Există mai multe aspecte:
1.Dacă lucrează LEGAL în Italia, are rezidenţa acolo şi îi cunoaşteţi adresa de domiciliu, dacă omul refuză să prezinte în instantă adeverinţa de venit pentru ultimele 6 luni, se recurge la comisie rogatorie, dispusă de instanţă. Dumneavoastră nu trebuie să traduceţi nimic.Rezolvarea poate dura 2-3 luni sau mai mult, acum peste tot urmează perioada de concedii
2.Dacă nu are contract de muncă înregistrat la fiscul din Italia, el poate declara că este întreţinut de soţie şi că este temporar în Italia , în acest caz, pensia alimentară se va stabili 25% din venitul net pe economie, adică 25% din cca 925 lei, 231 lei.
buna ziua. In primul rand va multumesc frumos pentru mesaj. Lucreaza in Italia cu contract de munca. Totusi, instanta mi a trimis o citatie in care imi comunica...redau exact textul....va solicitam sa traduceti formularul in vederea comisiei rogatorii la parat sau sa depuneti relatii privind veniturile acestuia. Relatii privind veniturile lui nu am, insa nu stiu ce sa traduc...care e formularul? cererea mea? Fostul sot are si rezidenta in Italia, deci si lucreaza legal. In ceea ce priveste perioada concediilor stiu ca instanta intra in vacanta....Daca el se razgandeste asa, de la o luna la alta, nu mai am incredere si merg mai departe cu procesul. Am vrut sa fie bine pentru toti si am fost de acord sa imi trimita cat vrea el, insa daca el s a razgandit nu pot sta in asteptare pana se hotaraste sa imi mai trimita ceva.
Se poate aplica o procedura specifica pentru obtinerea pensiei de intretinere de la un parinte aflat in strainatate care se deruleaza conform Legii nr.36/2012 prin Ministerul Justitiei.
Ministerul Justiţiei a fost desemnat, în temeiul Legii nr. 26/1991, autoritate transmiţătoare. În cazul în care debitorul are domiciliul într-unul din statele parte la Convenţia de la New York din 1956 şi numai dacă se cunoaşte domiciliul exact al celui obligat la plata pensiei, la solicitarea creditorului, ministerul justiţiei poate transmite dosarul pe care acesta îl întocmeşte şi depune la Registratura Ministerului Justiţiei, pentru Direcţia Drept Internaţional şi Tratate.
Acest dosar cuprinde o listă de acte , o cerere tip şi o procură tip. Cererea şi procura se adresează către autoritatea centrală a statului parte la Convenţia de la New York (în funcţie de domiciliul celui obligat la pensia de întreţinere).
În conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 din Convenţia privind obţinerea pensiei de întreţinere în străinătate, la care România a aderat prin Legea nr. 26/1991, în afara unor dispoziţii contrare din prezenta convenţie, legea care reglementează acţiunile menţionate şi orice chestiuni conexe este legea statului debitorului, inclusiv în materie de drept internaţional privat.
Comisia rogatorie internationala in materie civila sau comerciala este actul prin care o autoritate judiciara dintr-un stat mandateaza o autoritate judiciara din alt stat sa indeplineasca, in locul si in numele sau, un act judiciar intr-un caz determinat.
La cererea partilor sau din oficiu, autoritatile judiciare romane pot sa solicite efectuarea unei comisii rogatorii in strainatate.( procedura este derulaa in fata instantei de judecata).
Succes.
intai trebuie sa obtineti o hotararea, abia apoi incercati executarea in strainatate.