avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 950 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Angajatii asociatiei
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Angajatii asociatiei

Femeia de serviciu este angajata cu CM daca nu ma insel in cadrul asociatiei.
Daca ea este angajata cu CM ar trebui sa aiba si o fisa a postului.
Ce masuri se pot lua impotriva ei ca nu isi face treaba?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:09, 6 Iunie 2016
1. Din Codul Muncii
Art. 242. [elemente de continut]
Regulamentul intern cuprinde cel putin urmatoarele categorii de dispozitii:
....
f) abaterile disciplinare si sanctiunile aplicabile;
...

Art. 247.
(1) Angajatorul dispune de prerogativă disciplinară, având dreptul de a aplica, potrivit legii, sancţiuni disciplinare salariaţilor săi ori de câte ori constată că aceştia au săvârşit o abatere disciplinară.
(2) Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca şi care constă într-o acţiune sau inacţiune săvârşită cu vinovăţie de către salariat, prin care acesta a încălcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil, ordinele şi dispoziţiile legale ale conducătorilor ierarhici.

Art. 248
(1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
(2) In cazul in care, prin statute profesionale aprobate prin lege speciala, se stabileste un alt regim sanctionator, va fi aplicat acesta.
(3) Sanctiunea disciplinara se radiaza de drept in termen de 12 luni de la aplicare, daca salariatului nu i se aplica o noua sanctiune disciplinara in acest termen. Radierea sanctiunilor disciplinare se constata prin decizie a angajatorului emisa in forma scrisa.

Art. 251
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un avocat sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

2. Pasii necesari efectuarii cercetarii disciplinare sunt:
- intocmirea referatului de sesizare;
- Constituirea comisiei insarcinate cu efectuarea cercetarii;
- convocarea autorului faptei la efectuarea cercetarii disciplinare;
- ascultarea salariatului;
- intocmirea raportului efectuarii cercetarii disciplinare;
- emiterea deciziei de sanctionare.

3. Un dosar de cercetare va cuprinde:
- referatul de sesizare privind savarsirea abeterii disciplinare
- decizia de numire a comisiei de cercetare disciplinara , care va cuprinde aspectele privind atributiile acesteia, durata cercetarii etc.
- procesul-verbal al comisiei care va contine si propunerea de sanctionare.
Ca sa nu aveti probleme, asociatia dvs. trebuie sa aiba intocmit si aprobat un regulament intern, altfel o sanctionati sa ii desfaceti cim-ul si, eventual tribunalul muncii o sa va oblige sa o reagajati sau sa nu-i puteti aplica sanctiuni.
Deci, as. pro. sa-si intocmeasaca si aprobe Regulamentul intern!
Buna dimineata. Va multumesc pentru raspunsuri.
Ieri discutand si cu alti vecini am aflat ca aceasta persoana a incercat sa intre in casa peste o femeie cu copil, pe care a si jignito. Nu ma pot pronunta mai exact asupra detaliilor dar va pot asigura ca noi toti cei 4 proprietari de pe palier ne-am adresat in repetate randuri asociatiei care nu a facut nimic. Noi am vorbit ei au zis da...da...da... si treaba tot nu s-a facut. S-au facut poze pe palier ca sa prezentam si nu au fost interesati sa cunoasca problema.
Eu unul as merge pe sanctiuni pana sa se desfaca CIM-ul.
Iar daca se ajunge la tribunal ar fi frumos sa se accepte si plangerile noastre ale proprietarilor, iar daca am trai intr-o tara civilizata si normala, tribunalul nu ar avea cum sa ne oblige sa o reangajam.
In cazul in care Tribunalul admite constestatia salariatului si anuleaza decizia de concediere, reintegrarea nu o poate face decat lacererea salariatului.

In acest sens, se exprima art.80alin.2 c.mun. : La solicitarea salariatului instanta care a dispus anularea concedierii va repune partile in situatia anterioara emiterii actului de concediere.

Numai in aceste situatii va obliga , in caz contrar NU va poate obliga.

Proprietarii nu pot deveni parte in litigiu, intrucat nu au nicio calitate. Partile sunt asociatia si salariatul.
Am inteles.
Iar daca salariatul este "omul" asociatiei, tinut la san, sansele sa se schimbe ceva sunt...ioc, citand pe altcineva.

Alte discuții în legătură

Desfacerea contractului de munca cu litera "i" ContSters160566 ContSters160566 Buna Ziua! Care ar trebui sa fie motivele unui angajator, pentru a-mi desface Contractul Individual de Munca cu litera I ? Este de ajuns sa am o simpla ... (vezi toată discuția)
Incetare 61 a) ade31 ade31 Buna ziua, Un angajat al firmei, de 17 ani, nu a mai venit la locul de munca de o saptamana. Daca in regulamentul intern este specificat faptul ca \" la 3 ... (vezi toată discuția)
Insulta superior - abatere disciplinara? poate fi considerata insulta superior ierarhic abatere disciplinara, motiv de concediere? circumstante atenuante: stres, cedare nervos rog raspuns urgent, ... (vezi toată discuția)