avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Acordarea tichetelor de masa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Acordarea tichetelor de masa

Buna ziua,

daca angajatorul decide sa acorde tichete de masa tuturor angajatorilor incepand cu luna "x", printr-o decizie de modificare a R.I. - unde se precizeaza ca se completeaza R.I., capitolul salarizare, cu aliniatul privind acordarea tichetelor de masa, data in care se acorda, etc. Este ok cum s-a procedat? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:10, 6 Februarie 2019
Da, este corect cum a procedat angajatorul.
Va multumesc pentru raspuns!

O ultima lamurire: daca tichetele de masa se acorda in ultima decada a lunii pentru luna viitoare (potrivit legii), in cazul in care salariatul utilizeaza intr-o luna un numar de tichete de masa mai mare decat numarul de zile lucrate, iar angajatorul nu a incasat de la salariat contravaloarea tichetelor utilizate si necuvenite, angajatorul are dreptul sa acorde acestuia pentru luna urmatoare un numar de tichete de masa egal cu numarul de zile lucratoare, diminuat cu numarul de tichete acordate pentru luna anterioara si necuvenite? Am primit pareri contra, si anume, nu este corect sa se retina numarul de tichete ce trebuiau returnate de salariat din tichetele datorate acestuia pentru luna urmatoare...

Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 26 Iulie 2016
AndradaCristu, utilizator
Norme de aplicare a Legii 142/1998
Art. 16
(1) La sfarsitul fiecarei luni, la data stabilita de angajator sau la data incetarii contractului individual de munca, salariatul are obligatia sa restituie angajatorului tichetele de masa pe suport hartie acordate pentru luna in curs, dar necuvenite si neutilizate potrivit prevederilor legale, sau, dupa caz, contravaloarea acestora, respectiv valoarea corespunzatoare tichetelor de masa alimentate si necuvenite, in cazul tichetelor de masa pe suport electronic.
(2) In cazul in care salariatul utilizeaza intr-o luna un numar de tichete de masa mai mare decat numarul de zile lucrate, stabilite potrivit art. 10, iar angajatorul nu a incasat de la salariat contravaloarea tichetelor utilizate si necuvenite, angajatorul acorda acestuia pentru luna urmatoare un numar de tichete de masa egal cu numarul de zile lucratoare, diminuat cu numarul de tichete acordate pentru luna anterioara si necuvenite.
Revin cu o intrebare in ceea ce priveste acordarea tichetelor de masa:

Angajatorul distribuie tichetele de masa salariatiolor, in ultima decada a lunii pentru luna urmatoare. La inceputul lunii, va fi angajata o persoana in cadrul societatii. Cum anume se procedeaza pentru noul angajat in ceea ce priveste acordarea tichetelor de masa pentru prima luna de munca, ex. luna august. (tichetele pentru luna august au fost distribuite in avans la finalul lunii iulie.

Multumesc!
Legea nu prevede si situatia mentionata de dvs., in opinia mea, legea ar fi trebuit sa prevada o exceptie de la regula , in sensul , acordarii tichetelor de masa la sfarsitul lunii pentru cei care se angajeaza in cursul lunii respective. ... o astfel de situatie, am vazut-o intr-un ccm aplicabil la un angajator din sectorul privat.

Alte discuții în legătură

Zile libere date de guvern Emilia Nastasa Emilia Nastasa Lucrez într o societate la Tura. Dacă lucrez de Crăciun, 1,2 ianuarie, etc și în luna respectiva eu nu primesc bon de masa pe ziua festiva dar când îmi ... (vezi toată discuția)
Acordarea tichetelor de masa in cazul recuperarii orelor suplimentare dancerhd dancerhd avem urmatoarea situatie: in luna ianuarie norma grafica lunara este de 176 ore,/23 zile lucratoare , salariatul care lucreaza in ture de 12/24 efectueaza un ... (vezi toată discuția)
Tichete de masa cuvenite Cislariu_Gica Cislariu_Gica Buna ziua Un angajat poate primi mai multe tichete intr-o luna decat nr. de zile lucratoare din luna respectiva? Va multumesc! (vezi toată discuția)