Initiativa negocierii o are angajatorul.
Primul pas este convocarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor. In convocare se VA preciza data, locul , ora si obiectul convocarii.
In primul rand trebuie de mentiont ca negocierea ccm este reglementata de Legea dialogului social 62/2011,actualizata . Am inteles ca v-ar interesa "etapele" premergatoare negocierii propriu zise.
Avand in vedere prevederile legii invocate,in opinia mea as putea distinge 3 etape pe care le-as putea incadra ca fiind premergatoare si anume:
-1.INITIEREA NEGOCIERII(Art129,al(3)(4)Legea 62)
(3) Angajatorul sau organizaţia patronală iniţiază negocierea colectivă cu cel puţin 45 de zile calendaristice înaintea expirării contractelor colective de muncă sau a expirării perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate în actele adiţionale la contractele colective de muncă.
(4) În cazul în care angajatorul sau organizaţia patronală nu iniţiază negocierea, aceasta va începe la cererea scrisă a organizaţiei sindicale reprezentative sau a reprezentanţilor angajaţilor, în termen de cel mult 10 zile calendaristice de la comunicarea solicitării.
-2. CONVOCAREA PARTILOR INTERESATE(Art.130al(1) )
(1) În termen de 5 zile calendaristice de la data declanşării procedurilor de negociere prevăzute de art. 129 alin. (4), angajatorul sau organizaţia patronală are obligaţia să convoace toate părţile îndreptăţite în vederea negocierii contractului colectiv de muncă.
-3. PRIMA SEDINTA PREGATITORE A NEGOCIERILOR PROPRIU ZISE
(Art.130 al(2)(3)(4)(5) ):
(2) La prima şedinţă de negociere se stabilesc informaţiile publice şi cu caracter confidenţial pe care angajatorul le va pune la dispoziţia delegaţilor sindicali sau ai reprezentanţilor angajaţilor, conform legii şi data până la care urmează a îndeplini această obligaţie.
(3) Regimul informaţiilor confidenţiale puse la dispoziţie de angajator este cel stabilit prin Legea nr. 467/2006 privind stabilirea cadrului general de informare şi consultare a angajaţilor.
(4) Informaţiile pe care angajatorul sau organizaţia patronală le va pune la dispoziţia delegaţilor sindicali ori a reprezentanţilor angajaţilor, după caz, vor cuprinde cel puţin date referitoare la:
a) situaţia economico-financiară la zi;
b) situaţia ocupării forţei de muncă.
(5) Tot la prima şedinţă de negociere părţile vor consemna în procesul-verbal următoarele:
a) componenţa nominală a echipelor de negociere pentru fiecare parte, în baza unor împuterniciri scrise;
b) nominalizarea persoanelor mandatate să semneze contractul colectiv de muncă;
c) durata maximă a negocierilor convenită de părţi;
d) locul şi calendarul reuniunilor;
e) dovada reprezentativităţii părţilor participante la negocieri;
f) dovada convocării tuturor părţilor îndreptăţite să participe la negociere;
g) alte detalii privind negocierea.
Multumesc frumos pentru ajutor.
Eu am facut in felul urmator, si va rog sa-mi spuneti daca este bine:
- am convocat , cu 45 zile inainte de expirarea CCM-ului existent, toti salariatii , la locatia, data, ora, bine stabilite, cu semnatura fiecarui salariat ca se va prezenta, pentru a alege reprezentantul salariatilor precum si negocierea si semnarea CCM; (INVITATIA)
-in urma alegerii reprezentantului salariatilor am intocmit un proces-verbal in care este consemnat acest lucru (am numit persoanele care sa-i reprezinte) cu unanimitate de voturi (secrete) , cu anexa cu cei prezenti si semnatura;
-cam atat, despre negociere nu am mentionat nimic; sa spun ceva si de negociere in procesul verbal? sau ar trebui sa astept initiativa repr. salariatilor pentru negocierea CCM?
Multumesc
Ati procedat corect.
Dupa alegerea reprezentantilor salariatilor, emiteti convocarea in vederea demararii negocierii noului c.c.m, intrucat initiativa negocierii apartine angajatorului.
Acum convocarea o emit catre reprezentantii salariatilor, corect?
Si neprimirea unui raspuns din partea lor, duce la lipsa negocierii si finalizarii unui CCM, corect?
Multumesc