ma aflu in urmatoarea situatie :
- am un pfa care functioneaza in sistem real, pentru care platesc impozit pe venit, cass si cas.
- la inceputul anului am depus dosar pentru solicitarea pensiei anticipate partial.
- in iulie 2016 am primit decizia de acordare a pensiei anticipate partial , cu drepturi platibile incepand cu 1 aprilie 2016.
INTREBARI :
1. Sunt obligata sa incetez activitatea si sa radiez pfa ?
2. Mai pot realiza venituri in cadrul pfa ? Daca da, sunt limitate aceste venituri ? Mentionez ca in cadrul PFA am un contract activ in calitate de cenzor la o SC pe actiuni. Rezilierea acestui contract si formalitatile (AGA, RECOM, etc ) ar dura cateva luni. Valoarea acestui contract este de valoare foarte mica.
3.Care sunt riscurile in situatia in care nu e permisa in nici un fel cumularea pensiei anticipate cu alte venituri din prestari servicii.
4 De cand "curg" astfel de riscuri ? De la data intrarii in drepturi ( 1 aprilie 2016), sau de la data luarii la cunostinta ( data primirii deciziei : iulie 2016) ?
Va multumesc pentru ajutor,
Buna ziua,
Care sunt in 2018 noile reglementari privind cumul pensie anticipata partial si venituri din activitati independente (PFA), in urma modificarilor facute la legea pensiilor si codul fiscal ?
Ramane valabil plafonul de 4 salarii medii ?
Multumesc pentru clarificari,
Legea 263/2010
art.118 (1^1) În sistemul public de pensii pot cumula pensia cu venituri realizate din activități dependente, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora, cu excepția celor realizate din situațiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) și b) sau pct. II, următoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii de invaliditate încadrați în gradul I sau II de invaliditate, precum și pensionarii de urmaș încadrați în gradul I sau II de invaliditate;
b) pensionarii de invaliditate încadrați în gradul III de invaliditate, precum și copiii, pensionari de urmaș, încadrați în gradul III de invaliditate;
c) pensionarii beneficiari ai unei pensii anticipate sau ai unei pensii anticipate parțiale;
d) soțul supraviețuitor, beneficiar al unei pensii de urmaș.
(1^2) În sistemul public de pensii, pensionarii pot cumula pensia cu venituri realizate din activități independente, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora.
Multumesc mult pentru raspuns. Daca inteleg eu bine, un beneficiar al unei pensii anticipate partiale care desfasoara activitati printr-un PFA, poate sa realizeze venituri NELIMITATE fara a risca suspensarea platii pensiei ?
Va rog sa-mi confirmati daca e asa.
Multumesc mult.