avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1093 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Modalitatea de calcul al diferentelor pentru apa rece ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Modalitatea de calcul al diferentelor pentru apa rece se schimba de la an la an !

Am făcut rost de Listele de Cheltuieli lunare ale blocului nostru. Răsfoindu-le, am găsit modalități de calcul diferite de la an la an pentru consumul de apa rece - mai bine zis calculul pentru pierderile (diferențele) de apa rece.
Pana-n Iunie 2015 au trecut suma de X lei de apartament ca și Cota-Parte.
Din Iulie 2015 au trecut suma de X lei de persoana ca și Cota-Parte.
Nebunia continua ... Din Martie 2016 au trecut iar suma de X lei de apartament Cota-Parte, schimbând regula după bunul plac.
Precizez ca în Adunarea Generala nu s-a hotărât schimbarea asta de la an la an a modalității de calcul a diferențelor de apa, ceea ce e ceva S.F. !
Pana la urma, care e modalitatea de calcul a diferențelor de apa - pe persoana sau pe apartament ? Eu știam ca legea spune ca se calculează pe persoane !
Ce mai putem face, acum, după ce am descoperit aceste aberații (calcule ne-unitare, făcute "după ureche") ?
Cum aveți voi, ceilalți, calculul făcut în Asociațiile voastre, pentru ca la noi totul e la mica înțelegere, după "cum bate vântul" ?
Repartizarea diferentelor nu se face dupa lege deoarece nu exista reglementari legale.
Se face in cadrul fiecarei asociatii si se stabileste de comitetul executiv.

Daca s-a schimbat asa de des, probabil ca au dorit sa faca un experiment si ca urmare a unor prosteste, critici, propuneri etc. au revenit la vechea metoda.

In asociatia mea s-a facut pana acum o luna in functie de cota-parte. Comitetul executiv nou-ales a decis sa se faca in functie de numarul de persoane, iar daca reactia proprietarilor va fi sustinuta pentru revenirea la prima forma, se va reveni sau nu....
Deci ni se intampla si noua ceva similar cu situatia dv.
pai e bine: inseamna ca se cauta cea mai buna solutie.
Regulamentul il face comitetul, nu adunarea generala.

Cel mai bine este sa se faca un mixt intre cele 3 criterii: dupa consum, dupa numarul de persoane si dupa cota parte de proprietate. Ponderarea celor 3 criterii tine de comitet.
Știam ca pierderile de apa se repartizează în funcție de numărul de persoane care folosesc apa în fiecare apartament. Utila e postarea avocatului GP, de aici: [ link extern ]
"Cea mai echitabilă modalitate de împărțire ar fi la numărul de persoane prezente, pe considerentul că persoanele care locuiesc consumă apă și astfel se găsește o situație de compromis prin înlăturarea neajunsurilor menționate în precedent."
Problema e ca timp de vreo 4 ani se schimba an de an regula, ceea ce pare dubios, dacă nu, se da dovada de incompetenta ! Mai ales ca nu s-au schimbat anual aceste reguli in Adunările Generale ! Știu ca în 2013 s-a promis ca se va lăsa sistemul calculului pe număr de persoane, asa cum ar fi logic sa se calculeze !
Nu e normal pentru un Condominiu sa tot schimbi legile după cum bate vântul ... e asa greu sa lași un sistem anume de calcul ? De-asta nu mai are nimeni încredere în șefii Asociațiilor și nu vin mai deloc la Adunările Generale !
Am văzut o postare pe Forum care arata cum se împart cheltuielile cu diferențele de apa: "Repartizarea diferențelor de apa rece/calda se face în conformitate cu prevederile art.4.8.1. din Regulamentul privind montarea contoarelor secundare de apa rece/calda în apartamente și modul de defalcare a consumurilor pe baza indicațiilor acestora (....), după cum urmează: - în cazul în care toate apartamentele blocului/scării sunt dotate cu contoare secundare, consumurile individuale se vor plăti pe baza cantităților înregistrate de aceste contoare, la care se adaugă diferențele dintre consumul înregistrat de contorul principal și suma înregistrărilor contoarelor secundare, care se repartizează tuturor apartamentelor proporțional cu consumurile înregistrate individual." www.avocatnet.ro/content/for...
Nu e prea clar acest articol - pana la urma, cum se calculează legal diferențele de apa rece, pe persoana, sau pe apartament ?
Ultima modificare: Luni, 1 August 2016
elga50, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sa incercam sa despicam firul in patru, desi asemenea discutii gasiti cu duiumul pe acest forum, numai sa dati o cautare.

