avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Timp de lucru 8 re
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Timp de lucru 8 re

Buna ziua, sunt angajata cu program de 8 ore la o firma, contract pe perioada nedeterminata, si recent, angajatorul ma obliga sa vin la munca 4 zile din 5 si sa fiu platita la sfarsit de luna cu 75%. am acceptat 3 luni insa doreste sa continue motivand ca firma nu merge bine. este legal? precizez ca in revisal nu am operat nimic, pur si simplu in statul de plata de la sfarsit de luna apar cu aprox. 126 ore lucrate in loc de 168 sau cat este norma in luna, in functie de cate zile lucratoare sunt. este legal? ma poate obiga sa vin asa fara acordul meu?
Cel mai recent răspuns: Andreea987 , utilizator 12:49, 10 Mai 2016
Da, este legala o astfel de procedura.

Codul Muncii:
Art. 52
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
....
c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
...

(3) In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Art. 53
(1) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. (3).

(2) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare prevazute la alin. (1), salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.
Bun, asta s-a intamplat cu toti angajatii in perioada de iarna ( ianuarie-martie), insa acum tot personalul lucreaza, se acorda chiar si bonusuri si vrea sa continue doar cu persoana de la secretariat si contabilitate! adica firma merge, se lucreaza, este normal sa se aplice doar la anumite persoane? adica deodata ce am fost angajata cu 8 ore, nu e normal sa se respecte?
Angajatorul are posibilitatea de a decide unilateral suspendarea c.i.m., in conditiile mentuionate mai sus.

Salariatul are posibilitatea de a contesta in instanta decizia respectiva.
Inca ceva, in cazul concediului de crestere copil, faptul ca am lucrat 126 de ore si nu 168 imi va afecta indemnizatia? nu am operat concediu fara plata, ci apar ca ore nelucrate!
Nu va afecteaza dreptul la indemnziatia CCC, situatia mentionata de dvs.

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic carpaho carpaho daca este legal sa am un salariat in luna octombrie cu ore suplimentare iar in luna decembrie il am in somaj tehnic (vezi toată discuția)
Reducere program de lucru al unui angajat din cauza, probleme financiare firma mireteo mireteo Daca o firma are pb financiare, poate lua decizia de a reduce timpul de lucru al contabilei dela 8 ore la o ora? In baza carui art. din Codul Muncii? (vezi toată discuția)
Concediu fara salariu Crysmy Crysmy Pina acum 10 04 2013 se lucreaza cite 10 ore pe zi timp de 5 zile ( in contractul colectiv de munca este cite 8 ore ), de citeva zile ni s-a adus la ... (vezi toată discuția)