avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 641 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... angajat cu CM - nu se mai prezinta la servici; ce pot ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

angajat cu CM - nu se mai prezinta la servici; ce pot face?

Am un angajat cu CM pe perioada determinata de 3 luni. A anuntat ieri prin firma (fara sa depuna vreun act) ca de luni nu mai vine (adica peste 6 zile).
Nu este obligat sa stea in preaviz? daca da, ce pot face? Nu mi se pare normal sa ne lase cu fundul in balta si sa nu putem face nimic. Pe oamenii astia nu-i invata nimeni ce inseamna sa fii responsabil, daca nu poti sa iei masuri impotriva lor. Va rog un sfat. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters390045 , utilizator 16:17, 31 Mai 2016
Puteti demara procedura cercetarii disciplinare, dupa ce se constata ca lipseste nemotivat de la locul de munca.


Cand a inceput activitatea?
am si eu o intrebare,sunt insarcinata in 21 de sapt,patronul ma ameninta ca ma concediaza chiar daca sunt in cm pt ca nu este obligat sa ma tina in firma,am sarcina cu risc de avort si inca alte cateva complicatii,m-a pus sa-mi platesc personal contributiile la fisc si nu doreste sa imi plateasca cm pe motiv ca se deconteaza dupa 7 luni,ce sa fac?unde trebuie sa merg sa rezolv aceste probleme
Cercetare disciplinara - sanctiuni - desfacerea contractului de munca. Mare lucru nu aveti ce sa ii face-ti doar desfacerea CM.
Mai sunt aspecte de discutat: functia care era incadrat, atributiile ..etc.

O zi buna.
@ camigaby

1. Va poate concedia si in situatia in care sunteti insarcinata .

Art.60 C.mun. prevede:
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
....
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
....
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.


OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca:
Art. 2. - În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite dupã cum urmeazã:
...
c) salariata gravidã este femeia care anunţã în scris angajatorul asupra stãrii sale fiziologice de graviditate şi anexeazã un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sã îi ateste aceastã stare;
...

Asadar, daca inainte de emiterea deciziei de concediere nu ati anuntat angajatorul ca sunteti insarcinata , acesta poate sa va concedieze.

2. Pentru neplata concediului medical de catre angajator , va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate

OUG nr.158/2005
Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
…..

Art.47
(2) Constituie contraventii urmatoarele fapte, savarsite prin incalcarea obligaţiilor prevazute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizatiilor;
b) calculul şi plata eronata a indemnizatiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.

Art. 48
Contraventiile prevazute la art. 47 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei şi constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

3. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.


este normal sa imi platesc eu contributiile la fisc?pot pastra chitanta in original ?

Alte discuții în legătură

In ce conditii poti concedia o femeie insarcinata in luna a v- a? victor22 victor22 Salutare, Intrebarea mea este urmatoarea: In ce conditii poti concedia o femeie insarcinata in luna a V- a? Intreb acest lucru deoarece sora mea a fost ... (vezi toată discuția)
Refuzarea platii concediului medical danieladragutza danieladragutza Buna ziua,sunt insarcinata in luna a-8-a,angajata la un magazin,in momentul de fata sunt in c.prenatal,am beneficiat de cm in perioada 21-31 martie.Angajatorul ... (vezi toată discuția)
Angajatorul refuza plata concediilor medicale elena balan elena balan in anul 2011 am revenit la munca dupa ce am stat in concediu de ingrijire copil, dupa 2 luni am ramas insarcinata din nou si am intrat in concediu de risc de ... (vezi toată discuția)