Cred că următoarele articole din Codul civil vă vor ajuta cât de cât.
Vederea asupra proprietăţii vecinului
Articolul 614
Fereastra sau deschiderea în zidul comun
Nu este permis să se facă fereastră sau deschidere în zidul comun decât cu acordul proprietarilor.
Articolul 615
Distanţa minimă pentru fereastra de vedere
(1) Este obligatorie păstrarea unei distanţe de cel puţin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparţinând proprietarului vecin şi fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond.
(2) Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări neparalele cu linia de hotar spre fondul învecinat sunt interzise la o distanţă mai mică de un metru.
(3) Distanţa se calculează de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe faţa zidului în care s-a deschis vederea sau, după caz, pe linia exterioară a balconului, până la linia de hotar. Distanţa, şi în cazul lucrărilor neparalele, se măsoară tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrării de linia de hotar şi până la această linie.
Articolul 616
Fereastra de lumină
Dispoziţiile art. 615 nu exclud dreptul proprietarului de a-şi deschide, fără limită de distanţă, ferestre de lumină dacă sunt astfel construite încât să împiedice vederea spre fondul învecinat.
Nu cred ca grilajul ar fi o problema.
Nu cred art. 614,615 se preteaza in cazul nostru, vorbind de o singura cladire.
Nu vorbim de doua cladiri diferite, caz in care, distanta dintre fereastra de vedere si o alta cladire trebuie sa nu fie mai mica de un prag (1m/2m).
Vorbim de o singura cladire, un demisol si fereastra vecinului spre terenul meu (curtea mea). Grilajul nu ar elimina luminozitatea + ar fi plasata exclusiv pe teritoriul meu (la 30-40 de cm de geamul lor sa spunem).
Mutatis mutandi, se aplica. E vorba de fapt de doua imobile (termenul de imobil il folosesc in acceptiunea Legii 7/1996, imobil fiind orice teren cu sau fara constructii, adica casa -cum ati prezentat- şi terenul alaturat, proprietatea Dvs.
Si atunci, din punctul dvs. de vedere cum credeti ca ar fi legal (avand in vedere principiul mai sus mentionat) ?
Am avut o speta asemanatoare.
Mi s-au oferit de catre specialisti doua solutii:
1.-geamul sa fie considerat in actele de urbanism ca o fereastra de lumina (iluminator, cum a trecut i proiect arhitectul) şi atunci va puteti prevala de prevederile articolului 616 di Codul civil
("Fereastra de lumină-Dispoziţiile art. 615 nu exclud dreptul proprietarului de a-şi deschide, fără limită de distanţă, ferestre de lumină dacă sunt astfel construite încât să împiedice vederea spre fondul învecinat.") SAU
2.- vecinul in cauza sa dea o declaraţie notariala in care sa spuna ca este de acord, expres si neconditionat, declaratie pe care o puteti folosi ca probă preconstituita in eventualitatea unui proces.
"Jocul de glezna" in cazul geamurilor aflate la demisol se bazează pe: acest geam are menirea de geam de lumină, iar unghiul de vedere NU poate asigura vederea asupra proprietăţii vecinului.