In principiu, la repartizarea acestor pierderi, de fapt sunt diferente in absenta unor scurgeri tehnice de apa pe tevile comune sau a unor avarii, deci la repartizarea acestora ar trebui sa se tina cont de cauzele care au generat aceste diferente si preponderenta lor.
Intre acestea numarul de persoane nu are ce cauta intre cauze deoarece nu acest numar in sine influenteaza perderea de apa. Singurul pseudoargument in acest caz ar fi ca aceasta diferenta sa fie tratata ca o cantitate necontorizata si repartizata asa cum se facea inainte de montarea apometrelor in apartamente - la pausal.
Or lucrurile nu sunt asemanatoare cu acea perioada.
Acum fiecare apartament are apometre care arata, daca nu o masurare exacta a consumului, macar arata o proportie a consumurilor in apartamente. Si putem lua ca exemplu un apartament cu 4 persoane care consuma lunar 4 mc in total si un alt apartament cu 2 persoane care consuma 10 mc lunar. Ce relevanta are in acest caz repartizarea dupa numarul de persoane? Niciuna. Nu numarul de persoane face consumul, ci obiceiurile oamenilor.

Cauzele care provoaca diferenta de consum intre factura si ceea ce declara locatarii sunt determinate de:
- clasa de precizie de masurare intre apometrele din apartamente (clasa inferioara A sau B) si apometrul de bransament (clasa superioara C - dupa care se factureaza).
- diferenta de calendar intre citirea de bransament si citirile din apartamente intre care se mai fac consumuri care nu sunt luate in calcul fie in factura, fie in totalul declarat fata de ziua cand se citeste bransamentul.
- felul in care sunt montate apometrele fata de recomandarea producatorului poate duce la aproximarea consumului.
- apometre defecte care nu sunt inlocuite luni sau ani de zile, fie ca locatarii stiu sau nu stiu despre asta. Unii nu-si tin evidenta consumurilor si habar n-au ce au declarat cu o luna in urma.
- scurgeri de apa pe coloanele comune sau avarii, pe verticala, in apartamente sau in subsol pe coloanele mari.
- furturi de apa
- instalatii sanitare defecte in apartamente (wc-uri, robinete care curg la picatura sau la fir de apa si, in acest sens, v-as ruga sa cititi aici un material redactat de furnizor de apa
[ link extern ]
- nedeclararea sau nepreluarea corecta a indecsilor, indiferent de motiv, voluntar sau involuntar.

Poate intr-o asociatie toti locatarii citesc consumurile, dar o fac pe parcursul a 2 saptamani in jurul datei de citire a bransamentului, in alta asociatie multi locatari nu dau consumurile si li se estimeaza un consum ceea ce duce la aproximarea consumului real, in alta asociatie se fura pur si simplu apa etc.
Situatiile sunt atat de diverse de la o asociatie la alta, dar si in cadrul unei asociatii de la luna la luna, incat numai o monitorizare stricta a infrastructurii si a citirii corecte a apometrelor ar mai reduce din aceasta diferenta.

Dar de departe, cauza principala a acestor diferenta este clasa diferita de precizie intre contorul de bransament, ceea ce, dupa opinia mea, ar indreptati ca aceasta diferenta sa fie impartita macar in proportie de 60-70% dupa consum, iar restul pe cota-parte indiviza, considerandu-se cheltuiala administrativa si care se compenseaza si iar se decompenseaza lunar.

Ma gandesc ca in asociatia dv. se cauta totusi o modalitate cat mai corecta. Dar asta nu stim noi de aici, numai ca v-am infatisat lucrurile asa cum le vad eu.

Puteti sa cititi multe materiale, dar lucrurile la dv. in asociatie trebuie intelese corect, la fata locului si sa stiti ca nimeni nu detine adevarul complet.
Oricine isi poate exprima o opinie, dar asta poate nu se potriveste nici cu problema in sine, cum este repartizarea pe numar de persoane, nici cu situatia specifica din asociatia dv.
Ultima modificare: Luni, 1 August 2016
elga50, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Un raspuns foarte bine argumentat oferit de catre doamna moderatoare - numai bun pentru @asa123 care, mai nou pe forumul nostru, incearca - desi nu vine cu argumente, sa denigreze munca celor de la asociatia din care dace parte.


