avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 958 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Daca sotul in 2015 a plecat in strainatate in perioada 01-06 si 01.10 si poate dovedi printr-o fisa de remuneratii primita din Belgia care mentioneaza ca ne foloseste cand facem declaratia de impozit poate beneficia de indemnizatie de crestere copil? are 7 luni de munca la locul actual plus cele acumulate in strainatate ... pot fi cumulate perioadele?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:11, 27 Mai 2016
Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
O persoană care a realizat timp de douăsprezece luni anterioare datei naşterii copilului activităţi profesionale în alte state membre ale Uniunii Europene (UE), Spaţiului Economic European (SEE) sau Elveţia poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România?

Solutie:
Pentru a stabili statul membru competent care trebuie să acorde drepturile acestor persoane la prestaţii familiale, prevederile legislaţiei naţionale privind acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului, respectiv art. 2 alin. (6) din OUG nr. 111/2010, trebuie interpretate împreună cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Potrivit prevederilor art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, „persoana care desfăşoară o activitate salariată sau independentă într-un stat membru se supune legislaţiei din statul membru respectiv“. Aşadar, persoanele care desfăşoară/au desfăşurat activităţi profesionale în alte state membre UE sau în state care aplică prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 au dreptul la prestaţiile familiale acordate de acele state membre, nefiind supuse legislaţiei române, ci legislaţiei statului în care desfăşoară/au desfăşurat activităţile profesionale. Aşadar, aceste persoane nu pot beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului în România.


Situatie:
O persoană care a realizat o perioadă din cele douăsprezece luni anterioare datei naşterii copilului activităţi profesionale în alte state membre UE, SEE sau Elveţia, iar în ultima perioadă dinaintea naşterii copilului a desfăşurat activităţi profesionale în România poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România?

Solutie:
Dacă persoana a realizat activităţi profesionale în România pe perioada dinaintea datei naşterii copilului, atunci potrivit prevederilor art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, se supune legislaţiei române în vigoare. Aceasta poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România, prin totalizarea perioadelor de activitate realizate în alte state membre UE, SEE sau Elveţia, aplicând prevederile art. 8 din Regulamentul (CE) nr. 883/2004 şi ale art. 12 din Regulamentul (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Conform acestor prevederi perioadele de activitate desfăşurate în alt stat membru se totalizează şi se adaugă celor realizate în România, în măsura în care acest lucru este necesar, în vederea deschiderii dreptului la indemnizaţia pentru creşterea copilului. Totalizarea perioadelor de activitate realizate în alte state membre este posibilă dacă persoanele care au realizat activităţi profesionale în alte state membre se supun legislaţiei din România la data naşterii copilului.
Mnetionez ca aici in tara a fost pus sa semneze o declaratie precum ca pleaca pentru 3 luni din tara,daca dupa perioada mentionata nu se intoarce ii va fi desfacut contractul de munca ... nu s-a mai tinut cont de acest aspect,i-au desfacut contractul exact din ziua in care a plecat adica 01.06.2015 si i-au facut altul nou incepand cu data de 01.10.2015 care au ramas la ei ambele exemplare .. normal nu trebuia sa i se dea noul contract sa il semneze? cine a semnat acel contract? ce solutie am la aceasta situatie?
geood1 a scris:

... .. normal nu trebuia sa i se dea noul contract sa il semneze? cine a semnat acel contract? ce solutie am la aceasta situatie?


Art.16 (3) C.mun. : Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.

Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.........
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.........

Prin urmare, intrucat angajatorul a incalcat dispoziriile art.16 alin.3 C.mun. , puteti sesiza ITM-ul.

domnule avocat .. daca nu ne incadram acum la aceste drepturi si copilul e nascut la 28-04-2016 ... pot sa mai depun odata dosarul dupa data de 1-07? dupa intrarea legii in vigoare? multumesc
In acest sens, proiectul de modificare a Normelor metodologice de aplicare a OUG 111/2010, dispune la art.III ca, persoanele care inainte de intrarea in vigoare a Legii nr.66/2016 nu indeplineau conditiile de acordare a drepturilor prevazute de OUG 111/2010, pot solicita stabilirea dreptului dupa data de 01.07.2016, daca se incadreaza in conditiile prevazute de art.2 alin.1 din OUG 111/2010, astfel cuma fost acesta modificat prin Legea 66/2016.

Alte discuții în legătură

Venituri obținute în străinătate ValeriaD ValeriaD Dacă obțin venituri din străinătate... respectiv Italia...si anul acesta vin acasă..pot beneficia de indemnizație? (vezi toată discuția)
Indemnizatie copil daca lucrez in ue legal Vivian1 Vivian1 Buna ziua. Am lucrat in Romania din 2001-2012 . Din 2012 lucrez cu acte legale in UE. Am ramas insarcinata. Daca ma intorc in Romania, beneficiez de 85% din ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere a copilului zizike zizike buna seara, va rog sa ma ajutati cu un sfat pentru situatia mea; eu si sotia muncim in prezent in Anglia,sotia mea este insarcinata si urmeaza sa nasca in ... (vezi toată discuția)