avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Legea 150/2016 - suplimente alimentare
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Legea 150/2016 - suplimente alimentare

Buna seara,

Sunt farmacist, ma lupt sa rezist in piata conducand propria farmacie si de cateva zile m-am lovit de aplicarea unui articol al legii 150/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare.

Mai exact furnizoriri au inceput sa aplice din 1 noiembrie articolul 8 care zice:
„Art. 8. – (1) Termenul de plată al comerciantului către furnizor
pentru produsele contractate şi livrate se stabileşte prin negocierea
contractului, fără ca termenul de plată să depăşească 30 de zile
calendaristice"

Termenul de plata la suplimentele alimentar era de pana la 120 de zile in functie de furnizor.

Mi se pare intruziva si abuziva legea intrucat ma obliga la o anumita conduita comerciala, fara a tine seama de caracterul privat al activitatii mele, dar si obtuz punctul de vedere al furnizorilor.

In expunerea de motive a legii se face referire clar la practicile supermarketurilor si hipermarketurilor, iar din tot tam-tam-ul care s-a facut pe marginea acestei legi am ramas cu impresia ca li se adreseasa tot acestora. Va imaginati, deci, surpriza cand am constatat ca tot ce este clasificat ca aliment si supliment alimentar, de la lapte praf si ceai, pana la "banala" vitamina C, intra sub incidenta acesteia, cel putin in forma in care am reusit eu sa o parcurg si clar in forma in care au intetes-o furnizorii mei.

Din punct de vedere comercial ma va afecta destul de mult, fiind vorba de o scadere de pana la 90 de zile a termenului de plata al produselor care reprezinta pana la un sfert din cifra mea de afaceri. Magazinele naturiste vor fi afectate in proportie de peste 90%, avand in vedere ca majoritatea produselor din portofoliul lor sunt alimente si suplimente alimentare.

Va rog sa imi spuneti daca exista vreo cale de atac impotriva acestei legi sau vreo parghie de negociere cu furnizorii mei.
Sau poate nu m-am uitat eu unde trebuie.

Multumesc,
Radu

Alte discuții în legătură

Suplimenti alimentari DAYANA_Only DAYANA_Only Suplimentii alimentari (vitaminele/ adjuvanti dietetici - produse naturiste) intra sa inteleg sub incidenta legii 321/2009 privind comercializarea produselor ... (vezi toată discuția)
Magazin online cu produse naturiste dianacorbeanu dianacorbeanu Buna, Am un magazin online (www.medicamente-plante.ro) pe care deocamdata am publicat diferite articole despre plante medicinale, terapii alternative etc. ... (vezi toată discuția)
Termen de plata mai mare de 35 de zile? DAIANA_ DAIANA_ Am o dilema....Suplimentii/aditivii alimentari se incadreaza la produse alimentare de origine nonanimala...in fine, nu e importanta originea (animala sau ... (vezi toată discuția)