avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1060 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Re-inmatriculare auto in Romania (RO->DE->RO): se ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Re-inmatriculare auto in Romania (RO->DE->RO): se plateste timbrul de mediu, sau nu

Buna ziua,
Detinem un autoturism Golf 4 care a fost inmatriculat definitiv in Romania fara plata taxei de prima inmatriculare prin decizie judecatoreasca in anul 2013.
La sfarsitul anului 2014, mutandu-ne in Germania, l-am inmatriculat in Germania si l-am radiat din circulatie in Romania.
La mijlocul lui 2016 ne vom reintoarce in Romania.
Proprietarul a ramas in toate cazurile acelasi.
Vom avea probleme cu ANAF-ul la reintoarcerea in tara? va trebui sa platim timbrul de mediu? (nu s-a platit nici un fel de taxa de prima inmatriculare sau timbru de mediu pana acum pt. acest autoturism). Tinand cont ca timbrul de mediu este 50% din valoarea de piata a autoturismului, e bine de stiut din timp ce decizie sa luam.
Multumim frumos!
Mircea G.
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 01:06, 8 Mai 2016
In O.U.G. nr. 9 din 2013 avem:

Art. 4
Obligaţia de plată a timbrului intervine o singură dată, astfel:
a)cu ocazia înscrierii în evidenţele autorităţii competente, potrivit legii, a dobândirii dreptului de proprietate asupra unui autovehicul de către primul proprietar din România şi atribuirea unui certificat de înmatriculare şi a numărului de înmatriculare;
b)la reintroducerea în parcul auto naţional a unui autovehicul, în cazul în care, la momentul scoaterii sale din parcul auto naţional, i s-a restituit proprietarului valoarea reziduală a timbrului, în conformitate cu prevederile art. 7;
c)cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat şi pentru care nu a fost achitată taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementărilor legale în vigoare la momentul înmatriculării;
d)cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat în situaţia autovehiculelor pentru care s-a dispus de către instanţe restituirea sau înmatricularea fără plata taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Consider ca va incadrati la punctul b) si ca trebuie sa platiti timbrul de mediu.
Buna ziua,
Multumesc pentru raspuns.
Sunt totusi nelamurit: nu s-a restituit nici o valoare reziduala a taxei de timbru pur si simplu pentru ca aceasta nu a fost platita. De ce s-ar lua in considerare punctul B daca nu s-a facut nici o restituire?
Toate cele bune!
Mircea.
Consider ca puteti fi asimilati la punctul b) deoarece sunteti in aceeasi situatie ca si cel caruia i s-a restituit: pentru aceasta masina nu s-a platit timbrul si nicio alta taxa anterioara legata de mediu.
Multumesc pt raspuns.
Probabil ca daca aceasta taxa nu ar fi fost 50% din valoarea masinii as fi acceptat mai usor explicatia dvs. care are sens, chiar daca nu imi convine.
Cum saptamana viitoare o sa ajung in Romania, o sa incerc sa iau legatura cu cineva de la ANAF sa aflu si de la "sursa". Daca reusesc sa obtin un raspuns clar, o sa il postez in acest forum.
Inca odata multumirile mele d-le Manea.
Toate cele bune,
Mircea.
Parerea mea este ca va incadrati la lit a .
Chiar daca masina a mai fost odata inmatriculata in Romania fara plata taxei, in acest moment, daca doriti inmatricularea acesteia in Romania dumneavoastra, sunteti considerat primul proprietar fiind obligat astfel la plata taxei . Ori puteti incerca iarasi o inmatriculare fara plata taxei, in instanta .

Alte discuții în legătură

Taxa auto matey2000 matey2000 buna ziua am o intrebare ,recent am incheiat un contract de leasing trebuie sa mai platesc taxa de timbru daca am platit la inceputul contractului taxa de ... (vezi toată discuția)
Inmatriculare auto darian2006 darian2006 Buna ziua! Daca doresc sa cumpar un fiat brava din 1997,benzina,1370 cm cubi si 55 cp,inmatriculat in romania,in 03.01.2012,am de platit taxa de poluare si ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru 2013 fortunasystem fortunasystem Am platit taxa de mediu pe 13/03/2013 si am incercat sa depun actele pe 15/03/2013 dar am fost refuzat pe motiv ca noua taxa de timbru se aplica incepand din ... (vezi toată discuția)