Nu e normal pentru un Condominiu sa tot schimbi legile după cum bate vântul ... e asa greu sa lași un sistem anume de calcul ? De-asta nu mai are nimeni încredere în șefii Asociațiilor și nu vin mai deloc la Adunările Generale !


Din acest motiv intreb: dvs. cand ati participat ultima data la lucrarile unei AG? Ati incercat sa discutati aceasta problema acolo ca sa puteti lua o hotarare cat de cat in cunostinta de cauza, adica in mod democratic. Daca mergem pe ideea ca cum bate vantul si ca nimeni nu mai are incredere, mai bine stati acasa pitit undeva si nu mai comentati nimic.
Tot ce aveti de spus, spuneti, discutati, hotarati in AG, altfel este pierdere de vreme.

Ati primit si un sfat: aici pe forum, dati o cautare de genul Diferente de apa si o sa vedeti cate rezultate va sunt intoarse, adica discutii aprope interminabile despre acest subiect. Ei, o sa obervati ca si sefii altor asociatii s-au confruntat si se mai confrunta cu astfel de situatii si incerca masuri, schimbari.
Una dintre cele mai importante masuri pe care le puteti lua este:
- eliminarea tuturor pierderilor de pe traseele comune; odata ce ati clarificat acest aspect, mai puteti discuta si despre alte masuri;
- verificarea instalatiilor interioare - sa nu fie pierderi la WC-uri si robineti;
- toate apometrele sa fie verificate metrologic si sigilate cu sigiliul as. prop., iar sefii as. prop. s[ tina o evidenta cu aceste verificari si sigilii;
- com. executiv s[ intocmeasca un regulament propriu - ce va face parte din Regulamentul intern al as. prop.; noi, in acest regulament am prevazut un consum minim sanitar obligatoriu 1 mc apa rece de persoana pe luna; un exemplu de regulament gasiti in partea dreapta la rubrica Documente utile; desigur acest document poate fi adaptat situatiilor propriei asociatii; regulamentul il afisati la avizier pentru a fi cunoscut de catre toti proprietarii;
- sincronizati citirile apometrelor interioare cu cele ale furnizorului si obligati proprietarii sa prezinte la asociatie consumurile in 2-3 zile de la citire;
- faceti ordine in declararea corecta a nr. de persoane; solicitarea scaderii nr. de persoane sa se faca in scris, iar daca in locuinta nu mai sta nimeni, proprietarul sa scrie pe cerere si indexul apometrelor;
- instituirea la nivelul asociatiei a unor masuri disciplinare (daca un proprietar nu prezinta consumurile la asociatie 3 luni la rand, i se aplica regula pausalului - 7mc AR si 3,5 mc AC / pers., apoi adm. merge, citeste apometrele si pentru lunile urmatoare se pleaca de la situatia gasita, fara recalcularea consumului; va asigur ca desi pare o masura cam dura, disciplineaza la modul cel mai serios proprietarii pentru asi declara corect consumurile;
- periodic, membrii com. ex. sa faca verificari ale apometrelor si a etansietatii instalatiei interioare si sa ia masuri, acolo unde este cazul;

Mai nou, la noi in asociatie am implementat un mic proiect prin schimbarea tuturor apometrelor clasice cu apometre cu citire radio; daca cautati pe forum o sa gasiti discutii si despre aceste aspecte; oricum, pot sa va spun ca "diferentele" au scazut drastic, in ultima luna acestea au fost de 0,03 mc/ pers.
Apometrele cu citire radio elimina multe din necazuri, mai ales ca proprietarul nu mai are grija citirii si declararii consumurilor.

Succes!
Ultima modificare: Luni, 1 August 2016
Adam Grecu, utilizator

Alte discuții în legătură

De ce platesc pierderile de apa, daca am apometre traianp traianp Buna ziua De cateva luni ma confrunt cu urmatoare situatie in cadrul asociatiei de proprietari unde locuiesc la apa rece sunt incarcat in fiecare luna cu 1, ... (vezi toată discuția)
Repartizarea diferentelor de apa veracuciula veracuciula Ce se poate face in cazul in care unii vecini nu dau citirea contorului de apa iar noi ceilalti suntem obligati mereu sa platim pierderile de apa chiar daca ... (vezi toată discuția)
Repartizarea cheltuielilor facturate de asociatie pe consumul de apa din apartamente vladut2 vladut2 Locuiesc intr-un cartier cu toate blocurile contorizate la nivel de bransament si in apartamente. Cum se repartizeaza cheltuielile facturare de asociatie pe ... (vezi toată discuția)