avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare fara stagiu complet de cotizare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare fara stagiu complet de cotizare

Buna seara,
Am o intrebare simpla si anume: daca am in total doar 6 ani de munca (cu intreruperi, dar in total sant 6 ani) inregistrati pe cartea de munca pot beneficia de o idee de pensie dupa implinrea varstei de 65 de ani?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:51, 28 August 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stagiul minim de cotizare pentru a beneficia de pensie la limita de varsta este de 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati.
Intrebarea mea nu era despre stagiul minin de cotizare care este de 15 ani, acest lucru il cunosteam si eu. Intrebarea este: daca eu am cotizat la stat (doar am cotizat si pentru pensie cand mi s-au oprit bani din salariu) fie chiar si pentru numai 6 ani, statul imi da ceva dupa implinirea varstei de pensionare, sau nu.
Nu veti obtine pensie cu un astfel de stagiu.
Rasfoind putin internetul, am descoperit ordonanta de urgenta, OUG nr.6 din 18 februarie 2009 care face referire la indemnizaţia socială pentru pensionari, care pentru anul 2016 este de 400 ron.
In situatia mea, evocata in mesajele de mai sus, (doar 6 ani de cotizare pe cartea de munca), citind ordonanta am inteles ca poti beneficia de aceasta indemnizatie, fara a avea stagiul minim de 15 ani de cotizare; mai mult chiar, indemnizatia se acorda in mod automat, dupa implinirea varstei de pensionare, fara a formula nici macar o cerere catre Casa de Pensii.
Adica, daca am inteles eu bine, dupa ce implinesti varsta de pensionare (65 de ani), fara a face alte demersuri la Casa de Pensii, postasul iti aduce acasa banii pentru indemnizatia de pensionare. Deci statul iti da totusi o suma minima (400 ron pt 2016), ca sa supravietuiesti si dupa varsta de 65 de ani, fara a avea stagiul complet de cotizare,!!
Am inteles eu bine sau nu e chiar asa? V-as fi recunoscator pentru un raspuns.

Multumesc anticipat !
Potrivit OUG 6/2009, beneficiază de indemnizaţia socială pentru pensionari, pensionarii sistemului public de pensii şi pensionarii sistemului militar de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari.

Asadar, de prevederile acestei OUG beneficiaza persoanele care au calitatea de pensionar si nu alte persoane.

Alte discuții în legătură

Pensionare conf. legii 380/2013 GABRIELA2014 GABRIELA2014 Buna ziua, Sotul meu implineste anul acesta 61 ani si 34 ani vechime si conf. legii 263 iese la pensie la 65 ani (2019). Avand 7 ani vechime grupa I se poate ... (vezi toată discuția)
Grupa munca ciubotarudan ciubotarudan Pentru 13 ani si 7 luni lucrati in gr. 2 de munca, la impliniriea varstei de pensionare se adauga ceva . Mentionez ca sunt barbat ,nascut pe20.06.1954 , in ... (vezi toată discuția)
Cumulare ani vechime liviupgr liviupgr Buna, Tatal meu are 61 de ani. Are 28 de ani vechime cu contributia la fondul de pensii a statului Roman, din care 13 ani lucrati in grupa a 2-a, plus ... (vezi toată discuția)