avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... legislatie liniste bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

legislatie liniste bloc

Buna ziua!
Ma simt obligata sa intreb o parere avizata macar partial (dat fiind ca am fost abordata cu sarcasm la ultima interventie din domeniul "asociatii proprietari" cu aluzii la civilizatie, desi civilizat mie mi se pare sa respecti drepturile celorlalti), daca am vreo sansa normala, fara litigii sa abordez problema linistii...in afara de acel articol evaziv din legea linistii publice cum ca nu ai voie sa utilizezi aparate etc intre orele 14-7 si 22-8, adica in rest poti sa faci vacarm???????? DECI, la ora 8 pot sa dau drumul la boxe la amaxim pana la 14, pauza 3 ore apoi pana la 22 iarasi fara probleme???
Ideea e ca vecinii ca au laminat, in mod sigur fara strat protector pentru amortizare sunet si copil....de 2 ani ma innebunesc toata ziua, acel copil alearga pe laminatul neizolat fonic, nu este oprit prin educatie deloc, se pare, tropaie, taraste obiecte, (stimulat de parintii=profesori de sport), care se rostogolesc cu zgomot, eu fiind vara in concediu ma deranjeaza permanent, nu mai spun restul anului cand nu ma pot odihni de nervi...Situatia deranjanta este si in timpul acelor asa ziselor ore de liniste si seara sau noaptea pana la ora 23-24!!!-desi DUPA presupusele ore, dat fiind ca nu este scos deloc in curtea blocului.
Am incercat o discutie amicala acum vreo 14 luni cu vecinii, in sensul ca i-am rugat sa fie ponderati, le-am sugerat sa vina la mine sa asculte ce se intampla acolo, eu lucrand cu publicul si avand nevoie de liniste acasa LA MINE!!! si mi s-a ripostat ca FAC CE VOR IN CASA LOR ///CAND vor!!!si ca eu sunt NEBUNA...deductie in conformitate cu nivelul lor educational, se pare, ceea ce nu este adevarat fiindca suport cu stoicism zgomotul continuu generat de tropaielile copilului pe laminatul fara covoare fiindca asa e in TREND!!!...blocul e din betoane ceausiste si asta e!!!..Adica de ce sa cheltui eu suta de milioane pe izolatie tavan ca NU EU FAC ZGOMOT!!!! 20 de ani au locuit deasupra niste oameni cu bun simt cu care nu am avut niciodata discutii.
Stiu ca o situatie cu...rotobilul a fost mediatizata acum vreo 2 ani...in favoarea inculpatului de 1 an...dar VICTIMA, dar inteleg ca victima a dat in judecata zgomotosii si a castigat!!!...Ca doar fiecare are dreptul sa traiasca, si nu e responsabil pentru copiii altora, numarul sau comportamentul lor; adica e vorba de izolatie si de respectarea vecinilor...Oare nu este alta solutie decat tribunalul si inregistrarea decibelilor?
Ca administratorul, in Romania isi asuma doar incasarea cheltuielilor...(care e fisa postului sau, TOTUSI?)
In afara de "Legea linistii publice" 2 randuri, nu am gasit nimic...
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: blocatari , utilizator 16:20, 28 August 2009
Tema dvs isi gaseste raspunsul pe forum ,fiind solutionata cu profesionalism de specialistii in domeniu
Administratorul nu poate sa rezolve neintelegerile dintre proprietari si nici nu intra in atributiunile lui .

Lege nr. 230 din 06/07/2007, privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, publicata în Monitorul Oficial, Partea I nr. 490 din 23/07/2007 , prevede :
Art. 4. -
(1) Asociaţia de proprietari are drept scop administrarea şi gestionarea proprietăţii comune care, pe lângă drepturi, impune obligaţii pentru toţi proprietarii.

Deci proprietatea comuna , nu cea individuala, este administrata de asociatie.
Iar atributiile administratorului sunt :
Art. 36. - Administratorul, persoană fizică sau juridică, are, în principal, următoarele atribuţii:
a) prestarea serviciilor în mod profesional;
b) gestionarea bunurilor materiale şi a fondurilor băneşti;
c) efectuarea formalităţilor necesare în angajarea contractelor cu furnizorii de servicii pentru exploatarea şi întreţinerea clădirii, derularea şi urmărirea realizării acestor contracte;
d) asigurarea cunoaşterii şi respectării regulilor cu privire la proprietatea comună;
e) gestionarea modului de îndeplinire a obligaţiilor cetăţeneşti ce revin proprietarilor în raport cu autorităţile publice. Obligaţiile cetăţeneşti sunt cele stabilite, potrivit legii, de adunarea generală a proprietarilor;
f) îndeplinirea oricăror alte obligaţii expres prevăzute de lege.


