avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1107 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Armata si facultatea se valorifica la stabilirea ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Armata si facultatea se valorifica la stabilirea pensiei pentru limita de varsta?

Buna ziua!
1. Facultatea se ia in calcul la stabilirea pensiei la limita de varsta?
2. Anii de armata ...idem?( am facut armata intre 1974-1975)
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:14, 7 Mai 2016
Buna ziua,
DA, ambele.
Va trebui sa luati adeverinte de la ambele institutii (de la facultate si de la centrul militar teritorial).
Ultima modificare: Miercuri, 4 Mai 2016
Gabriel Klein Kiritescu, utilizator
1. Daca pe diploma sau pe anexa la diploma scrie ca ati urmat cursurile de zi nu mai este nevoie de adeverinta de la facultate.

2. Daca aveti livretul militar nu mai este nevoie de adeveinta de la Centrul militar.
Pentru perioada în care aţi urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar trebuie să depuneţi la casa de pensii, împreună cu cererea privind acordarea pensiei pentru limită de vârstă, diploma de absolvire a acestuia în original şi în copie, precum şi o adeverinţă din care să rezulte durata normală, perioada studiilor şi faptul că acestea au fost urmate la zi. Aceste documente sunt prevăzute la art. 76, alin. (1), lit. a) din H.G. nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Articolul 76
(1) Actele la care se face referire la art. 103 alin. (2) din lege sunt, după caz:
a) pentru pensia pentru limită de vârstă, anticipată şi anticipată parţială:
(...)
- diploma de absolvire a învăţământului universitar (original şi copie) şi adeverinţa din care să rezulte durata normală, perioada studiilor şi faptul că acestea au fost urmate la zi;
(...)

[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 5 Mai 2016
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Daca pe perioada cursurilor de zi ale facultatii, studentul a fost incadrat si la munca, cu carte de munca, se mai ia in considerare aceasta perioada la pensionare?
@ Ayaz

Legea 263/2010
art. 49
(1) În sistemul public de pensii se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
....
b) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă;
....
(3) Persoanele prevăzute la alin. (1) beneficiază de perioadele asimilate dacă în aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare în condiţiile prezentei legi.

Asadar, i se va lua in calcul numai perioada in care a fost incadrat cu c.i.m.

Alte discuții în legătură

Referitor pensionare beneficiar grupa de munca i danadom38 danadom38 As vrea sa stiu,va rog, daca la reducerea varstei de pensionare de 65 ani barbati,in cazul benefiarului de gr.I (spre ex.13 ani gr.I,respectiv reducere cu ... (vezi toată discuția)
Varsta pensie noidoi noidoi Buna ziua. Puteti sa imi spuneti daca anii de facultate sau de armata se adauga la varsta limita de pensie (adica 65+aceia de armata sau facultate) sau se ... (vezi toată discuția)
Informare pensie anticipata adrianamario adrianamario Sunt nascuta pe data de 19.06.1958 sex feminin.Sunt inginer cu o vechime in munca de 28 ani si 5 ani de facultate. Cand pot iesi la pensie anticitat. (vezi toată discuția)