Un roman daca a lucrat in afara, in zona U.E. timp de 6 ani, apoi s-a intors in Romania si si-a gasit un job la o firma, cum poate sa faca in asa fel ca vechimea de munca lucrata in U.E. sa ii fie recunoscuta si considerata ca spor de vechime la firma din Romania?
In strainatate s-a lucrat cu contract de munca in tara respectiva, cu acte in regula, vechimea va fi considerata si la pensie, dar ma intereseaza sa stiu cum se procedeaza ca patronul de la firma din Romania sa recunoasca si sa admita si anii de munca din U.E. pentru a fi adaugati ca spor de vechime.
1. Pana la data de 01.01.2011, cand a fost abrogat Decretul nr.92/1976, perioadele de timp lucrate in strainatate de cetatenii romani se dovedesc cu actele originale emise de unitatile la care s-a desfasurat activitatea, in afara de cazurile in care, in conventiile incheiate de Romania cu alte state, se prevede altfel.
Dupa aceasta data, nu mai exista o astfel de reglementare.
2. Perioada de activitatea desfasurata in strainatate poate fi recunoscuta in tara ca si vechime in munca, in afara considerarii ca si stagiu de cotizare pentru pensie.
O astfel de reglementare poate fi mentionata in reg.intern al angajatorului din tara sau in ccm aplicabil acestuia.
3. Pentru pensie, exista Legea nr.263/2010:
Art. 19
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguraţii datorează şi/sau plătesc contribuţii de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum şi în alte ţări, în condiţiile stabilite prin acordurile sau convenţiile internaţionale la care România este parte.
(2) La stabilirea drepturilor de asigurări sociale se iau în considerare stagiile de cotizare realizate în sistemul public de pensii din România, precum şi perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare în alte ţări, în condiţiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter internaţional la care România este parte şi/sau regulamente comunitare.
4. In cazul în care dvs. ati lucrat atât pe teritoriul României cât si pe teritoriul unui stat membru UE si ati platiti si platiti contributii de asigurari sociale în sistemele de pensii ale acestor state, veti beneficia de drepturi de pensie în conformitate atât cu legislatia italiana, cât si cu cea româna, conform prevederilor Regulamentelor comunitare nr.1408/1971 si nr.574/1972.
Pensia va fi calculata prin aplicarea principiului pro rata temporis (proportional cu perioada de asigurare realizata în statul propriu), practic veti primi doua pensii, una din România, cealalta din statulrespectiv.
Perioada de lucru in strainatate a fost in perioada anilor 2002 - 2005 cand Romania nu facea parte din U.E.
De lucrat s-a lucrat cu acte in regula (nu la negru), iar din salariul primit, se retinea sume de bani ca contributii la statul respectiv din U.E.
In situatia descrisa mai sus, trebuie mers in statul din U.E. pentru a obtine actele originale emise de unitatile la care s-a desfasurat activitatea?
Apoi actele in original, la ce institutie trebuie depuse in Romania din care sa rezulte anii lucrati in strainatate pentru a fi adaugati si anii de lucru din strainatate ca spor de vechime la institutia unde lucrez in prezent?
Am citit pe internet ca, hartiile ca dovada din care sa rezulte ca s-a lucrat si in strainatate, trebuie traduse, apoi trebuiesc duse la ITM, iar cei de la ITM vor emite o adeverinta pe care apoi sa o duc la institutia unde lucrez ca sa se adauge si anii de lucru din strainatate. Asa este?
ITM-ul nu are nicio legatura cu ce spuneti dvs. ..... Perioada de activitatea desfasurata in strainatate poate fi recunoscuta in tara ca si vechime in munca, in afara considerarii ca si stagiu de cotizare pentru pensie.
O astfel de reglementare poate fi mentionata in reg.intern al angajatorului din tara sau in ccm aplicabil acestuia.
Deci primul pas este obtinerea actelor originale emise de unitatile la care s-a desfasurat activitatea din statul din U.E..
Al doilea pas, trebuie duse aceste acte originale la angajatorul din Romania.
Mai am cateva intrebari:
1) - Dupa ce voi obtine actele din strainatate, cand va trebui sa prezint la angajator ca sa imi adauge sporul de vechime in munca, pe ce articol de lege ma voi baza. Sa zicem ca angajatorul nu vrea sa adauge vechimea din strainatate la vechimea din Romania, eu ce ii spun? Ce articol de lege il obliga pe angajatorul din Romania sa imi admita vechimea de lucru din U.E. ?
2) Actele din strainatate trebuiesc legalizate si traduse in limba romana?
1. Pentru sectorul bugetar :
Legea 284/2010
art.11
....
(5) Pentru acordarea gradaţiei corespunzătoare tranşei de vechime în muncă, angajatorul va lua în considerare integral şi perioadele lucrate anterior în alte domenii de activitate decât cele bugetare.
....
2. Pentru sectorul privat
O astfel de reglementare poate fi mentionata in reg.intern al angajatorului din tara sau in ccm aplicabil acestuia.
3. Actele din strainatate trebuiesc legalizate si traduse in limba romana.