Avem si noi vecini galagiosi care deranjeaza. Am mai telefonat la politie la 112 si unii s-au mai linistit, dar vin altii, ca mai vinde omul sau inchiriaza, sau vin prieteni in vizita cu alte obiceiuri, etc. Am mai aplicat si metoda de atenuare a zgomotului prin deschiderea unui aparat in casa. Am incercat si functioneaza. Televizorul deschis si programat sa se inchida singur peste 30 de minute. In acest timp se atenuiaza zgomotele de la vecini si se poate adormi. Parca era dintr-un cantec : imi place sa dorm la televizor...
Ultima modificare: Miercuri, 26 August 2009
Adriantot, moderator
Din pacate, solutia se va lasa asteptata – oamenii care nu stiu sa convietuiasca la comun sunt multi. Daca au si copii mici au senzatia ca li se cuvine si li se permite totul. A avea un copil incepe sa insemne a “nu stau la coada in magazin”; “nu stau la coada pe la institutiile statului” s.a.m.d. Nu cumva sa indraznesti sa spui unei femei care taraste dupa ea in supermarket un copil in varsta de 2 ani sa stea la rand! “Vai, stau cu baiatul atata vreme?” Il lasi acasa (sa nu-mi veniti cu replica: “poate n-are cu cine”… Si, partea neplacuta e ca are cu cine sa il lase acasa – caz concret povestesc aici, de femeie pe care la iesirea din magazin o asteptau sotul si soacra (stand degeaba, langa masina).
La finante, cozi interminabile: gravida vine glontz, se introduce in fatza tuturor transpiratilor care asteapta de ore bune si isi face treaba… Afara o asteapta… partenerul de afaceri (banuiesc), in masina. Acum, aia era o angajata sau shmecherul a gasit solutia bagand la inaintare o cunostinta gravida?
Sigur, exista cazuri si cazuri, dar din punctul meu de vedere nu e corect sa profiti in asemenea hal de faptul ca ai un copil – in tine sau langa tine.

Indivizii care ii jignesc pe ceilalti din orice, vorbesc tare, fac zgomot etc sunt genul cu respect de sine scazut sau deloc. Acestia incearca sa atraga atentia prin orice si sunt multumiti ca… mai e cineva nemultumit. Sunt genul care acumuleaza bunuri si le expun, se lauda cu ceea ce au nu cu ceea ce sunt – genul de oameni caracterizati prin verbul “a avea”, nu prin verbul “a fi”.

In concluzie, nu cred ca veti reusi mare lucru – doar daca “va prindeti” cand se odihnesc indivizii aceia si le puneti ceva muzica clasica… E foarte interesant ce efect “devastator” are muzica de acest gen asupra galagiosilor.
Au dreptul sa faca in casa lor si kk la coltul holului, dar sa nu ajunga mirosul la dv. Dar, scriu aici mai mult pt a va consola decat sa va ofer o solutie viabila – alta decat chemarea in judecata – si, pana la urma… Acela e un apartament, nu sala de antrenament si nici parc. Poate sesizati autoritatea tutelara, ca nu-si scot copilul sa se joace afara sau ca dv banuiti ca il chinuie (pt ca se aud bocanituri si gemete)… - solutie extrema si… usor exagerata, recunosc.
@karpop
Sunt si eu in acord deplin cu raspunsurile care vi s-au dat.
Problema Dv. tine de mentalitatea vecinilor si deloc de asociatia de proprietari.
V-as sugera totusi o strategie, pentru ca se pare ar fi una din solutii. Chemati la Dv. acasa mai multi vecini dispusi sa vina martori in proces (cu cat mai multi, cu-atat mai bine), mergeti la un medic psihiatru care sa va elibereze un certificat medical din care sa rezulte ca aveti probleme de concentrare si nervozitate accentuate, luati de la serviciul unde lucrati o adeverinta din care sa reiasa necesitatea unei atitudini de calm si politete (eventual si o constatare ca fata de aceste cerinte sunteti la limita admisibila) si cu aceste probe si martori mergeti in instanta si cereti despagubiri vecinilor de deasupra.
Sau mutati-va!!
Stiu ce inseamna sa ai asemenea vecini, am fost si eu in aceasta situatie (am rezolvat-o, mutandu-ma, dar nu din acest motiv...totusi am rezolvat-o), dar si ca administrator vin adesea oameni la mine sa-i reclame pe vecinii lor de lucruri asemanatoare cu ale Dv. Nu am atributii pe proprietatea individuala, am sesizat politistul de proximitate care, noroc ca-l avem pe el, in unele cazuri a discutat cu impricinatii. La unii a mers cu vorba buna, la altii......din pacate, nu. Nici el nu poate amenda pe cineva pentru ca bocane pe parchet, nu are instrumente legale.
Oricat ar parea de rizibil, asemenea situatii de "picatura chinezeasca" pot duce la degradarea grava a sanatatii. Acest aspect constituie un motiv serios de stres.
Aveti 4 alternative:
- nu faceti nimic si va veti imbolnavi;
- va mutati;
- va faceti singur dreptate....prin mijloace proprii si specifice (printre care ar putea fi si solicitarea politistului de proximitate);
- apelati la instanta
...... sau poate da 'Al de sus si se muta ei, dar as zice sa nu va bazati pe asta.
Ultima modificare: Joi, 27 August 2009
elga50, moderator
chestia cu tv-ul...o stiu si eu...si cu radioul la capul patului (sfidandu-ne propria sanatate cu undele in cap direct!!!)...dar nu tine fiindca acolo e muzica iar bubuiturile oricum se aud. Am incercat si cu dopuri antifonice dar nu au valoare decat pentru curent sau...urechelnitze eventual.
...sa inteleg ca solutia e sa plec eu in padure...ca daca merg cu politie etc...apari drept nebun desi cred ca e un drept al meu sa fiu respectata asa cum am fost de alti vecini.

Alte discuții în legătură

Reclamatie liniste bloc liliana_grebanus liliana_grebanus Recent am aflat ca am fost reclamarta ca nu mentin linistea in bloc, de catre doamna care locuieste sub apartamentul meu. As dori sa stiu si eu: care este ... (vezi toată discuția)
Legea privind linistea folette folette De ani de zile tot auzim diverse variante referitoare la orele de liniste. Care este varianta corecta? intre ce ore precizeaza legea ca vecinii nu au voie sa ... (vezi toată discuția)
Despre zgomote si muzica in apartament ramo18tm ramo18tm Buna seara. In primul rand, mi-am implinit un vis, si anume ca am devenit proprietara unui apartament nou-nout, de 6 saptamani. Stateam cu parintii, si cum am ... (vezi toată discuția)