avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 949 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Aplicare lege 66/2016 - obligatie angajator
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Aplicare lege 66/2016 - obligatie angajator

Buna ziua!
Va rog daca ma puteti lamuri in legatura cu urmatoarea speta: voi intra in ccc in cursul lunii mai, optiune 1 an. Inteleg din lege ca dupa 1 iulie pot depune o cerere si dovada suspendarii ctr de munca pe inca 12 luni (suplimentar celor 12 initiale) si voi beneficia de anularea plafonului de 3400 si de prelungirea concediului pana la 2 ani. Am inteles corect?
Angajatorul poate obiecta in legatura cu prelungirea pentru inca 12 luni? Are vreun drept/obligatie legala in acest sens?
Multumesc pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:54, 26 Iulie 2018
1. - Ati inteles bine.
- Dupa ce legea intra in vigoare CCC pana la 1 an al dvs. se transforma in CCC pana la varsta de 2 ani.
- Indemnizatia va fi de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni eligibile.

2. - Conform OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor angajatorul are obligatia sa va acorde acest concediu (sau prelungirea lui).
- Vor aparea si modificari si completari la Normele de aplicare a OUG 111/2010.
Interventie moderator:
1. Pentru interventii pe aceeasi problema nu este nevoie sa deschideti topic nou ca nu se mai intelege nimic.

2. Intrati tot pe topicul initial si folositi butonul "raspunde".

Dana 653 a scris:n
Imi cer scuze daca insist, dar la punctul 2, nu imi este clar de ce faceti referire la vechea lege. Eu ma refer la situatia particulara data de noua lege, cf careia voi vrea sa stau 2 ani in ccc.nVa intreb fiindca, neoficial, angajatorul mi-a spus ca optiunea de 1 an nu se poate schimba, in functie de aceasta luand decizii pentru a imi acoperi postul pe per de 1 an.

1. Legea 66/2016 nu inlocuieste si nici nu modifica toata OUG 111/2010 ci numai o parte din ea.

2. - Legea 66/2016 spune ca se abroga precizarea din OUG 111/2010 care spune optiunea initiala nu se poate modifica.
- De la 1 iulie nu mai exista CCC pana la varsta de 1 an ci numai pana la varsta de 2 ani (sau 3 ani pentru copiii cu invaliditate)

3. Din Legea 66/2016:

Art. III
(1) Pentru persoanele care, la data intrarii in vigoare a prezentei legi, beneficiaza de concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului, de concediul fara plata sau de stimulentul de insertie reglementate de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, modificarile aduse prin prezenta lege se aplica dupa cum urmeaza:

a) pentru persoanele care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau in plata stimulentului de insertie, precum si pentru cele aflate in concediu fara plata pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, modificarea optiunii se realizeaza pe baza de cerere si acte doveditoare privind suspendarea realizarii de venituri supuse impozitului, pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
...


Ultima modificare: Duminică, 24 Aprilie 2016
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Dana 653 a scris:

Imi cer scuze daca insist, dar la punctul 2, nu imi este clar de ce faceti referire la vechea lege. Eu ma refer la situatia particulara data de noua lege, cf careia voi vrea sa stau 2 ani in ccc.
Va intreb fiindca, neoficial, angajatorul mi-a spus ca optiunea de 1 an nu se poate schimba, in functie de aceasta luand decizii pentru a imi acoperi postul pe per de 1 an.



1. Oficial, avand in vedere prevederile actuale, angajatorul dvs are dreptate : optiunea nu poate fi schimbata.

2. Dupa intrarea in vigoare a noilor modificari, modificarea optiunii se face la cererea dvs, iar potrivit art.25 alin1. din OUG 111/2010, angajatorul are obligatia de a va acorda concediul pentru cresterea copilului.

Astfel, obligatia angajatorului exista in continuare, iar incalcarea acesteia constituie contraventie care va fi sanctonata de catre Inspectia Muncii/ITM.

Aici este vorba despre o prevedere care, de la 01.07.2016, opereaza in virtutea legii : modificarea optiunii, intrucat vechea reglementare a fost abrogata , iar legea are efect retroactiv in aceasta privinta.
Multumesc! Acum este mult mai clar!
buna ziua,

o speta similara pentru legea 66 din 2016.

Sotia a nascut pe 17 Iulie 2015 si se afla in CCC. S-a optat pentru 1 an CCC, cu revenire dupa 11 luni, adica in Iunie 2016, la serviciu pentru a beneficia de stimulentul de reinsertie.

Acum ca legea se va aplica de la 1 Iulie 2016 ce posibilitati exista pe aceasta speta?

Se prelungeste, prin solicitare la angajator, CCC pana la 2 ani?

In acest caz stimulentul de reinsertie se acorda pana la 3 ani daca sotia se intoarce cu 60 zile mai devreme la serviciu fata de termenul de 2 ani?

Exista posibilitatea ca termenul de aplicare sa fie modificat/amanat pentru o data ulterioara celei de 1 Iulie 2016?

Va multumesc

Alte discuții în legătură

Ccc pana la 2 ani si recalcularea veniturilor cu eliminare plafon actual. mariusvladut78 mariusvladut78 Buna seara, Ma aflu in CCC din anul trecut 23.10 2015 pentru perioada de 1 an si beneficiez de cuantumul maxim acordat in prezent de 3400 ron. Dupa mult ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie IrinaMisu IrinaMisu Mi-am reluat activitatea profesionala, dupa concediu de crestere copil, in 2015 inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului meu. De atunci, pana in ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie cosminlar1975 cosminlar1975 Buna ziua, as dori sa stiu daca se aplica prelungirea perioadei de acordare a stimulentului de insertie pentru copilul meu care a implinit 2 ani in data de ... (vezi toată discuția)