avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Probleme cu cesiunea firmei
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Probleme cu cesiunea firmei

Buna ziua, detin o societate cu 2 asociati 50%-50%. Acum din anumite probleme aparute intre noi dorim sa cesionam partile altuia. Intrebarea mea este in ce masura eu sau asociatul meu putem fi trasi la raspundere pentru datoriile la banci si stat avute inainte de cesiune, dar si in ce masura putem fi trasi la raspundere pentru datoriile pe care le poate face viitorul administrator. Mentionez ca societatea are linie de credit,negarantata(dar la care am semnat bilete din acelea la ordin, nu stiu exact sa ma exprim in termen juridic) cu ratele la zi, si ceva datorii la furnizori. Nu pot sti daca cel ce o va administra pe viitor va plati sau nu in continuare datoriile si vreau sa stiu daca noi actualii administratori vom putea fi trasi la raspundere pentru aceste datorii.
Cel mai recent răspuns: maximtgv , utilizator 18:36, 22 August 2009
Cel care cesioneaza partile dvs sociale preia societatea cu creante si datorii. Va ramane in sarcina lui sa achite datoriile ! Insa , daca ati savarsit fapte penale in legatura cu societatea , atunci veti raspunde pentru acele fapte !B-)Cesionarea nu va poate scapa de raspunderea penala pentru faptele savarsite in timpul cat ati fost asociati si in legatura cu societatea!B-)
SUCCES!
:)
Eu ma refer la faptul ca la liniile de credit am lasat la banca bilete la ordin avalizate, atat eu cat si asociatul. Citesc pe multe pagini de internet ca s-a intamplat ca dupa cesionare administratorul ce o preia nu mai plateste datoriile si banca da in judecata vechiul administrator.
maximtgv a scris:

Eu ma refer la faptul ca la liniile de credit am lasat la banca bilete la ordin avalizate, atat eu cat si asociatul. Citesc pe multe pagini de internet ca s-a intamplat ca dupa cesionare administratorul ce o preia nu mai plateste datoriile si banca da in judecata vechiul administrator.


Daca societatea (administrata de noii administratori) nu-si indeplineste obligatia de plata a ratelor, banca se poate indrepta impotriva celor care au avalizat (garantat plata) BO.
Avalistul (in cazul de fata dvs.) este tinut în acelasi mod ca si persoana pentru care a garantat (avalizatul - in cazul de fata, societatea).
A se vedea art. 106 din Legea nr. 58/1934 asupra cambiei si biletului la ordin.
Exista posibilitatea ca la cesionarea firmei cel care o preia sa mearga sa avalizeze alte BO si in acest caz eu sa le pot lua de la banca pe acele? Acest lucru il poate accepta sau nu banca? Si m-am uitat in acet si am semnat si contract de fidejusor atat eu cat si celalat asociat
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 August 2009
maximtgv, utilizator
Teoretci....posibilitatea exista.
Practic.... Inainte de incheiarea contractului de cesiune parti sociale, trebuie sa mergeti cu cesionarul la banca si sa vedeti care este punctul de vedere al acesteia. Oricum, banca nu este obligata sa accepte inlocuirea avalistului.

Alte discuții în legătură

Cesiune firma cu linie de credit raducumic raducumic Detin o firma care a contractat o linie de credit pentru care a semnat ca garant administratorul ca persoana fizica si tot ca persoana fizica a avalizat bilete ... (vezi toată discuția)
Rambursare partiala credit axw axw O societate mixta romano-UE are un credit bancar cu garantie prin BO avalizat in nume proprii pe toate asociatii societatii. Asociatii romani au parti sociale ... (vezi toată discuția)
Bo avalizat anders anders Buna ziua. Fiind asociat intr-o societate comerciala am avalizat un bilet la ordin ca garantie pentru un credit luat de societate. Am cesionat partile sociale ... (vezi toată discuția)