avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

crestere copil

In situatia in care nici unul dintre parinti nu a realizat venituri timp de 12 luni in ultimii 2 ani iar in prezent tatal lucreaza si este singurul intretinator al familiei, acesti parinti nu primesc din partea statului nici un ajutor pentru cresterea copilului?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:04, 20 Mai 2016
Paruintii nu primesc niciun ajutor in aceasta situatie.
cineva mi a spus ca parintele care lucreaza primeste un ajutor egal cu stimulentul de insertie pentru ca este singurul intretinator al familiei dar nu gasesc cadrul legal.
Este adevarat, dar in conditiile in care parintele indeplineste conditiile de acordare a indemnizatiei pentru CCC, asa cum sunt ele mentionate in OUG 111/2010.

1. pana la 01.07.2016, OUG 111/2010 prevede :
art.2
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.
....

art.7
(1) Persoanele care în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obţin venituri supuse impozitului prevăzute la art. 3 au dreptul la un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 1 ISR.

(2) Stimulentul de inserţie prevăzut la alin. (1) se acordă după cum urmează:
a) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), dacă acestea obţin venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani;
b) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. b), dacă acestea obţin venituri supuse impozitului, după împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani;
c) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului cu handicap în vârstă de până la 3 ani, prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), oricând, pe toată perioada. (3) În cazul persoanelor care beneficiază de indemnizaţia lunară şi solicită dreptul la stimulent de inserţie, plata acestei indemnizaţii se suspendă.

2. incepand cu 01.07.2016, OUG 111/2010 va dispune :
art.2
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
...

art.7
(1) Persoanele care, în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obţin venituri supuse impozitului potrivit art. 3 au dreptul la un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 50% din cuantumul minim al indemnizaţiei stabilit la art. 2 alin. (2).
....
dar In cazul in care cei doi parinti sunt asociati ai unei firme ( SRL) care realizeaza venituri si este platitoare de taxe si impozite, mama poate beneficia de indemnizatie crestere copil ?
Va multumesc.
Daca in cele 12 luni eligibile sunt doar asociati (si nu salariati sau administratori cu indemnizatie) nu pot beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC).

Alte discuții în legătură

Stimulent de insertie carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua ! Care sunt conditiile de acordare a stimulentului de insertie ? (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie- cu cat timp inainte trebuie reluata activitatea Gina Iordan Gina Iordan Buna ziua, Care este perioada de timp minima pentru care mama trebuie sa realizaze venituri supuse impozitului inaintea implirii copilul a varstei de 1 an ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Care sunt conditiile de indeplinit pentru primirea stimulentului de insertie? (vezi toată discuția)