avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Stabilire Drept de mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Stabilire Drept de mostenire

Buna ziua, o rugaminte mare am la dumneavoastra si totodata o teama in ceea ce priveste o posibila dezmostenire sau impartirea mostenirii cu mai multi mostenitori. Problema se prezinta in felul urmator: Bunicul meu impreuna cu bunica mea au impreuna bunuri si terenuri care le-au dobandit impreuna de cand s-au casatorit. Bunicul meu are 2 copii din care unul a decedat iar unul e in viata. Acum vreo 45 de ani bunicul meu a fost obligat sa plateasca o pensie alimentara desi fata nu e a lui, a platit acea pensie in jur de 18 ani...bun. Acum 15 ani a murit bunica si a ramas mostenirea pe numele bunicului meu, iar acum bunicul meu a decedat si datorita faptului ca mama mea a decedat mi-a ramas jumatate din mostenire mie si jumatate unchiului meu. Acum m-am apucat dupa moartea bunicului sa fac dezbaterea mostenirii impreuna cu unchiul meu pentru a imparti averea in jumate ca eu sa pot vinde o parcela de pamant. Cand am depus actele la primarie mi s/a spus ca de fapt a mai venit un mostenitor si bineinteles ca am ramas stupefiat , efectiv mi s-a facut rau cand am auzit. Am intrebat cine este si angajatii primariei au raspuns ca este copilul bunicului meu careia , i-a platit pensie alimentara timp de 18 ani si ca are drept de mostenire și ca va aduce la dosar hotararea judecatoreasca din vremea aceea cum ca i-a platit bunicu meu pensie alimentara. Acum as vrea sa stiu cum sa procedez, pentru ca toata viata lui bunicul meu nu a recunoscut acel copil desi ea sustine acest lucru. nu mi se pare normal sa vina si sa aiba drept de mostenire pentru simplu fapt ca bunicul meu i-a platit pensie alimentara desi nu este fiica lui legitima. Intrebarea ar fi : Ar fi bine sa o dau in judecata sau nu? ar trebui ca eu sa cer sa faca dovada clara ca este *fiica* de sange a bunicului meu ? Am drept sa cer sa faca testul ADN ? daca in caz contrar intradevar se dovedeste ca nu este copilul bunicului , pot cere despăgubiri si daune morale sau alte daune ce au cauzat un prejudiciu ? Va rog din suflet sa imi dat un raspuns . va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 17:15, 14 Octombrie 2016
Nu sunteti foarte clar,aceasta fiica este a bunicii dvs.si este nerecunoscuta in fapt de bunicul dvs. sau provine din afara relatiei cu bunica dvs. (adica al 3-lea copil).Diferenta la cote va fi facuta in functie de acest fapt.In ambele cazuri "fata " are drept la succesiune atat timp cat dovedeste calitatea succesorala.
exact, al treilea copil care de fapt cica provine dintr-o relatie anterioara casatoriei cu bunica mea. ambii bunici au murit iar acum singurii mostenitori sunt eu si cu unchiul meu . bunicul de drept are doar doi copii adica mama mea si unchiul . mama a murit si am ramas la mostenire doar eu si unchiul meu. dar acum ne-am trezit cu surprize si a aparut la mostenire asa zisa fiica a lui bunicu , desi el nu a recunoscut-o niciciodata dar din pacate pe vremea aceea a fost constrans sa ii platesca pensie alimentara
deci , in consecinta acea hotarare si doar atata , judecatoreasca prin care arata ca a platit bunicul meu pensie alimentara , inlocuieste orice act doveditor ca e fiica legitima ? sau am dreptul sa ii cer sa dovedeasca prin probe mai clare
Insusi faptul ca a platit pensie alimentara reperezinta o acceptare tacita a filiatiei plus faptul ca detine o sentinta in acest sens reprezinta o dovada a vocatiei succesorale.Daca este copilul ambilor bunici cota ei este semnificativ mai mare pentru ca va mostenii pe ambii ,pe cand dvs. si unchiul mosteniti doar bunicul.Chemand-o la dezbatrea succesiunii,ea,va trebui sa-si dovedeasca filiatia si atunci o sa aflati cum stau lucrurile.Sentinta plus prestatia reprezinta dovezi suficiente pentru stabilirea paternitatii.
Daca nu era fiica in acte a bunicului nu avea cum sa fie obligfat sa plateasca pensie de intretinere. Conteaza daca e copil nascut sau nu in casatorie.. va trebui sa vina cu ceva acte.
Cred ca aveti o matusica cu care veti imparti averea, cea dupa bunic.

Alte discuții în legătură

Speta maria_ioana maria_ioana Buna ziua, Am si eu o situatie in familie de genul: - bunica din partea mamei a fost casatorita legitim . Din aceasta casatorie a rezultat un copil. ... (vezi toată discuția)
Probleme cu o succesiune pisica300 pisica300 Străbunicul meu P.D. a avut unici moștenitori pe bunica mea M.D.M.R , pe sora bunicii mele P.S.M și pe frații bunicii mele P.D.R și P.A.F. Bunica mea ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi am?-mostenire ella_camy ella_camy Ma izbesc de o problema si nu stiu ce drepturi am.Este vorba despre o mostenire. Bunica a decedat (de vreo 22 de ani). In urma ei au ramas in viata sotul si 2 ... (vezi toată discuția)