Buna ziua. Acum doua saptamani fiul meu a avut un accident rutier care a avut drept cauza semnalizarea rutiera necorespunzatoare a lucrarilor pe drum. Desi a specificat acest lucru in declaratia ce a dat-o la politia rutiera, i s-a intocmit proces verbal de contraventie si motivul producerii accidentului a fost invocat ca fiind "neatentia" pe un sector in lucrari. La locul accidentului a oprit un echipaj de politie (sectoristi) carora le-am atras atentia ca lucrarile nu sunt semnalizate. Conform OUG 195/2002, art.33, al. 2 si Codului Penal "Infractiuni contra sigurantei circulatiei", art 339, punctul 1 si punctul 3, la momentul de atunci firma de reparatii drumuri savarsea atat o contraventie cat si o infractiune (am fotografii realizate la fata locului). Intrebarea mea este daca politia nu trebuia sa ia nicio masura (sa se autosesizeze) legat de semnalizarea necorespunzatoare a punctului de lucru. Va multumesc.
Poate contesta procesul verbal in termen de 15 zile de la comunicare si sa prezinte toate imprejurarile producerii accidentului, sa depuna probele foto.
HG1588-reg. aplic. OUG 195
Art. 180. – (1) În cazul în care constată încălcări ale normelor rutiere, agentul
constatator încheie un proces-verbal de constatare a contravenţiei, potrivit modelului
prevăzut în anexa nr.1A, care va cuprinde în mod obligatoriu: data, ora şi locul unde este
încheiat; gradul profesional, numele şi prenumele agentului constatator, unitatea din care
acesta face parte; numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reşedinţa
contravenientului, numărul şi seria actului de identitate sau, în cazul cetăţenilor străini, al
persoanelor fără cetăţenie sau al cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate, seria şi
numărul paşaportului ori ale altui document de trecere a frontierei de stat, data eliberării
acestuia şi statul emitent; descrierea faptei contravenţionale cu indicarea datei, orei şi
locului în care a fost săvârşită, precum şi arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravităţii faptei şi la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileşte şi se sancţionează contravenţia;
Nu ati aratat concret cum era semnalizat sectorul de drum pe care se executau lucrari si cum trebuia semnalizat respectivul sector de drum. Numai comparand aceste doua situatii puteti afirma ca sectorul de drum nu era semnalizat corespunzator.
Precizez ca exista norme care reglementeaza semnalizarea sectoarelor de drum pe care se executa lucrari.
Rog reveniti cu elemente concrete.
ing. Ioan Ciobanu
Pe mijlocul benzii de circulatie erau postate conuri, iar semnalizarea rutiera pe timpul noptii trebuia sa fie conform Normelor metodologice plansa FII.2. In afara de conuri nu exista nimic. In plus conform OUG 195, cap.IV art. 33 pe timpul noptii este necasar a se amplasa balize cu lumini galbene intermitente. Nici vorba de asa ceva.
Puteti solicita daune materiale de la executantul lucrarilor care reprezinta contravaloarea reparatiei autoturismului in urma accidentului produs ca urmare a semnalizarii necorespunzatoare a sectorului de drum pe care se executau lucrari.
Pentru anularea procesului verbal de contraventie depuneti plangere contraventionala in termen de 15 zile la Judecatoria la care este arondat locul producerii accidentului.
Cunosc un caz in care datorita lipsei semnalizarii a intrat cu masina in parapeti. A fotografiat si filmat totul, a deschis proces, a castigat si si-a recuperat reparatia masinii. Cam astia sunt pasii.