avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Incredintarea unui autovehicul unei persoane minore ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Incredintarea unui autovehicul unei persoane minore care nu poseda permis de conducere

Buna ziua, va rog foarte mult sa ma ajutati!!
Am lasat pe cineva sa imi conduca masina cu mine in dreapta stiind ca nu are permis si e minor avand varsta de 16 ani, era noaptea la ora 4 si nu credeam ca e cineva pe drum, dar din pacate ne-a oprit politia,minorul s-a speriat si eu am declarat ca l-am lasat doar pe o raza de 500 de metrii findca eu am spus ca sunt obosit...Va rog sa imi spuneti ce se poate intampla si dupa cat timp voi primii citatie....Daca la procuror voi declara ca nu am stiut ca nu are permis se poate intampla ceva?Sau ce sa fac?
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 13:37, 12 Septembrie 2016
Vi s-a intocmit dosar penal pentru savarsirea infractiunii prevazute si pedepsite de art. 335 alin. 3 c.p. Se pot retine si circumstante agravante in sarcina dvs.
Strategia apararii o discutati cu avocatul dvs.
ART. 335 c.p.
Conducerea unui vehicul fără permis de conducere
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(3) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive*).
Ma sfatuiti sa imi iau un avocat? Ce pot pati in cel mai grav caz posibil? Am auzit alte cazuri asemanatoare care au scapat cu amenda penala sau chiar amenda administrativa!!Va rog mult sa imi spuneti cum sa procedez?
Nu se poate dispune amenda penala in cazul infractiunii savarsite de dvs, iar amenda administrativa nu se mai dispune de mult.
Si ce ma sfatuiti sa fac? Doar nu o sa primesc pedeapsa cu executare pentru assa ceva? Daca o sa spun la procuror ca nu am stiut ca nu are permis de conducere si ca ea mi-a spus ca are ce se poate intampla?
Trebuie sa angajati un avocat sa va apere interesele.
Banuiesc ca ati incredintat masina unei persoane cunoscute. Nu stiati ca e minora? Un minor nu poate sa detina carnet de conducere autoturism.

Alte discuții în legătură

Accident si conducere fara permis Vasilel Neculae Vasilel Neculae Un prieten de 17 ani a condus fara permis cu proprietaru masinii de 18 ani care nici el nu are permis dar are orasul pe 20 martie , soferu a scapat masina de ... (vezi toată discuția)
Ce risc dacă am dosar penal clasat cu permisul reținut dacă sunt prins cu dovada expirată? MrSarakuz MrSarakuz Am un dosar penal pentru autovătămare ce a fost clasat. În curând îmi expiră dovada înlocuitoare a permisului de conducere. Nu am timp să merg să ... (vezi toată discuția)
Am condus cu permisul suspendat Vecinu Vecinu In data de 22.04.2016 la ora 16:45,eram pe o strada secundara la volanul unei dube si prin fata mea a trecut un echipaj de politie fapt pentru care m-am ... (vezi toată discuția)