea infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata.
Plangerea se depune la Parchetul de pe langa judecatoria din raza teritoriala ,fie a faptuitorului daca se cunoaste , acolo unde s-a savarsit fapta sau chiar si la domiciliu partii vatamate.
Plângerea prealabilă trebuie să fie introdusă în termen de 3 luni din ziua în care persoana vătămată a aflat despre săvârşirea faptei.

art. 289 C.proc.pen. - Plângerea
(1) Plângerea este încunoştinţarea făcută de o persoană fizică sau juridică, referitoare la o vătămare ce i s-a cauzat prin infracţiune.
(2) Plângerea trebuie să cuprindă: numele, prenumele, codul numeric personal, calitatea şi domiciliul petiţionarului ori, pentru persoane juridice, denumirea, sediul, codul unic de înregistrare, codul de identificare fiscală, numărul de înmatriculare în registrul comerţului sau de înscriere în registrul persoanelor juridice şi contul bancar, indicarea reprezentantului legal ori convenţional, descrierea faptei care formează obiectul plângerii, precum şi indicarea făptuitorului şi a mijloacelor de probă, dacă sunt cunoscute.
(3) Plângerea se poate face personal sau prin mandatar. Mandatul trebuie să fie special, iar procura rămâne ataşată plângerii.
(4) Dacă este făcută în scris, plângerea trebuie semnată de persoana vătămată sau de mandatar.
(5) Plângerea în formă electronică îndeplineşte condiţiile de formă numai dacă este certificată prin semnătură electronică, în conformitate cu prevederile legale.
(6) Plângerea formulată oral se consemnează într-un proces-verbal de către organul care o primeşte.
(7) Plângerea se poate face şi de către unul dintre soţi pentru celălalt soţ sau de către copilul major pentru părinţi. Persoana vătămată poate să declare că nu îşi însuşeşte plângerea.
(8) Pentru persoana lipsită de capacitatea de exerciţiu, plângerea se face de reprezentantul său legal. Persoana cu capacitate de exerciţiu restrânsă poate face plângere cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de legea civilă. În cazul în care făptuitorul este persoana care reprezintă legal sau încuviinţează actele persoanei vătămate, sesizarea organelor de urmărire penală se face din oficiu.
(9) Plângerea greşit îndreptată la organul de urmărire penală sau la instanţa de judecată se trimite, pe cale administrativă, organului judiciar competent.
(10) În cazul în care plângerea este întocmită de către o persoană care locuieşte pe teritoriul României, cetăţean român, străin sau persoană fără cetăţenie, şi prin aceasta se sesizează săvârşirea unei infracţiuni pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii Europene, organul judiciar este obligat să primească plângerea şi să o transmită organului competent din ţara pe teritoriul căreia a fost comisă infracţiunea. Regulile privind cooperarea judiciară în materie penală se aplică în mod corespunzător.

3. Cheltuieli .. depinde daca va angajati sau nu avocat.
Ultima modificare: Joi, 21 Aprilie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
trebuie sa cerem noi expertiza grafologica care sa dovedeasca va nu prietena mea a semnat acele acte sau cere procurorul ? cine plateste examenul grafologic care am inteles ca este destul de scump ?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Expertiza se va dispune de catre organul de cercetare penala, pentru a stabili daca vi s-a falsificat sau nu semnatura .
MULTUMESC PENTRU INFORMATII VOM MERGE DIMINEATA SA DEPUNEM PLANGERE PENALA
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Plangere penala prin email refuzata ContSters277534 ContSters277534 Tocmai am primit inapoi, cu refuz de tratare de la sectia de politie, o plangere penala pe care am trimis-o prin e mail ca vezi doamne nu e semnata ... (vezi toată discuția)
Plangere Nicoleta Feodorov Nicoleta Feodorov Cum pot formula o plângere pt inselaciune?multumesc! (vezi toată discuția)
Plangere online sau prin posta pentru neplata pensiei alimentare.... Crynutza79 Crynutza79 Buna ziua, As dori sa stiu daca as face o plangere penala online sau prin posta impotriva fostului sot va fi luata in considerare?nu mai locuiesc in tara iar ... (vezi toată discuția)