avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 296 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata intretinere ascensor pentru garaje si spatiu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata intretinere ascensor pentru garaje si spatiu comercial

La parterul blocului exista un spatiu comercial avand o cota indiviza conform foii de avere din cartea funciara colectiva. Cheltuiala cu intretinerea lunara a ascensorului se repartizeaza conform acestei cotei indivize si spatiului comercial ? Spatiul comercial are intrare separata de cea a locatarilor. Se poate scoate de la plata spatiul comercial conform unei decizii ulterioare a adunarii generale ?
Cel mai recent răspuns: Andrei mariana , utilizator 19:14, 7 Aprilie 2021
Daca spatiul comercial face parte din asociatia de proprietari,atunci urmeaza sa i se impuna la plata inclusiv parti comune conform cota indiviza
Se poate scoate de la plata spatiul comercial conform unei decizii ulterioare a adunarii generale ?

La ce plata faceti referire a fi exonerat spatiul comercial ?
Adunarea generala nu poate dispune hotarari contrare dispozitiilor care guverneaza functionarea asociatiilor de proprietari ,care prevad ca toti proprietarii din condominiu sunt obligati sa achite lunar c/v intretinere,inclusiv parti comune
olticris a scris:
Cheltuiala cu intretinerea lunara a ascensorului se repartizeaza conform acestei cotei indivize si spatiului comercial ?

Nu. Saptiu comercial prevazut asa din constructie si avand intrare separata, nu are nici o legatura cu casa scarii si cu liftul. Nu contribuie la plata intretinerii liftului.
Spatiul comercial are intrare separata de cea a locatarilor. Se poate scoate de la plata spatiul comercial conform unei decizii ulterioare a adunarii generale ?

Nu. Nu se poate scoate de la plata cheltuielilor de intretinere acel spatiu. Acel spatiu va contribui la plata multor cheltuieli ale asociatiei de proprietari, cheltuieli de care beneficiaza, cheltuieli comune... De exemplu va contribui la cheltuielile cu personalul asociatiei, la cheltuielile cu apa si gazul daca sunt gestionate de asociatie si nu au contrate separate cu furnizorii; va contribui la cheltuielile cu intretinerea si repararea instalatiilor comune, a subsolului, a teraselor blocului... Nu va contribui, de exemplu, la intretinerea liftului, la zugravirea casei scarii, la iluminatul casei scarii, la salubritate...
Din punctul meu de vedere spatiul comercial, daca are cota parte indiviza, trebuie sa participe la toate cheltuielile asociatiei privind proprietatea comune, enumerate in articolul 44, alin (1) din HG 1588/2207, printre care apare si ascensorul.

De asemenea, art 32 alin (3) din acelasi HG mentioneaza:
(3) Niciun proprietar de apartament sau de spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă nu va fi exceptat de la obligaţia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunţării la folosirea unei părţi din proprietatea comună, a abandonării apartamentului sau a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă ori în alte situaţii.

Faptul ca exista o intrare separata in bloc pentru spatiul comercial (spatiu cu alta destinatie), ne sugerati ca acesta a "renuntat" la folosirea holului. Aliniatul anterior mentioneaza in clar ca asta nu il scuteste de plata cheltuielilor comune.

Ca si exemplu asemanator, in art 35 din HG 1588/2007 se mentioneaza:
Art. 35. - Prin hotărâre a adunării generale, pot fi exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru funcţionarea ascensorului/ascensoarelor persoanele care locuiesc în apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum şi la etajul 1 din clădirile fără mezanin.[...]

Atentie! Exceptarea se refera la energia electrica, nu la intretinerea ascensorului, care este parte comuna. Apartamentele prevazute in acest articol, pot fi scutite de energia electrica, dar vor plati in continuare intretinerea ascensorului, desi nu deschid niciodata usa lui. Mi se pare o situatie asemenatoare cu cea a spatiului comercial.
Punctul dumneavoastra de vedere poate fi luat in discutie daca s-a ajuns in aceasta situatie prin transformarea unui apartament de locuit in spatiu comercial. acel apartament avea din constructie parti comune cu toate apartamentele de locuit inclusiv holul comun, casa scarii, liftul...
Dar daca la parterul blocului sunt spatii comerciale din constructie problema se pune asa cum am aratat eu mai sus.
Sunt unele blocuri care au la subsol, demisol, parter, mezanin spatii comerciale din constructie iar deasupra lor de la etajul unu la etajul 10 sunt apartamente. aceste apartamente au intrare separat de spatiile comerciale, casa scarii separata, liftul lor...
La fel spatiile comerciale au intrarea separata, au lifturilor lor separate comune doar acelor spatii comerciale si nu comune apartamentelor, au uneori scari rulante comune sapatiilor comerciale si nu apartamentelor.
In art. 3 din legii 230/2007 se spune ca proprietatea comuna poate fi pe scara, pe tronson, si este acea parte care nu poate fi delimitata, care nu poate fi definita separat...:
d) proprietate comună aferentă tronsoanelor sau scărilor care nu poate fi delimitată - cel puţin o instalaţie pe verticală care alimentează în comun tronsoane ori scări sau părţi de construcţie comune tronsoanelor ori scărilor, care nu pot fi definite separat din punct de vedere fizic ca poziţie şi suprafaţă;

Ori lifturile pot fi foarte bine delimitate: liftul proprietarilor de apartamente si liftul spatiiilor comerciale. Aceasta instalatie (liftul) nu deserveste (alimenteaza) in comun spatiile comerciale si apartamentele de locuit. Liftul poate fi definit cvlar, separat din punct de vedere fizic ca pozitie, stiind care este liftul proprietarilor de apartamente si care este liftul (scarile, toboganul..) spatiilor comerciale.
Va multumesc pentru contra-argument.

Cu permisiunea dumneavoastra, construiesc un pic pe ce spuneti.
Din modul meu de intelegere, singura referire in lege ulterioara definitiei la "proprietatea comună aferentă tronsoanelor sau scărilor care nu poate fi delimitată" se face in art. 5 alin. (2) care se refera strict la constituirea de asociatii de proprietari separate pe tronsoane si nu are legatura cu impartirea cheltuielilor.

In articolele citate de mine in raspunsul initial si care se refera la impartirea cheltuielilor, se face referire la "proprietatea comuna", care se regaseste definita la litera c) din art. 3., astfel:
"c) proprietate comuna - toate partile dintr-un condominiu care nu sunt apartamente sau spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinta;"

Eu in continuare l-as incadra pe ascensor in aceasta categorie si l-as include la plata si catre magazinul de la parter.
Ultima modificare: Joi, 8 Septembrie 2016
Aviziero, Contabil

Alte discuții în legătură

Cheltuieli cu ascensorul bellefille bellefille Buna seara. Proprietarii apartamentelor sau spatiilor cu alta destinatie de la parterul imobilelor sunt obligati la plata cheltuielilor de intretinere si ... (vezi toată discuția)
Plata pentru reparatia liftului Spulbar Spulbar Buna ziua, Intai as dori sa multumesc pentru un eventual raspuns la problema mea. Am cumparat un apartament acum 7-8 ani intr-un bloc mai vechi, deci nu ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli aplicabile apartamentelor de la parter cristinamariav cristinamariav Buna ziua, Am un apartament la parterul uni bloc de 8 etaje unde in prezent nu sta nimeni. Acest bloc are lift si pentru etajele superioare tronson de ... (vezi toată discuția)