avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Despre legea copyrightului
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Despre legea copyrightului

Am si eu o nelamurire in legatura cu legea copyrightului privind imaginile/fotografiile. Am citit legea privind drepturile de autor Legea nr. 285 din 23 iunie 2004) dar mi se par foarte multe lucruri interpretabile. Pe mine ma intereseaza in special dreptul de modificare al unei opere originale.
De ex. eu vreau sa stiu daca am dreptul sa iau o poza de pe internet (ex. Google Images), sa o stilizez complet aplicandu-i un filtru din Photoshop de ex., iar apoi sa o pot folosi ca fiind creatie proprie. Stiu ca exista acest drept de a modifica o opera de arta/fotografie/etc., dar nu stiu in ce conditii se aplica si cum pot ma folosi de acest drept fara ca incalca legea copyrightului.

Merci

Cel mai recent răspuns: daveamz , utilizator 17:05, 22 August 2009
Din cate cunosc puteti sa modificati orice opera fotografica si sa o folositi drept creatie proprie, fara implicatii juridice fata de original.
Daca ma insel, rog unii dintre colegi sa ma corecteze.
@gabescu: va inselati.

Orice modificare, refolosire sau orice alt fel de utilizare a unei opere, inclusiv fotografice trebuie facuta cu consimtamantul autorului operei.

Prin urmare, nu puteti folosi acele imagini si, cu atat mai mult, nu puteti pretinde ca va apartin
Multumesc pentru corectie, am citit si eu abia acum, de curiozitate.
Si cum ramane cu articolul urmator:
"Art. 35. � Transformarea unei opere, fara consimtamantul autorului si fara plata unei remuneratii, este permisa in urmatoarele cazuri:
a) daca este o transformare privata, care nu este destinata si nu este pusa la dispozitia publicului;
b) daca rezultatul transformarii este o parodie sau o caricatura, cu conditia ca rezultatul sa nu creeze confuzie in ce priveste opera originala si autorul acesteia;
c) daca transformarea este impusa de scopul utilizarii permise de autor."

Deoarece rezultatul pe are il obtin modificand continutul este categoric diferit de original.
Problema este ca eu vreau sa folosesc continutul astfel obtinut in scopuri comerciale.
Continutul se supune legilor in tara de provenienta? (ex. daca folosesc o poza din sua, ea se supune legilor copyrightului din sua sau in tara in care este folosita, respectiv Ro?)
De ce nu ati subliniat si partea cu parodia / caricatura? Daca aveti de gand sa parodiati Mona Lisa, se aplica acel paragraf. Dar eu am impresia ca nu e cazul. Si stiti de ce am impresia asta? Pentru ca preferati sa puneti o intrebare generala, fara sa dati amanunte despre situatia concreta. :)

Sfatul meu e sa fiti mai prudent in interpretari. Legea nu spune intotdeauna ce intelegeti dvs. Ca spune.

In privinta pozelor din america, se aplica legislatia americana.

Spor. Eu ma opresc aici cu raspunsurile.

Alte discuții în legătură

Fotografii ale materialelor protejate ce drepturile de autor Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi puteti spune daca este legala folosirea unor fotografii, pe mine ma intereseaza snapshot-urile facute in Windows asupra unor program sau web ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor - illustratii grafice ale unor personalitati alexandersone alexandersone Buna ziua, Sunt grafician si ma intereseaza daca am dreptul de a crea niste ilustratii cu personalitati istorice din Romania. Acestia sunt decedati si nu ... (vezi toată discuția)
Cum putem folosi pe site-uri, bloguri sau forumuri imagini de pe internet, despre care nu stim daca sunt protejate de legea copyright-ului? lizsit lizsit Sunt administratorul unui site necomercial, in care am o zona de \"Stiati ca apa:..\" si in care, o data cu informatii generale despre apa, am postat si ... (vezi toată discuția)