avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisia fara preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisia fara preaviz

1 Care este procedura de introducere a demisiei pentru reziliere contract de munca fara preaviz. Eventual model.
2 Ce implicatii pot apare din partea angajatorului.
3 Exemple de incalcare a contractului de munca la care se poate incadra acest tip de demisie.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:04, 10 Aprilie 2018
Este o intrebare sau intrebari pe aici ? Sau este o lucrare de control ?

Multumesc de intelegere Dl.Avram.
Buna seara,
Nu exista un model de demisie prevazut de lege. Demisia nu trebuie motivata de catre salariat, iar angajatorul este obligat sa inregistreze notificarea dvs de incetare unilaterala a CIM.
Intrucat doriti o demisie fara preaviz, conf art 81 alin 8 CM aceasta e posibila doar in cazul in care "angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă". In aceasta situatie, daca nu doriti sa ajungeti la un proces in instanta, angajatorul trebuie notificat ce obligatii nu si-a indeplinit si ce v-a determinat sa incetati unilateral CIM fara preaviz.
Motive ar fi: nerespectarea clauzelor cuprinse in contractul de munca.
@ avramflorin1980

1. Art. 81 din Codul Muncii:
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
......
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

2. Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii.

De la regula potrivit căreia salariatul care își dă demisia are obligația de a acorda angajatorului un termen de preaviz, Codul muncii prevede si excepții de la regula, în care salariatul își poate da demisia fără preaviz, si anume :
- in cazul în care angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă.Această excepție de la regula acordării preavizului se regăsește în cuprinsul dispozițiilor art. 81 alin. (8) Codul muncii.

- in cazul in care angajatorul renunta total la termenul de preaviz - art.81 alin.7 C.mun.

3. Absenţa nemotivată de la locul de muncă a salariatului aflat în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a acestuia de catre angajator, inclusiv prin desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

4. La art.40 alin.2 C.mun. sunt prevazute anumite obligatii ale angajatorului , si anume:
acestora.
a) sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;
b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
d) sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii, cu exceptia informatiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitatii. Periodicitatea comunicarilor se stabileste prin negociere in contractul colectiv de munca aplicabil;
e) sa se consulte cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor in privinta deciziilor susceptibile sa afecteze substantial drepturile si interesele acestora;
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
g) sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor si sa opereze inregistrarile prevazute de lege;
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
i) sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.

Daca una dintre aceste obligatii nu a fost indeplinita de catre angajator, atunci salariatul poate demisiona fara preaviz.

5. Uitati un astfel de model

DOMNULE ADMINISTRATOR

Subsemnatul ________________ domiciliat in __________ , Str. _________________, identificat cu C.I. seria ... nr. __________, eliberat de ___________ la data de ___________, CNP ______________, avand functia de _____________ la SC _____________ SRL, in temeiul art. 81 alin.8 din Legea nr. 53 / 2003 privind Codul Muncii, va aduc la cunostinta ca doresc incetarea contractului meu de munca incepand cu data de _____________.

Va multumesc .

_______ ______________________

Va multumesc pentru raspuns.
O alta intrebare ar fi:
-ne asigurarea respectarii normelor de protectia muncii si PSI de catre conducatorul societatii,
-aducerea de injurii repetate ( din pacate altora le este frica sa comfirme afirmatia , pectru ca isi pot pierde locul de munca), dar exista inregistrari.
Cele enumerate mai sus pot constitui motive de reziliere contract de munca?
Daca conditiile de mai sus sunt suficiente pentru rezilierea contractului , conducatorul societatii te poate da in judecata ?
Ce cale de aparare exista?
1. Angajatorul trebuie sa se abtina de la orice gest care ar putea sa incalce demnitatea salariatului, iar in masura in care un gest al sau a adus atingere integritatii morale, psihice a salariatului angajatorul are OBLIGATIA de a il despagubi.

Constitutia Romaniei ; art. 1 (3) România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, [...] reprezintă valori supreme şi sunt garantate.

Codul muncii art. 39 alin. alin. 1 lit. e) “salariatii au dreptul la demnitate in munca“.

Nerespectarea demnitatii umane de catre angajator poate face obiectul unei demisii fara preaviz.

2. De asemenea, angajatorul are obligatia sa asigure securitatea si sanatatea salariatilor in toate aspectele legate de munca. (art.175 alin.1C.mun.)

Pe cale de consecinta, incalcarea acestei obligatii poate face obiectul unei demisii fara preaviz.

3. In situatia unei actiunii in instanta, sarcina probei în conflictele de muncă revine angajatorului.
Astfel, angajatorul va trebui sa dovedeasca casi-a respectat acele obligatii pe care dvs sustineti ca le-a incalcat.

Alte discuții în legătură

Contractul individual de muncă poate înceta fără preaviz ... spatrascu96 spatrascu96 Contractul individual de muncă poate înceta fără preaviz în cazul în care angajatorul pune sănătatea în pericol angajatului? Prietena mea a ... (vezi toată discuția)
Conditii angajare expert sanatate si securitate in munca Ioana_mba Ioana_mba Buna dimineata. Care sunt conditiile pentru ca o persoana sa poata fi angajat Expert SSM? Poate fi angajat part time? Este vorba de o societate cu mai ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz Atnerolf Atnerolf Buna ziua, am ai eu o mica problema de rezolvat si nu stiu cum. Doresc sa imi dau demisia deoarece am fost jignita de patroana si ca nu mi se cumpara ... (vezi toată discuția)