avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somaj tehnic? nelamurire
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somaj tehnic? nelamurire

din anumite motive firma la care lucrez a trimis o anumita parte din angajati in somaj tehnic...insa acest lucru este doar in acte pt ca noi continuam sa ne desfasuram activitatea in mod normal...suntem chemati la serviciu si continuam sa muncim 8h/zi....este legal asa ceva? din moment suntem dati in somaj tehnic pe o anumita perioada...asa ar inseamna ca firma ar trebuie sa isi inceteze activitatea pe acea ramura,iar noi daca asa am dispus cu angajatorul sa fim la dispozitia lor oricand pt reinceperea activitati...insa noi continuam sa muncim....ce organe ar trebui sesizate in caz caz..daca firma isi desfasoara activitatea ilegal...
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 09:52, 22 August 2009
1. Este ilegal cum procedeaza angajatorul!
2. Sesizati ITM!
Avantajele angajatorului pe perioada de somaj tehnic:

* isi reduce costurile generale intrerupand temporar activitatea firmei;
* ii pastreaza la dispozitia sa pe angajatii valorosi;
* isi micsoreaza cheltuielile cu salariile si contributiile sociale (poate plati doar 75% din salariile angajatilor si este scutit de la plata contributiilor de asigurari sociale).

-------

Avantajele angajatului pe perioada de somaj tehnic:

* isi pastreaza locul de munca (nu este concediat, ci doar are contractul de munca suspendat);
* isi pastreaza calitatea de asigurat (in sistemul public de pensii, in sistemul asigurarilor pentru somaj, pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate etc.);
* primeste aproape la fel de multi bani ca atunci cand lucreaza, poate chiar mai multi (in functie de numarul de persoane in intretinere), deoarece indemnizatia de somaj tehnic este scutita de la plata contributiilor sociale.
...asta stiam...dar are voie firma sa is iconntinue activitatea cu respectivi angajati ...daca ei sunt in somaj tehnic...somaj tehnic=intreruperea activitatii
Nu are voie ! Doar am evidentiat avantajele fiecarei parti !
kenzokent:
1. "Avantajele" enumerate de dvs.sunt efemere si cu ele sunt pacaliti salariatii. Si mai si sunt chemati (ilegal) la servicu pentru asta.
2. V-ati gandit ca salariatii pierd la indemnizatia de somaj si la pensie? Iata ce spune OUG 28/2009:
Art.2 (5) Pentru stabilirea si calculul drepturilor prevazute de Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, si de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, se utilizeaza salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Alte discuții în legătură

Conditii somaj tehnic miraj miraj Am o firma de confectii metalice si 6 angajati - ce conditii trebuie sa indeplinesc ca sa beneficieze de somaj tehnic ptr angajati prin rotatie. ce avantaje ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic gabita2000 gabita2000 Buna ziua, As vrea sa va intreb in primul rand ce inseamna somaj tehnic. Am inteles ca este 75% din salariu? Acest somaj ma afecteaza pe mine in privinta ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic D Tiberiu D Tiberiu Buna seara, As dori sa aflu daca trimit un angajat in somaj tehnic pe 30 zile, angajatul ce dezavantaje ar avea sau ce are de pierdut ? (ex. pierde din ... (vezi toată discuția)