buna ziua
am si eu o mare nelamurire
exista un contract de servicii intre o institutie publica si o firma neplatitoare de TVA; valoarea contractului a depasit pragul de 10000 euro; problema mea este urmatoarea: la acest prag se mai adauga si TVA, sau nu mai este cazul deoarece firma prestatoare de servicii este neplatitoare de TVA, si deci in acest caz nu se mai deduce si nu se mai colecteaza TVA?;
mentionez ca institutia publica este platitoare de TVA; iar serviciul respectiv nu se mai revinde; deci ultimul beneficiar este institutia publica
pentru ca daca s-ar adauga TVA la plafonul de 10000 euro ar insemna ca procedura de achizitie este achizitie directa; daca nu se adauga TVA la plafon -procedura este cerere de oferta; deci care este procedura corecta de licitatie?
Pragurile stabilite de OUG nr 34/2006 se refera la sume fara TVA, si oricum pentru achizitia directa pragul actual este de 15.000 euro (art. 19) - modificare adusa de OUG nr. 19/2009.
Deci se poate incheia prin achizitie directa un contract de prestari servicii a carui valoare fara TVA sa nu depaeasca 15000euro.
Pentru achizitia de servicii cu valoare cuprinsa intre 15.000 si 100.000 euro, procedura de achizitie este Cererea de oferte.
Pentru achizitionarea de servicii cu valoarea estimata pana la 15.000euro, procedura de achizitie este achizitia directa.
Estimarea valorii contractului de achizitie publica se face la valoarea fara TVA.
Mai jos atasez selectiuni din OUG 34/2006 privind achizitiile publice:
“Art. 19 - Autoritatea contractantă are dreptul de a achiziţiona direct produse, servicii sau lucrări, în măsura în care valoarea achiziţiei, estimată conform prevederilor secţiunii a 2-a a prezentului capitol, nu depăseste echivalentul în lei a 15.000 euro pentru fiecare achiziţie de produse, servicii sau lucrări. Achiziţia se realizează pe bază de document justificativ, care în acest caz se consideră a fi contract de achiziţie publică, iar obligaţia respectării prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă se limitează numai la prevederile art. 204 alin. (2).
Art. 25 - (1) Autoritatea contractantă are obligaţia de a estima valoarea contractului de achiziţie publică pe baza calculării si însumării tuturor sumelor plătibile pentru îndeplinirea contractului respectiv, fără taxa pe valoarea adăugată, luând în considerare orice forme de opţiuni si, în măsura în care acestea pot fi anticipate la momentul estimării, orice eventuale suplimentări sau majorări ale valorii contractului.”
va multumesc foarte frumos pentru raspunsuri
pragul la care ma refeream era 10000 euro, pentru ca ma refer la un contract de servicii din data de 08.04.2008; dar nu asta era problema mea; problema e ca firma prestatoare de servicii era neplatitoare de TVA , deci factura emisa catre institutia beneficiara era evident fara TVA; valoarea facturii dapasea pragul de 10000 euro(valabil in aprilie 2008 pentru achizitie directa) cu aprox. 200 euro, la cursul bnr de atunci; si asta era intrebarea care ma macina pe mine: la pragul de 10000 de euro mai adaug TVA, si astfel pragul meu de achizitie directa se ridica la 11900 euro, si rezulta o achizitie directa; sau nu adaug TVA , pragul ramane la 10000 de euro, si datorita faptului ca valoarea facturii depaseste pragul , procedura de achizitie devine cerere de oferte?
astept cu interes raspunsurile si parerile dumneavoastra
va urez o zi buna
Nu puteti adauga TVA-ul, pt achizitia directa la momentul la care va raportati valoarea de 10000euro este valoare fara TVA indiferent daca prestatorul este sau nu platitor de TVA.